Amasya Orta Karadeniz bölümünde bulunan sakin illerden biridir. Doğuda Tokat ve Yozgat, Kuzeyde Samsun, Batıda Çorum, Güneyse ise yine Tokat ile komşudur. Birçok ovaya sahip olan şehir Yeşilırmak, Tersakan, Çekerek, Deliçay akarsularına da sahiptir.
Amasya’nın büyük ilçeleri Göynücek, Gümüşhacıköy, Hamamözü, Merzifon, Suluova ve Taşova ilçeleridir. Gezilecek çok fazla yer bulunan Amasya zengin bir tarihi vardır. Osmanlı döneminde şehzadelerin sancak beyliği yaptığı Amasya günümüzde de birçok insan tarafından geziliyor.
Amasya şehrinin ismi çok eskilerden gelen bir isimdir. Coğrafyacı Strabon Amasya şehri için Amaseia ismini kullanmıştır. Zamanla bu isim Amasya şeklini almıştır. Kelime anlamı olarak ise Ana Tanrıça Ma’nın şehri anlamına gelmektedir.
Amasya Ekonomisi Ve İklimi
Amasya’nın iklimi geçiş iklimi olarak değerlendirilmektedir. Genel olarak sıcak ve ılıman bir iklimi vardır. Kış aylarında daha fazla yağış alan bir şehirdir. En sıcak ay temmuz ayıdır ve en soğuk ise ocaktır. Amasya’da yaşayan insanlar geçimlerini genelde tarımdan sağlıyor. Akarsu boylarında verimli tarım arazileri vardır. Aynı zamanda ticaret de önemli bir yere sahiptir. Amasya elması oldukça meşhurdur. Ancak ekonomik faaliyetlerin büyük kısmı tarımdan elde edilen gelirler ile yapılmaktadır.
Amasya’da Nereler Gezilebilir?
Amasya’yı ziyaret eden insanların ilk uğrak yerlerinden birisi Amasya Kalesidir. Tarihi kale tüm görkemi ile gelen insanlara merhaba diyor. Harşena Dağı’na kurulmuş olan bu kale aynı zamanda Harşena Kalesi olarak da biliniyor. Kale deniz seviyesinden yaklaşık 700 metre yükseklikte kurulmuştur. Bu kalenin Pontus Kralı Mihtridates tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.
Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları da Amasya’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Bu mezarlar aynı zamanda UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi içerisinde yer alıyor. Alçak Köprü, Roma döneminde kalma bir köprü olma özelliğine sahiptir. Kesme taşlarla örülen köprü hala kullanılabilmektedir.
Aynalı Mağara da gelenleri etkileyen yerlerden biridir. Aynalı Mağara’nın güzel bir hikâyesi vardır. Kumacık Hamamı da gezilebilecek yerlerden biridir. Bu hamam Beyazıt Mahallesinde bulunuyor. 1495 yılında yaptırılmıştır. Amasya Saat Kulesi de oldukça ilginç yerler arasındadır.
Amasya Festivalleri Ve Etkinlikleri
Amasya birçok festivalin düzenlendiği yerler arasındadır. Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali her sene kutlanan bir festivaldir. Merzifon Kültür ve Sanat Etkinlikleri Haftası da yine şehri ziyaret edenlerin ilgisini çekebilecek etkinlikler arasında bulunuyor. Bu etkinlikler genelde ilk önce kortej yürüyüşü ile başlıyor. Birçok farklı konser, yarışma ve sergi bu festivalde insanları eğlendirme amacı ile düzenlenmektedir. Uluslararası Geleneksel Okçuluk festivali de yine Osmanlı Döneminden kalma bir geleneği sürdürme amacı ile yapılan festivallerden biridir.
Amasya’da Ne Yenir Ve Nerede Kalınır?
Amasya’da kalabileceğiniz çok hoş butik oteller mevcuttur. Tarihi Amasya evleri insanları cezp eden yerlerdir. Bu evler eski konaklardan butik otellere çevrildiği için çok rahat bir şekilde konaklama imkânı bulabilirsiniz. Ancak dilerseniz şehir merkezinde bulunan lüks otellerde de konaklayabilirsiniz. Amasya mutfak kültürü oldukça iyidir. En iyi yemekleri arasında hele çorbası, bakla dolması, mumbar, patlıcan çullaması, keşkek bulunuyor.
Amasya’ya Nasıl Gidilir?
Amasya’ya karayolu üzerinden çok rahat bir şekilde gitme imkânı bulabilirsiniz. Kara yolu dışında hava ve demiryolunu da kullanabilirsiniz. Komşusu olan Samsun, Tokat, Çorum’a devlet kara yolları ile bağlı olan şehir köy yolları bakımından da rahat bir ulaşıma sahiptir. Birçok şehirden otobüs seferi bulunan şehir ile komşu iller arasında her saat otobüs seferi bulunuyor. Amasya havaalanı ise ilçesi olan Merzifon’da bulunuyor.