Bilecik Marmara Bölgesinde yer alan Türkiye’nin en küçük ili olarak bilinen 81 ilinden bir tanesidir. Bilecik ili diğer iller ile karşılaştırıldığı zaman yeryüzü şekilleri ve coğrafi konumu açısından farklıdır. Komşu şehirlerine geçiş yapılırken diğer şehirlerde ki coğrafi konumu ve iklim değişikliğini direkt olarak görebilirsiniz. Eski dönemlerde tarihi açıdan birçok anı barındıran Bilecik küçük bir şehir olmasından dolayı gezilecek yerlerini kolaylıkla gezebilirsiniz.
Bilecik eski dönemlerde birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı gibi Osmanlı devletinin uzun dönemlerde kaldığı Söğüt bölgesi ve İnönü savaşlarının gerçekleşmiş olduğu Bozbüyük ilçesi de Bilecik’te yer alıyor. Bilecik iline geldiğiniz zaman buralara uğrayarak eski dönemlerde yaşanmış tarihi olayları yâd edebilirsiniz. Bilecik beldesinin kendine has doğal güzellikleri ve çeşitli gölleri, mesire alanları bulunuyor.
Bilecik Gezilecek Yerler Nelerdir?
Bilecik tarihi Osmanlı devletinin izlerini hala sürdürmeye devam ediyor. Sırf bu yüzden o bile o kalıntıları görmek için Bilecik şehri gezip görülmeye değer yerler arasında bulunuyor. Bilecik’te gezilecek yerler şu şekildedir;
Şeyh Edebali Türbesi
Şeyh Edebali, Osmanlı devletinin manevi olarak da olsa kurucu olarak bilinen ve Osmanlı devleti için oldukça önemli olan kişilerden bir tanesidir. Şeyh Edebali Türbesi Orhan Gazi tarafından yıllar önce yaptırılmış ve hala da Bilecik’te varlığını sürdürmektedir.
Bu türbenin kubbesi eski dönemlerde olan savaşlardan dolayı hasar görmüş ve kubbe yıkılmıştır. Türbenin şuan ki hali ise Kubbe yerine üzerine kiremit bir çatı örtülmüştür. Türbenin içerisinde çeşitli odalar, misafirhane ve mescid vardır. Dilerseniz Osmanlı Devletinin bugüne dek mirası olan bu türbeyi de gezebilirsiniz.
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
Bilecik ilinin Söğüt beldesine yer alan Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi, Bilecik iline renk katan yerlerden bir tanesidir. Eski dönemlerde yaptırılan ancak ne zaman yaptırıldığı tam olarak belli değildir. Eski dönemlerde belediye reisi olarak bilinen Memiş Ağa tarafından müze yaptırılmıştır.
Müze o dönemlerde sargı evi olarak kullanılıyormuş. Müzenin yapımı uzun uğraşlar sonucunda başarıyla sonuçlanmıştır. Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesinde Osmanlı ve Romanlılara ait olduğu söylenilen dokuma kilimleri, halı ve silahlar mevcuttur. Müzeye gelip bu değerli tarihi eşyaları inceleyebilirsiniz.
Kömürsu Yaylası
Yeşillik ve doğaseverlerin vazgeçilmez noktası olan Kömürsu Yaylası Bilecik’in en güzel kendinizi dinleme yerlerinden bir tanesidir. Bu yaylada birçok bitki çeşitleri vardır. Kavak ağaçlarının muhteşem görüntüsü, rengârenk çiçekler, oturup saatlerce kalkmak istemeyeceğiniz çimenlerle kaplı bir yayladır.
Sevdikleriniz ile birlikte bu yaylada saatlerce keyif yaparak oturabilir Bilecik’in muhteşem havasının içinize çekebilirsiniz. Yaylanın içerisinde dolaşırken tam 4 adet kaynak suya rastlayabilirsiniz.
Bilecik’e Ne Zaman Gidilmesi Daha Keyifli Olur?
Bilecik, farklı iklim şekillerinden oluşmasından dolayı daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında gidilmesinde fayda vardır. Hem çok soğuk iklimlerde orada olmayacak hem de çok sıcaklarda bunalmadan Bilecik’te gezmenin tadına varabilirsiniz. Bilecik’in bazı noktalarında Marmara bölgesinin iklimi, bazı noktalarında İç Anadolu Bölgesi iklimi, bazı noktalarında ise mikro-klima iklimi görülüyor.
Bilecik’te Ne Yenir?
Gezinin olmazsa olmazlarından bir tanesi de gittiğiniz yerin mutfağını iyi tanımaktan geçer. Nereye giderseniz gidin gezilecek yerlerin yanında o bölgenin meşhur yemeklerini de araştırarak gittiğiniz zaman farklı damak tatlarını da deneme şansı elde edebilirsiniz. Bilecik mutfağının en önemli yemeklerinden bir tanesi hamur işleridir. Bunlar dışında bıldırcın kebabı, kömme, büzme tatlısı gibi yemekleri ile ünlüdür. Özellikle kömme adı verilen ocağın sönmüş ateşinde pişen bu yemeği kesinlikle yemeniz önerilir.