Adana deyince akla gelen ilk şeyler sinema, pamuk ve kebaptır. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bu şehir yazın aşırı derecede nemli olsa da ülkemizin en karakteristik ve görülesi şehirlerinden birisidir. Yemekleri de neredeyse dünyaca ünlüdür ve her geleni etkisi altında bırakır. İçerisinden geçen Seyhan Nehri’nin şehri boydan boya ikiye bölmesi görülmeye değer bir manzara oluşturuyor. Seyhan nehri boyunca Adana’yı gezmek oldukça keyiflidir. Ayrıca Adana tarihi açıdan da değerli bir şehir, çünkü bu şehirde Neolitik Çağ’ın ilk şehirlerinin izlerini taşıyan Tepebağ höyüğü de bulunuyor.
Eski ve Yeni Adana
Pek çok şehrimiz gibi Adana’da eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılıyor. Şehirde bulunan Taşköprü’nün batı bölgesi ve kazancılar çarşısı arası eski Adana olarak biliniyor. Adana’nın daha kuzeyi ise Yeni Adana olarak adlandırılmış. Şehrin ortasında yer alan Taşköprü Roma dönemine ait bir eser ve dünyadaki hala araç trafiği için kullanılan en eski köprülerden birisi. 21 gözlü olan bu köprü, Seyhan nehri ve Adana Merkez Cami manzarası görülmeye değer. Eğer buradan Eski Adana’ya doğru ilerlerseniz Ulu Cami’yi ziyaret edebilirsiniz. 16. yüzyılda inşa edilmiş olan cami mimarisinin birçok özelliğini hala koruyor.
Ramazanoğlu Medresesi
Medreseler eski medeniyetlerden bize kalan en önemli tarihi eserler. Eskiden önemli birer eğitim merkezi olan medreselerin mimarileri bugün çok dikkat çekiyor. Adana’da iz bırakmış olan kültürlerden birisi de Ramazanoğulları. Ramazanoğlu Medresesi de onlardan kalan güzel bir eser. Bu medresenin bahçesi ve avlusu görülmeye değer.
Eğer denk gelirseniz medrese bahçesinde ney dinleyip huzurlu bir şekilde dinlenebilirsiniz. Medreseden Kazancılar Çarşısı’na doğru giderken 1882 yılında inşa edilmiş Türkiye’nin en uzun saat kulesini görebilirsiniz. Saat Kulesi de Adana’nın önemli tarihi eserleri arasındadır.
Tarihi Kazancılar Çarşısı
Saat kulesi Eski Adana şehrinin merkezi ve Kazancılar Çarşısı da bu kulenin etrafında kurulmuş. Ülkemizde unutulmakta olan bakırcılık sanatının örneklerini görebileceğiniz bu çarşıyı görmelisiniz. Ayrıca bu çarşıda dolaşırken sokakta rastladığınız satıcılardan dürüm alıp yiyebilirsiniz.
Çarşıda ilerleyince eskiden bir kilise olarak inşa edilmiş olan Adana Etnoğrafya Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Hıristiyanlığın da yaşadığı şehirlerden biri olan Adana’nın bu bölgesinde Bebekli Kilise’de yer alıyor.
Yemekler ve Gece Hayatı
Adana’nın nam saldığı en önemli konu yemekleridir. Özellikle kebaplarını ve et yemeklerini denemek için Yeni Adana bölgesinde yer alan caddelerdeki restoranları deneyebilirsiniz. Ayrıca bu bölgede geceleri müzik dinleyebileceğiniz eğlence mekânları da bulabilirsiniz.
Kültürel Yapısı
Adana’yı meşhur eden kültürel özelliklerinden birisi de Adana Film Festivali’dir. Her yıl düzenlenen festival sırasında Adana’yı ziyaret edebilirsiniz. Bu şehir pek çok ünlü sinemacı ve yazarın memleketidir. Özel tiyatroları ve belediye tiyatrosu da çok rağbet görür. Aslında Adana bu özellikleri ile halen kültürel açıdan önemli bir şehirdir.
Ulaşım ve Konaklama
Adana’ya ulaşım oldukça rahattır. Eğer uçakla giderseniz pek çok büyük şehirden Adana’ya doğrudan uçma imkânı bulabilirsiniz. Havaalanı şehir merkezine çok yakındır. Öte yandan Adana’ya karayolu ile gitmek de rahattır. Otobüs seferleri de oldukça fazladır. Adana garı mimarisi ile herkesi etkiler ve tren seferleri de Adana’ya varmak için iyi bir seçenektir.
Adana’ya gidecek olanlar özellikle Ağustos ve Temmuz aylarında yüksek nem seviyesinin etkisi altında olduğunu bilmelidir. Bu yüzden bu aylar dışında ziyaret edilmesi daha uygun olabilir. Özellikle kışı da yağışlı ve ılıman olması ile oldukça güzeldir. Adana’da konaklama sorunu yaşamazsınız. Hemen her bütçeye uygun kalacak bir otel bulunur.