Türkiye’de Ege Bölgesi’nde yer alan Aydın ilinin şehir merkezi iç kesimlerdedir ancak şehrin sahil ilçeleri de mevcuttur. Aydın ili batı tarafında Ege Denizi’ne, kuzey tarafında Manisa ve İzmir’e, doğu tarafında Denizli’ye ve güney tarafında da Muğla’ya komşudur. İlin Kuşadası, Didim ve Söke ilçeleri Ege Denizi’ne kıyısı olan ilçelerdir. Bu nedenle Aydın ili ilçelerinde turizm çok daha ön planda yer alır. İldeki iç kesimlerde daha kültürel değerler, termal sular ve farklı bölgeler ön plandadır. En bilinenlerden birisi Atça ilçesidir. Bu ilçede tüm sokaklar aynı meydana çıkmaktadır.
Aydın ili ile ilgili ilk kayıtlar Hititlere dek uzanır. Aydın ili tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve farklı isimlerle anılmıştır. Şehrin şimdiki ismi Aydınoğlu Beyliği zamanından gelmiştir. O zamanlar Aydın Güzelhisar denilen şehir sonradan Aydın şeklinde kalmıştır.
Aydın’a Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?
Aydın denildiği akla ilk başta yaz mevsimi gelir. Aslında yaz turizmi Aydın’da oldukça uzundur. İlkbaharla başlar ve sonbahara dek sürer. İlde kış ayları çok sert geçmez ancak yine de gezmek için uygun zamanlar değildir. Ancak termal tesisleri ziyaret etmek için en ideal zaman kış aylarıdır.
Aydın iline karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ile ulaşmak mümkündür. Türkiye’de pek çok ilden Aydın otobüsleri bulunabilir. Yakın mesafelerde yer alan demiryolu ve denizyolu seferleri de mevcuttur. Bunun yanı sıra havayolu ile ulaşım için İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na gelinir ve İzmir’den Aydın’a karayoluyla devam edilir. Bunun sebebi Aydın Çıldır Havaalanı’nın askeri bir havaalanı olmasıdır.
Aydın’da Nerede Kalınır ve Ne Yenir?
Aydın’da konaklama seçenekleri oldukça fazladır. Ancak gidilecek olan bölgeye göre konaklama alternatifleri de değişir. İç kesimlerde konaklama çeşitleri daha azdır ancak sahil kesimlerinde çok sayıda seçenek mevcuttur. Sahil taraflarında kamp, karavan, otel, pansiyon ya da apart gibi seçenekler vardır. Bu sayede her zevkten ve bütçeden kişi rahatlıkla konaklama yapabilir. Şehrin merkezinde de konaklama yapmaya uygun otel ve pansiyonlar yer alır.
Aydın mutfağı denildiği zaman akla ilk gelenler çok çeşitli otlar ve zeytinyağlı yemeklerdir. Zeytinyağı bu şehirdeki en meşhur ve en baskın yiyecektir. Enginar ve börülce yemekleri, Kırlı kızartması, kuyu tandırı, deve sucuğu, keşkek, kabak çiçeği dolması, yuvarlama, kuzu tandır, tahinli pide ve incir diğer meşhur yiyeceklerdir.
Gölleri
Aydın ve çevresinde çok sayıda antik kent, doğal alan, termal otel ve plaj yer alır. Aydın’a yapılacak bir gezi her yönden dolu dolu olan bir gezidir. Aydın’a gidip Ege Bölgesi’ndeki en büyük göl olan Bafa Gölü görülmeden olmaz. Bafa Gölü hem Aydın’da hem de Muğla topraklarında olan bir göldür ve kuş göç yollarından biridir. Kuş gözlemi ve farklı sportif faaliyetler için eşsiz bir yerdir. Pek çok yönden tek ve doğa harikası olan bu yer mutlaka ziyaret edilmelidir.
Kuşadası
Burası hem doğal güzellikler bakımından hem de taşıdığı tarihsel değer bakımından mutlaka ziyaret edilmelidir. Aydın merkeze 59 km uzaklıkta yer alır ve deniz, kum, güneş üçlüsünden hoşlananlar için ideal bir yerdir. Kuşadası’nın birbirinden güzel plajları vardır ve bu plajlar bahar-yaz aylarında mutlaka ziyaret edilmelidir.
Didim
Aydın’a gelince Kuşadası’ndan sonra uğranacak ikinci deniz tatil beldesi Didim’dir. Altınkum Plajı bu bölgedeki en güzel plajdır ve mutlaka görülmelidir. Didim’de harika eserler de mevcuttur. Özellikle Apollon Tapınağı MÖ sekizinci yüzyıla dek uzanan tarihi ve eşsiz özellikleriyle mutlaka görülmesi gereken bir değerdir. Tapınak dünya üzerinde Antik Çağ’dan kalan en büyük üçüncü tapınaktır.
Tralleis Antik Kenti
Burası dünyadaki en eski antik kentlerden biridir. Bunun yanı sıra dünya üzerinde meşhur olan Farnese Boğazı ve Genç Atlet isimli heykeller bu kentten çıkmıştır.
Aphrodisias Antik Kenti
MÖ altıncı yüzyılda köy olarak kurulan sonrasında da kent devleti şeklinde anılan bu antik kent Helenistik Dönem dâhil olmak üzere Roma ve Bizans dönemlerinden de izler taşır. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer ala antik kent mutlaka ziyaret edilmelidir.
Milet Antik Kenti
Didim ilçesinde bulunur ve 15.000 kapasite Roma yapısındaki tiyatrosuyla ünlüdür. Ayrıca hamam, tapınak ve agora gibi yapılar da oldukça büyüleyicidir. Tarih boyunca ünlenmiş pek çok felsefe ve bilim insanları bu topraklarda yaşamıştır.
Kaplıcalar
Aydın ili kaynak sularıyla ünlüdür. Kaplıcalar çok farklı bölgelere yayılmışlardır. Kişiler önce hekimlerine danışarak bu kaplıcaları ziyaret ederler ve şifa ararlar. Davutlar, Germencik, İmamköy, Söke, Buharkent ve Ortakçı en bilinenlerdir.
Arapapıştı Kanyonu
Tarih ile doğa iç içedir. 6 kilometrelik bir alana sahip olan kanyonda bir anıt mezarın ortaya çıkışı bu yerin popülerliğini daha da arttırmıştır. Kanyonda tekneyle gezilebilir.
Yörük Ali Efe Müzesi
Aydın ve etrafında çok sayıda efe ve zeybek yaşamıştır. En bilinenlerden biri Yörük Ali Efe’dir. Müze, Yörük Ali Efe’nin yaşadığı evdir ve burada Yörük Ali Efe heykeli ile mezarı da ye alır.
Doğanbey Köyü
Burası Söke ilçesinde bulunan tarihi yapıya sahip bir köydür. Tarihi MÖ yedinci yüzyıla dek uzanan köy mimarisi, sakinliği ve doğasıyla meşhurdur. Osmanlı’dayken burada Rumlar yaşamıştır ve mübadele yasasıyla Türk vatandaşların yurdu haline gelmiştir. Osmanlı ve Rum mimarisine tanık olmak isteyenler burayı mutlaka ziyaret etmelidir.