Ege Bölgesi

Afyon Gezi Rehberi

Afyon ilinin tam adı bilindiği gibi Afyonkarahisar’dır. Şehir tam da Ege ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan yükseklikte yer alır. Bu şehirden itibaren Akdeniz iklimi yerini kara iklimine ve kışın karlı soğuklarına bırakır. Afyon en çok kaymağı, sucuğu, kaplıcaları, mermer ocakları ve haşhaş üretimi ile bilinir. Haşhaş kelimesinin eski kullanımlarından birisi opium’dur. Bu kelime de Afion olarak telaffuz edilir ve şehrin ismi de buradan gelir. Genel olarak Ege’den ya da Marmara’dan İç Anadolu’ya geçmek isteyen Afyon’a uğramak durumundadır. Ama özellikle de sağlık turizmi yani kaplıcaları için bu şehre tatile gitmek isterseniz mutlaka görmeniz gereken yerleri ve tatmanız gereken yemekleri vardır.

Termal Turizm Kenti

Afyon’a en çok kaplıcalarında şifa bulmak için gidilir. Şehirde pek çok şifalı su kaynağı bulunur. Gazlıgöl, Hüdai, Heybeli ve Ömer-Gecek bunların en ünlüleri arasındadır. Her yıl çok sayıda sağlık turizmi için gelen ziyaretçi olduğu için Afyon’da bu alanda konaklama tesisleri de gelişmiştir. Hem çok sayıda hem de her ihtiyacı karşılayabilecek özellikte kalabileceğiniz termal otel bulunur. Eğer böyle bir planınız varsa aklınıza ilk gelmesi gereken illerden birisi de Afyon’dur.

Afyon Kalesi

Afyon’a ilk gelenlerin ilk dikkatini çekecek olan yapı Afyon Kalesi’dir. Yüksek bir volkanik kayalığın üzerine inşa edilmiş olan bu kale görkemli yapısıyla herkesi etkiler. Kalenin Hititliler zamanında yapıldığı bilinir. Kalenin içerisinde aynı zamanda tanrıça Kibele için yapılmış olan ibadet yerleri ve sarnıçlar da bulunur. Kale Selçuklular zamanında tekrar restore edilir. İçerisine bir saray ve mescid de eklenir. Daha sonra ise Osmanlı hükümdarlarından II. Selim buraya bir kule, burlar ve sarnıçlar ekletmiştir. Eğer kaleye çıkıp da Afyon’u izlerseniz mükemmel bir manzaranın seyrine dalarsınız.

Ulu Cami

Afyon’daki en önemli tarihi eserlerden birisi olan Ulu Cami tam da Afyon Kalesi’nin karşısındadır. Bu cami Selçuklular tarafında yapılmış ve inşası sırasında 40 tane ahşap sütun kullanılmıştır. Bu yüzden caminin bir diğer ismi 40 Direkli Cami’dir. Bu caminin en önemli özelliği mimarisidir. Cami büyük oranda Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşır ve bunları hala korumayı başarmıştır. Taş işçiliği caminin mimarisinde en dikkat çeken özelliktir.

Mevlevihane

Türkiye’deki tek Mevlevihane kenti Konya değildir. Oradan sonraki en büyük Mevlevihanelerden birisi Sultan Divani Mevlevihane’sidir ve eğer kültür turizmine ve Mevleviliğe merakınız varsa burayı mutlaka görmelisiniz. Hem yapının kendisi hem de aşure günlerinde burada düzenlenen etkinlikler dikkatinizi çekecektir. Aşure günlerinde bu Mevlevihane’de 40 ayrı kazanda aşure yapılır ve halka dağıtılır.

Afyon’da İklim ve Konaklama

Afyon kışın gidilmemesi gereken şehirler arasındadır. Eğer soğukla ve karla aranız yoksa kışın gitmeyin, çünkü en çok kar yağan illerimizden birisidir. Öte yandan Nisan ve Mayıs aylarında da yoğun yağış alır ve yazın ise oldukça kuraktır. Bu yüzden yağışlı da olsa bahar aylarında gezilmesi daha rahat bir şehirdir. Afyon’a giderken genel olarak karayolu tercih edilir. Çünkü bütün büyük şehirlerin geçiş noktasında yer aldığı için hemen hemen bütün otobüs seferleri bu kente uğrar.

Şehir merkezinde ve termal turizm bölgelerinde çok kaliteli oteller bulabilirsiniz. Afyon bu konuda gelişme göstermiştir. Oldukça lüks ve çok yıldızlı oteller de bulunur. Ayrıca otellerde sunulan menü ve Afyon’un yöresel lezzetleri de hoşunuza gidecektir. Afyon’a gelmişken mutlaka sucuğunu, bal kaymağını, lokumlarını ve haşhaşlı tatlılarını denemelisiniz. Ayrıca hem dinlenme tesisleri he de restoranlarında sunulan ekmek kadayıfı da çok lezzetlidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir