Marmara Bölgesi

Çanakkale Gezi Rehberi

Toprağının her kısmı adeta tarih kokan Çanakkale, aynı zamanda eşsiz doğal güzellikleri sayesinde de dikkatleri üzerine çeken bir şehirdir. Asya ile Avrupa kıtalarının topraklarında kurulmuş olan Çanakkale, Türk tarihinde son derece büyük bir öneme sahip olan Çanakkale Savaşı’na da ev sahipliği yapmıştır. Kendi adını taşıyan Boğaz’ın iki yakasında kurulmuş olan Çanakkale, ülkemizin kuzeybatısında yer almaktadır.

Çanakkale’nin Coğrafi Bilgileri

Avrupa ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran boğaz üzerine kurulmuş olan Çanakkale’nin her iki kıta üzerinde de toprağı bulunmaktadır. Her iki kıta üzerinde topraklarının bulunması ise Çanakkale’nin iklim özellikleri açısından değişkenlik göstermesini sağlamıştır.  Ancak geçiş iklimi özelliklerini gösteren Çanakkale’nin iklimi genel karakter itibari ile Akdeniz iklimi özelliklerini yansıtmaktadır. Çanakkale topraklarının yaklaşık olarak yüzde elli beşlik kısmı ormanlar ile kaplıdır ve bol yağış alması sayesinde zengin bir bitki çeşitliliğine de sahiptir. Bu özelliği sayesinde Çanakkale, pek çok bitki bilimcinin ilgisini çekmeyi başarmıştır.

Çanakkale’de bitki çeşitliliği ile doğru orantılı olarak hayvan türleri de çeşitlilik açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. 9.737,00 Km2 yüzölçümüne sahip olan Çanakkale’nin rakımı ise 10,00 metredir. Toplam kıyı uzunluğu 671 kilometre olan Çanakkale’nin Merkez, Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki ve Yenice ilçeleri bulunmaktadır. Çanakkale’nin en yüksek dağı ise Kaz Dağı’dır ve Ezine Ovası, Cumalı Ovası, Karabiga Ovası, Biga Ovası, Umurbey Ovası, Piren Ovası ve Kavak Ovası gibi ovalara sahiptir.

Çanakkale Tarihi

Köklü bir geçmişe sahip olan Çanakkale, Kalkolitik Dönem’den izler taşımaktadır. Ayrıca Tunç Çağı’nda Troya yerleşimi sayesinde dikkat çeken Çanakkale’de Troya haricinde Hanay Tepe, Kumtepe ve Beşiktepe gibi pek çok Tunç Çağı yerleşimi de bulunmaktadır. Troya’da bulunan milattan önce 1200 tarihli mühür üzerinde ki yazı ise Çanakkale bölgesinde bulunan ilkyazı olarak bilinmektedir. Çanakkale, Süleyman Paşa’nın 1354 yılında fethedilmesi ile büyük oranda Türk hâkimiyetine girmiş ve Fatih Sultan Mehmet Han tarafından İstanbul’un fethi ile Çanakkale Boğazı’nın en dar kısmına bir kale inşa edilmiştir.

Çanakkale Gezilecek Yerler

Önemli tarihi bir mirasa sahip olan Çanakkale’nin her köşesinden adeta tarih fışkırmaktadır. Türk ve Dünya tarihi açısından pek çok toplumda bir iz bırakmış olan Çanakkale’de gezilip görülmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır. Çanakkale’de gezilip görülmesi gereken yerlerin başında Şehitlikler ve Troya Antik Kenti yer almaktadır. Ayrıca barındırdığı doğal yaşamı sayesinde ve dünya üzerinde canlı yaşamına ait önemli noktalardan biri olma özelliğine sahip olan Kazdağları Milli Parkı’ da Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Kültürel varlık ve tarihi sit alanı statüsü ile tescillenmiş olan anıtların, mezarlarını muharebe alanlarının, siperlerin, kalelerin, burçların, gemilerin ve topların görülebileceği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ da mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Ayrıca Çanakkale’de tüm bu yerlerin yanı sıra Babakale, Assos, Bozcaada, Gökçeada, Biga, Küçükkuyu, Zeus Atları ve Adatepe Köyü barındırmakta olduğu hem tarihi güzellikleri hem de doğal güzellikleri nedeni ile görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Çanakkale merkezde yer alan Aynalı Çarşı, deniz müzesi ve kordon ise birbirlerine olan yakınlığı ile seyahat sevenler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Çanakkale aynı zamanda deniz altından da tarihi güzelliklerini keşfetme olanağı sunmaktadır. Çanakkale’de birinci Dünya Savaşı’ndan kalma 175’e yakın batık bulunmakta ve batık dalışı yaparak, gizemli olduğu kadar keyifli bir deneyim yaşama imkânına sahip olabilirsiniz.

Çanakkale’de Ne Yenir

Çanakkale ziyareti esnasında mutlaka Çanakkale’nin kendine özgü peynirli helvasının eşsiz tadına bakabilir ve ekmek arası sardalyenin enfes tadına bakabilirsiniz. Ayrıca Çanakkale’de ekmek arası sardalyenin yanı sıra asma yaprağında sardalye, ot kavurması, yoğurtlu dil balığı, etli sarma, kalamar, mezgit ve kabak çiçeği dolması gibi zengin tatları da deneme imkânınız bulunmaktadır.

Çanakkale Anzak Günü

Her sene Gelibolu’da düzenlenen resmi adı Çanakkale Kara Savaşları’nın yıl dönümü olan Anzak Günü, Yeni Zelanda, Gelibolu ve Avusturalya olmak üzere üç farklı yerde ama aynı zamanda gerçekleştirilmektedir. Her yıl 24 ya da 25 Nisan tarihlerinde düzenlenen Anzak Günü, Şafak vaktinde Şafak töreni ile başlamaktadır.

 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir