Bayburt kenti Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’i birbirinde bağlayan yollar üzerinde yer alıyor. Komşuları arasında hem Karadeniz illeri olan Trabzon, Rize ve Gümüşhane, hem de Doğu Anadolu illeri olan Erzurum ve Erzincan bulunuyor. Bayburt aynı zamanda önemli bir tarihi yolun üzerindedir. İpek Yolu’nda bulunduğu için her zaman önemli bir geçiş bölgesi olmuş. Bu şehirde en çok Türkmen Çepniler yaşar. Bölgeye Bayburt ismini Hint Avrupa dillerini konuşan Mitanniler vermiştir. Bu ilimize geçmişte Doğu Romalılar egemenliği altına almış. Ama bazı kaynaklara göre Bayburt Türklerin Anadolu’da ilk yerleştiği yerler arasında.
Bayburt Nasıl Bir Yer?
Bayburt hem Karadeniz hem de karasal iklim etkilerinin görüldüğü bol yağış alan, yazın sıcak ve kurak, kışın ise soğuk ve yağışlı bir ilimizdir. Daha çok yem bitkileri, hububat, şeker pancarı ve çok az miktarda meyve ve sebze yetiştirilir. Kıraç ve çok da verimli olmayan topraklara sahiptir. Ama Aydıntepe ve Sünür ovaları ve Çoruh Vadisi’nde tarım yapılabiliyor.
Hayvancılık da yapılan bu ilimizde bir diğer önemli geçim kaynağı el sanatlarıdır. Bu şehrimizde bakır ve gümüş işlemeciliği, ehram ve kilim dokumacılığı gibi el sanatları hala yaygındır. Ehram yöredeki kadınlara özgü bir giysi ve tamamen koyun yününden üretiliyor. Bayburt’a gelirseniz hediye olarak bu el sanatları örneklerinden satın alabilirsiniz.
Bayburt Doğası
Hiç el değmemiş ve bakir doğa manzaraları görmek isterseniz mutlaka Bayburt’a da uğramalısınız. Burası çok güzel, dinlendirici ve huzur veren bir şehirdir. Kar sularının birikmesiyle oluşan dağ gölleri, görkemli dağlar, çam ormanlarının kenarındaki kamp alanlarını gezerken rahatlayabilirsiniz. Bayburt’taki en önemli doğal güzellik Çoruh Nehri’dir. Eğer rafting seven birisi iseniz bu gölde kesinlikle denemelisiniz.
Kano ve nehir kayağı da yapılan Çoruh Nehri her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlar ve pek çok balık türüne de ev sahipliği yapar. Bunun dışında şehirde görmeniz gereken doğal güzellikler arasında Aslandağ Vilayet Ormanı, Yakupabdal Göleti ve doğa Parkı, Kaçkar Dağları, Balıklı Göl, Aygır Gölü ve Kavakyanı Şelaleleridir.
Bayburt Kalesi ve Aydıntepe Antik Kenti
Bir rivayete göre Bayburt Kalesi Ermeniler tarafından yapılmış .Ama bazı kaynaklar bu kalenin daha da eski bir tarihe de sahip olabileceğini gösteriyor. Selçuklular bu kaleyi restore etmiş ve üzerinde çok sayıda Arapça yazılmış kitabe de bulunuyor. Kalenin dış yüzeylerindeki çini işlemeleri göz alıcı, bu yüzden ismi “Çinimaçin” olarak da söyleniyor. Ama ne yazık ki bu çiniler büyük oranda silinmiş ve artık görülemiyor.
Bayburt’taki Aydıntepe Antik kentinin çok önemli bir özelliği var. Bu antik kent yer altında. Büyük bir kayanın dehliz gibi oyulmasıyla oluşmuş ve içerisinde çok sayıda oda, galeri ve su arkı bulunuyor. Havalandırma ve gözetleme kuleleri de bulunan bu antik kent Bayburt’ta görülmesi gereken yerler arasında.
Bayburt’a Ne Zaman Gitmeli?
Bayburt’a gitmek için en uygun zamanlar bahar aylarıdır. Özellikle Çoruh Nehri’nin çok verimli olduğu Nisan ve Mayıs aylarında gidebilirsiniz. Hem kara yolu hem de hava yolu ile bu kente gitmek mümkün. Ama hava yolu ile gidecek olanlar Erzurum Havaalanından sonra otobüsle gitmek zorunda. Bayburt’ta kalabileceğiniz size lüks imkânlar sunan oteller var. Bunun dışında müzelerin ve üniversitenin konukevi de kalınabilecek yerler arasında.
Baksı Müzesi de hem gezmek hem de konukevinde kalınabilecek yerler arasında. Bayburt’a giderseniz denemeniz gereken yöresel tatlar genellikle lor peyniri ve lahanadan yapılmış. Galacoş, yalancı dolma, lor dolması, ekşi lahana, lor böreği, süt böreği ve tel helvası beğenebileceğiniz yemekler arasındadır.