Marmara Bölgesi

Bursa Gezi Rehberi

Bursa, Türkiye’nin 4. büyük şehridir. Şehirde ulaşımın kolay olması, şehrin hem doğal hem de tarihi güzelliklerinin çok olması Bursa’yı gezilip görülecek iller arasında üst sıralara çıkarır. Bursa Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk başkent olma özelliği taşıyan bir şehirdir. Şehirde yüzyıllık camiler, kervansaraylar, hanlar, hamamlar, sokaklar ve pek çok tarihi yer görülmeye değerdir. Bursa ili 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler listesinde tüm dünya üzerinde 28. sıraya yerleşmiştir. Türkiye sıralamasında ise birinci sıradadır.

Bursa’nın İsmi Nereden Gelir ve Bursa’nın Komşuları Kimlerdir?

Bursa ismi aslında iki kelimenin birleşiminden meydana gelmiştir. ‘’pura’’ bunlardan ilkidir ve hisar anlamındadır. Diğeri ise kent anlamında olan ‘’issa’’ kelimesidir. Bursa’ya ismini Bitinya kralı Prousias’ın verdiği söylenir.

Bursa ili Marmara Bölgesi, Güney Marmara kısmındadır. Bursa kuzey tarafta Yalova ve Marmara Denizi, kuzeydoğu tarafta Sakarya ve Kocaeli, doğu tarafta Bilecik, güney tarafta Kütahya ve batı tarafta Balıkesir ile komşu durumdadır.

Bursa ‘ya Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?

Şehirde genel olarak hâkim olan iklim ılıman iklimdir. Şehrin en sıcak olduğu zamanlar temmuzla eylül arası zamanlardır ve şehir en güzel bu aylarda gezilir. Bununla beraber kış sporu yapmak isteyenler Uludağ’ı ocak ve şubat aylarında ziyaret etmelidirler.

Bursa iline karayoluyla ulaşım mümkün olduğu gibi deniz yoluyla ulaşım da mümkündür. Uçakla şehre ulaşmak da mümkündür ancak sefer sayıları oldukça azdır. Hava yolunu tercih edenler Bursa Yenişehir Havaalanı’nı kullanabilirler. Türkiye’nin neredeyse illerinin hepsinden Bursa için otobüs seferleri bulunur. Bununla birlikte deniz yolu için Mudanya-Güzelyalı ve İstanbul-Yenikapı hatlarında feribot seferleri kullanılabilir.

Bursa’da Nerede Konaklama Yapılır ve Ne Yenir?

Bursa ilinde konaklama yapılacak çok sayıda otel ve pansiyon vardır. Osmangazi, şehrin en büyük ilçesidir ve bu ilçe çok fazla otele ev sahipliği yapar. Konaklama alternatifleri şehrin bölgelerine göre farklılık gösterse de şehir konaklama açısından son derece elverişlidir.

Bursa mutfak kültürü oldukça zengindir. Çünkü uzun yıllar boyunca çok farklı medeniyetlerin harmanlanması sonucunda oluşmuştur. Şehrin saray yemekleri oldukça meşhurdur. Bursa ilinin en meşhur yemeği İskender kebaptır. Bu yemek dünya çapında tanınmıştır. Döner eti, pideler, yoğurt, domates sos ve tereyağı ortaya harika bir lezzet çıkarır. Şehrin dünya çapında ünlü olan bir diğer yiyeceği kestane şekeridir. Tatlılardan da Kemalpaşa tatlısı oldukça iyidir. Bunlar dışında İnegöl köfte, ciğer sarma, pideli köfte, cevizli lokum ve Trilye zeytini mutlaka denenmelidir.

Bursa Gezilecek Yerler

Bursa denildiğinde akla camiler, hanlar, kiliseler, medreseler gelir. Trilye, Ulu Cami ve Uludağ Bursa’da mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Tarihin sayfaları ve harika bir doğa Bursa’da ziyaretçilerini bekler. Bursa’da gezilecek yerler genel olarak şöyledir:

 Ulu Cami

Bursa şehrine gelip bu camiyi görmeden ayrılmak olmaz. Ulu Cami, Bursa ilinin sembolüdür ve mutlaka ziyaret edilmelidir. Cami Niğbolu Zaferi sonrasında Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilmiştir. Osmanlı camilerinin çok kubbeli yapıları içinde en görkemli ve anıtsal olanlarından birisidir.

 Türk İslam Eserleri Müzesi

Burası Osmanlı ilk medreselerinden biridir ve Yeşil medrese olarak da bilinmektedir. Günümüzde müze olarak hizmet verir ve Beylik, Selçuklu, Osmanlı döneminin eserleri sergilenir.

Atatürk Evi

Bursa ilinde eski bir caddede bulunan köşktür. Bu ev, Atatürk Bursa’yı ikinci defa ziyaret ettiği esnada kendisine hediye edilmiştir.

Bursa Hanları

Bursa, Osmanlı döneminin ticaret yeridir ve bu nedenle şehirde çok sayıda han bulunur. Şehre gidildiğinde bu meşhur hanlar mutlaka ziyaret edilmelidir. Bu hanlar arasında şehrin en büyük hanı olan İpek Hanı, Koza Hanı ve Emir Hanı yer alır.

Uludağ

Türkiye’deki en büyük kayak merkezi olan Uludağ Bursa ilinde bulunur ve her yıl yerli-yabancı pek çok turistin akınına uğrar.

Cumalıkızık

UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan bir köydür. Köyde Osmanlı mimarisi oldukça hakimdir. Büyüleyici olan bu tarihi köy mutlaka görülmelidir.

Trilye

Rum köylerinin o harika yapısının en güzel örneğidir. Bursa’daki en güzel Rum köyü Trilye’dir.

İznik

Bursa’nın meşhur ilçelerinden biridir ve çini işçiliğiyle ünlüdür. Ayrıca pek çok arkeolojik alanıyla da adeta açık hava müzesidir.

Mudanya

Merkez ilçelerden biridir ve en gelişmişleridir. Bu nedenle mutlaka ziyaret edilmelidir.

 

 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir