Doğu Anadolu Bölgesi

Ardahan Gezi Rehberi

Ardahan ismini Gürcüler ‘den almıştır. Eski adı Artan’dır. Yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişi vardır. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1992 de Türkiye’nin 75. ili olmuştur. Ardahan 40 yıl Rus baskısı altında yaşamış, daha sonra Osmanlılara geçerek esaret bitmiştir. Ve önce Kars’a bağlanmış daha sonra 1992 de il statüsüne ulaşmıştır. Türklerin bir kolu olan Arda Türklerinin eline geçerek Ardahan adını almıştır. Ardahan’ın ilçeleri; Çıldır, Damal, Göle, Hanak ve Posof’tur. Ardahan’da karasal bir iklim hüküm sürer. Kışları çok uzun ve sert geçer.

Kar yağışı hâkimdir. Ardahan Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Doğusunda Gürcistan ve Ermenistan Güneyinde Kars ve Erzurum batısında Artvin ili komşularıdır. İl geneli dağlarla çevrilidir. İl toprakları yüksek ve engebelidir. Dağlık bir yayla görünümündedir. Ardahan’a kara yolu ve hava yolu ile ulaşım mümkündür. Kars Hava limanından Ardahan’a ulaşılabilir. Büyük şehirlerden uzaklık 16 ila 19 saat arası değişmektedir.

Ardahan da Ekonomik Şartlar

Ardahan’da elverişsiz olan iklim şartları tarla tarımını etkiler boyuttadır. Genelde tarım akarsu boylarında yapılabilir. Buğday, arpa, patates yetiştirilir. Sanayi gelişmemiştir. Hayvancılığa bağlı olarak süt toplama merkezleri ve küçük mandıralar vardır. Ardahan’ın ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sanayi ve turizm yönü gelişmiş değildir. Geniş çayırları hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Sığır ve koyun yetiştiriciliği ön plandadır. Arıcılık gelişmiştir. Geleneksel kaz yetiştiriciliği , ünlü kaşar peyniri ilin ekonomik faaliyetleri arasında yer alır. Kafkas Balı alınmadan dönülmez.

Ardahan’da Konaklama

Ardahan’da gerek merkezde gerek ilçelerinde oteller ve konuk evleri mevcuttur. Ardahan’daki iklim özellikleri şehrin mutfak kültürlerini de bire bir etkileyen faktördür. Et ve süt ürünleri son derece lezzetlidir. Yemekleri genelde et ağırlıklı olup; yöresel yemekleri arasında tereyağında alabalık, tandır kebap, kete ve katmer gelir. Ayran aşı ve Bişi Ardahan sofralarının vazgeçilmezidir. Ardahan’da gece hayatı yok gibi bir şeydir.

Genelde insanlar evlerinde toplanırlar. Akşam yemekleri için otel tercih ederler. Bunun dışında aktif eğlence hayatları, barlar gibi yerlere gereksinim duymazlar. Ardahan küçük illerden bir tanesi olmasına rağmen kendine özgü, doğal ve tarihi eserleri ile birlikte, harika yaylaları, akarsuları, dağları ile deyim yerindeyse cennetten bir köşe olarak tanımlanır.

Ardahan ve Gezilecek Yerler

Ardahan’ın 3000 yıllık bir geçmişi vardır. Birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığından birçok tarihi eseri de barındırmaktadır. Doğal güzellikleri, yaylaları ve gölleri ile dikkat çeker. Arkeolojik kalıntılara çok fazla rastlanır. Ardahan’da Merkez Camii, Sevimli Kalesi, Okçu oğlu Yaylası, Soylu Konak, Aktaş Gölü, Çıldır Gölü görülmesi gereken yerleridir.

Her yıl Ardahan Damal ilçesinde yaşanan doğa olayı yerli ve yabancı turistlerin akın etmesine nedendir. Güneşin battığı saatlerde gölge yansıması Atatürk Silüetini oluşturur. Her yıl 15 Haziran–15 Temmuz tarihleri arasında 17:10 ve 18:20 saatleri arasında görülebilir.

Ardahan Festivalleri

Ardahan’da festivaller gelenekselliği yaşatmak adına önemli sayılır. Bunlardan Âşık Şenlikleri başı çeker. Bal festivali arıcılığın gelişmesi için öncü bir festivaldir. Çıldır Gölü festivali kışın gölün donması ile birlikte göl güzelliğinin başka bir boyuta varması kutlanır. Damal Atatürk silüeti ise göz ardı edilemeyecek bir özelliktir. Ardahan ziyaretinde gezip görülesi tarihi açıdan yerlere gelince; Ardahan Kalesi Selçuklular tarafından yapılmıştır. Şeytan Kalesi Urartular döneminden gelmektedir. O zamanlarda savunma aracı olarak kullanılmaktaydı.

Çıldır da Taşköprü Kitabeleri tarihi açıdan önemlidir. Çıldır Gölü en büyük tatlı su gölüdür. Van Gölünden sonrası ikinci büyük göldür. Ardahan da halıcılık ve gümüş işlemeciliği dikkat çeken el sanatları arasındadır. Gümüş kemerler ve takılar yöreye özgüdür ve turist ilgisini fazlasıyla çeker. Ardahan ziyareti demek tarihi ve doğal güzellikler içerisinde hissetmek ve nefes almak demektir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir