Bingöl Doğu Anadolu’nun en yüksek illerinden birisidir ve yaylaları ile ünlüdür. Muş, Diyarbakır, Erzincan, Elazığ ve Tunceli illeriyle sınır komşusudur. Tarih boyunca Çevlik ve Çapakçur isimleriyle anılan bu ilimiz 1945 yılında içerisinde bulunan çok sayıda irili ufaklı gölden dolayı bu ismi alır. Yukarı Fırat Bölgesinde yer alır ve el değmemiş doğası görenleri etkiler. Bingöl’de tarihi şehir kalıntısı fazla yoktur. Çünkü tarih boyunca genel olarak otlak olarak kullanılan bir bölgede yer alır.
Hemen hemen hiçbir medeniyet ya da beyliğe başkent olmamış hep bunlara bağlı bir otlak olarak kullanılmıştır. Önce Hattiler ve Hititlerin daha sonra ise Urartuların Hititleri yenmesi ile Urartuların egemenliğine giren Bingöl en son Persler ve Osmanlıların egemenliğinde kaldı. Kurtuluş Savaşı sırasında da doğrudan saldırıya uğramamış olan illerimizden birisidir.
Ulaşım ve Konaklama
Bingöl’e ulaşmak için en çok tercih edilen yol karayoludur. Çünkü hemen her yerden karayolu ile ulaşılması kolay bir yerdir. Otogar merkezi bir yerdedir. Bingöl’de havaalanı olmadığı için uçakla gidecek olanlar Muş Havaalanı’nı kullanabilir. Genç ilçesinde demiryolu istasyonu da bulunur ve İstanbul’dan trenle buraya ulaşmak da mümkündür. Bingöl’de kalacak otel sayısı da oldukça fazladır.
Bingöl Mutfağı
Bingöl’de hayvancılık yaygın olduğu için hayvansal gıdalar açısından zengin bir mutfağı vardır. Keşkek, gömme, sirin ve tutmaç en ünlü yemekleridir ve hemen hepsi etli yemeklerdir. Kahvaltılık ürünleri, tatlıları turşuları ve sebzeli yemekleri de ünlüdür. Bingöl’de ünlü olan bir diğer şey ekmekleridir. Halkın büyük kısmı tandır ekmeği ya da sac ekmeği yemeyi tercih eder. Özellikle de nun kuryek adı ile bilinen ekmekleri çok lezzetli ve diğer ekmeklerden farklıdır. Burma kadayıfı, çok sayıda köfte çeşidi, farklı sebzelerden yapılma turşuları ile Bingöl mutfağı oldukça zengindir.
Bingöl Yaylaları
Bingöl yüksekliği nedeniyle yazın sıcak ve kışın soğuk bir iklime sahiptir. Ancak ortalama sıcaklık diğer illere göre düşüktür. Yazın yaylalarında serinleme imkânınız vardır. Yaylaların bazılarında hayvancılık ve arıcılık gelişmiştir. Şerafettin Yaylaları, Bingöl Yaylası, Çavreş, Hırhal, Çötele, Karer, Dağın Düzü ve Kiğı yaylaları belli başlı yaylaları arasındadır. Bunlardan en çok Karer yaylasında hayvancılıkla uğraşılır.
Gezilecek Yerler
Bingöl denince akla ilk gelen yer Yüzen Ada’dır. Bu ada Solhan ilçesinde yer alır ve halk tarafından ilk defa fark edilmiştir. Bu adalar bir krater gölü üzerine yerleşmiştir. Üç tane kara parçası gölün içinde gezinir. Adalar üzerinde yetişmiş ağaçlar da bulunur ve adalara binerek gölde bir gezinti yapmanız da mümkündür. Göl suyu tatlı ve berraktır ve balık yetiştirmek için uygundur. Ayrıca gölün etrafı da ağaçlık ve gezilip görülmeye değer bir bölgedir. Bingöl’de üç tane önemli tarihi kale bulunur.
Bunlardan birisi Murat Nehri Vadisi üzerindeki Sentarius Kalesi’dir ve Urartulardan kalma olduğu bilinir. Diğer kale Kral Kızı Kalesi’dir, Genç ilçesindedir ve Persler tarafından yapıldığı söylenir. Kiğı Kalesi de oldukça yüksek bir kale olup Peri Suyu’na bakar. Buraya çıkmak oldukça zordur ama çok güzel bir manzaraya sahiptir. Kiğı Kalesi Bingöl’deki en önemli tarihi eserlerden birisidir.
Bingöl’den Ne Getirilir?
Bingöl’e yolunuz düşerse hem yaylalarını hem de kalelerini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Bingöl balı satın almayı da unutmayın. Bununla birlikte dut pekmezi de satın alınabilir. Dokumacılık yaygın bir sanat dalı olarak halen Bingöl’de yapılır. Orijinal işlemeleri halı ve kilimler bulabilirsiniz. Ayrıca el örgüsü yün çorap, atkı ve eldivenler de en çok satılan eşyalar arasındadır.