Ankara İç Anadolu Bölgemizde olan Türkiye’nin ikinci kalabalık şehridir. Dünyanın ise 38. Kalabalık şehridir. Türkiye’nin kalbi diye de anılmaktadır. Ankara’nın ismini nerden aldığı tam olarak bilinmemektedir. Ankara ismi bazı rivayetlere göre Firgcede gemi çapası manasında anker kelimesinden, kimi rivayete göre Firgcede karışık manasına gelen ankas kelimesinden türemiştir. Yıllarca ismi çok değişime uğramıştır. Değişime uğrayan ismini saymak gerekirse; Ankyra, Ankuria, Ankura, Angur, Engürüye, Angera, Engürlü, Angare, Ancora, son hali de Ankara olmuş ve öyle kalmıştır. İlimiz keçisi, tavşanı, kedisi, armudu, çiğdemi, balı, keçinin yünü, misket üzümüyle meşhurdur.
Ankara’nın İlçeleri ve Komşu İlleri
Mamak, Ayaş, Akyurt, Bala, Çamlıdere, Çubuk, Etimesgut, Gölbaşı, Haymana, Kazan, Kızılcahamam, Nallıhan, Pursaklar, Şereflikoçhisar, Altındağ, Beypazarı, Çankaya, Elmadağ, Evren, Yenimahalle, Sincan, Polatlı, Keçiören, Kalecik, Güdül Ankara’nın ilçeleridir.
Ankara ilimizin komşuları ise; kuzeybatı bölümünde Bolu, kuzeydoğu bölümünde Çankırı, batısında Eskişehir, doğusunda Kırıkkale, Kırşehir, güneyinde Konya, hafif güneydoğu yönünde Aksaray vardır. Komşu illerine de oldukça yakın bir ilimizdir.
Ankara’nın İklimi ve Ekonomik Yapısı
Ankara ilimiz oldukça geniş araziye sahiptir. Bu yüzden de ikliminde farklılıklar görülebilmektedir. Güney bölümünde step iklimi, kuzey bölümünde ılıman ve yağışlı hallerinden de anlaşılacağı üzere Karadeniz iklimi görülmektedir. En sıcak ayları temmuz ve ağustos aylarıdır. En soğuk ayı ise ocak ayıdır. Don olayları ve sisli günleri olur. Yaz ve kış ısı aralığı 40°C ve -24,9°C arasında değişir. Gece, gündüz sıcaklığı arasındaki fark fazladır. Bitki örtüsü bakımında ise arazinin %15 i çayır, meradır. En geniş arazi kısmını ise tahıl kaplamaktadır.
Ankara’nın Ekonomik Yapısı
Ekonomik yapısını ise tarım, hayvancılık, madenler, sanayi kapsamaktadır. İlimizde tarla ürünlerinden daha çok tarım yapılmaktadır. Konya ilimizden sonra buğday yani tahılda ikinci büyük ambarımızdır. Ekim alanları oldukça fazladır. Hatta bazı aileler sırf ekimden bütün bir yılının kazancını çıkarabilmektedir. Arpa, buğday, şeker pancarı, meyve çeşitleri, çekirdek, çörek otu, yulaf, patates gibi birçok ürün yetiştirmektedirler.
Tiftik keçisiyle meşhur olan Ankara ilimiz hayvancılıkta da oldukça iyidir. Dünyaca popülerliğe sahiptir Ankara keçisinin yünü. Tiftik keçisinin yanı sıra kıl keçisi, sığır, koyun beslenmektedir. Besledikleri koyunlardan, sığırlardan, keçilerden çeşitli geçim kaynakları da vardır. Satılan sütleri, yoğurtları, peynirleri oldukça değerlidir. Kümes hayvancılığı ve bal üretiminde de iyidir.
Ankara’da Ulaşım
Ulaşım yönünden de oldukça önemli kavşak noktasıdır. Hava yolu, karayolu ve demiryolu vardır. İstanbul’dan sonraki 2. Sırayı alabilmektedir ulaşım bakımından. Şehir merkezinden hava alanına ulaşımı da araçlar sayesinde rahattır.
Ankara’nın Tarihi ve Turistik Yerleri
- Anıtkabir
- ODTÜ Müzesi
- Agustus Tapınağı
- Abdi İpekçi Parkı
- Ayaş Kaplıcaları
- Anadolu Medeniyetler Müzesi
- Atatürk Orman Çiftliği
- AKM Cumhuriyet Müzesi
- Altın Park
- Atatürk Evi Müzesi
- Bayındır Barajı
- Botanik Parkı
- Beynam Ormanları
- Beypazarı
- Cumhuriyet Müzesi
- Çamlıdere Barajı
- Çubuk İl Barajı
- Çankaya Köşkü Müzesi
- Demiryolu Müzesi
- Dikilitaş Göleti
- Devlet Mezarlığı Müzesi
- Etnografya Müzesi
- Gençlik Parkı
- Gordion Müzesi
- Göksu Parkı
- Eymir Gölü
- Mogan
- Kuğulu Park
- Kurtuluş Parkı
- Harikalar Diyarı
- PTT Müzesi
- Seğmenler Parkı
- Ulucanlar
- TRT Müzesi
Daha saymakla bitmeyecek camileri, parkları ve müzeleri vardır. Gidip görüldüğünde oldukça derinden etkileyen yerleri vardır. Mesela Anıtkabir; içini gezerken insan duygularına hakim olamamakta, geçmişe gitmektedir. Mutlaka gezilip görülmesi gereken bir ilimizdir.
Fazlasıyla otelleri, apartları, günlük kiralık evleri olduğu için konaklamada hiçbir sıkıntı çekilmeyecektir. Ulus, Çankaya, Kızılay, Kavaklıdere konaklama için oldukça fazla tercih edilen ilçeleridir. Gece hayatı, eğlence yerleri de fazladır. Kızılay, Bahçelievler, Tunalı, Ulus gibi yerlerde ve daha sayılabilecek birçok yerlerin kafelerinde, kulüplerinde, meyhanelerinde, barlarında eğlenebilirsiniz.