Dünya’da olduğu kadar Türkiye’ de de çok sayıda gezilip görülmeye değer yerler vardır. Bunların başında da Amasra gelmektedir. Amasra ile ilgili konular merak edilmektedir. Amasra Nerededir? Amasra ile ilgili detaylar nelerdir? Amasra’ da ne yenmelidir? gibi çok sayıda konu merak edilmektedir Amasra ile ilgili merak edilen konular;
Amasra Nerededir?
Amasra Karadeniz bölgesinin Bartın iline bağlı bir ilçedir. Amasra, Karadeniz kıyı dağlarının dik yamaç eteklerinde 5 küçük adanın dördünün zamanla birleşmesiyle meydana gelmiş bir düzlükte ve bu düzlüğün tepe ve eteklerinde oluşmuştur.
Amasra’ da her mevsim yağışlı orta kuşak iklimi hakimdir.
Amasra ile İlgili Detaylar Nelerdir?
Amasra Karadeniz’ in incisi olarak tanınmaktadır. Eşsiz bir güzelliğe ve tarihi kalıntılara ile adeta bir cennet yuvasıdır. Amasraadını Kraliçe Amastris’ ten almaktadır. 1460 yılından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilerek Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına alınmıştır. Fatih Sultan Mehmet Osmanlı topraklarına geçen Amasra’ nın Büyükada ve Tavşan Adası olmak üzere iki adası vardır.
Amasra, 1940 yılından beri ev pansiyonculuğu ve çadır kampçılığının öncü kenti olmuş ve ülkemizde turizm başladığı yer olarak bilinmektedir. Halende kültür ve deniz turizm faaliyetlerinde aktif olarak sürdürmektedir. Amasra dönemin ünlü siyasetçilerinin ve sanatçıların vazgeçilmez yazlığıymış. İsmet İnönü, Zeki müren bnlardan bir kaçıymış.
Amasra Halkı Geçimini Nasıl Sağlamaktadır?
Amasra halkı geçimini Amasra Taşkömürleri İşletmesinde çalışarak sağlamaktadır. Ayrıca turizm, tarım, hayvancılık ve balıkçılık başlıca gelir kaynakları arasındadır ve halkın geel bir kısmıda emeklidir.
Amasra’da Kültür ve Turizm
Amasra özellikle yaz aylarında fazla turist ağırlamaktadır. Turizm canlanmaya başladığı tarihten bu yana çeşitli el işleri satılan dükkanlar vardır. Bu dükkanlarda mısır soymuğunda yapılan zincirli sepetler, şapkalar, terlikler süs eşyaları satılmaktadır.
Amasra’ da son yıllarda otel ve pansiyonculuk artmıştır. İlçeye gelen turistlerin kalabileceği ilçe merkezinde otel ve pansiyonlar bulunmaktadır. Çeşitli balık restorantları ve kafeteryalar Amasra’ ya gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet vermektedir. Bugün 5-6 bin kişinin yaşdığı Amasra birçok anadolu şehri gibi mirasa sahiptir. Arkaik, Hellenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda esere ev sahipliği yapmaktadır.
Amasra ve çevresindeki dağlar denize paralel uzandıkları için kumsal oluşumları azdır ve deniz karadan itibaren derinleşmeye başlar. Amasra orta kuşak iklimi ile her yıl yağışlı geçmektedir. Yazları serin, kışları ılık geer. Amasra’ da en yağışlı mevsim sonbahardır. En soğuk ayı Şubat, en sıcak ayı Ağustos’ tur.
Amasra’ da Amasra plajı, Amasra müzesi, Gürcüoluk mağarası, Göldere şelalesi, Ağlayan Ağaç, Direkli kaya, Amasra kalesi ve Amasra feneri en çok ziyaret edilen yerlerdendir.5000 kişilik Tiyatro, Forum, Şeref Yolu, Yeraltı Çarşısı, Akropol gibi bölümler yerin altındadır.
Amasra’ da Ne Yenmelidir?
Amasra’ ya gidildiğinde balık kaçınılmaz bir lezzettir. Mevsimine göre her çeşit balık yiyebilirsiniz. Ayrıca içerisinde birçok taze sebze bulunduran Amasra Salatası yıllardır balığın yanında tercih edilen eşsiz yiyecektir. Salatanın meşhur olması içerisindeki sebzelerin günlük köylülerden satın alınıp yapılmasıdır. Amasra restorantlarında balıktan sonra muhakkak yenilmesi gereken diğer bir lezzette ballı yoğurt tatlısıdır. Manda yoğurdundan yapılan bu lezzet hem hafif hem de sindirimi kolaydır. Kendine has ve isminide Amasra’ dan alan Amasra pideside oldukça meşhurdur. Bartın ve Amasra’ nın yenilmesi gereken diğer bir lezzeti çöven ekmeğidir. Yöresel bir lezzet olan bu ekmek diğer ekmeklere göre 2-3 gün daha dayanıklıdır. Köylü pazarlarından alınan organik reçeller, midye dolma, macun helva, balık ekmek, kokoreç, gemici kahvesi diğer tadılması gereken tatlar olup buraya gelen misafirlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerdir.