Bursa, Cumalıkızık

Cumalıkızık Köyü Nerede? Cumalıkızık Köyü Tarihi?

Türkiye’deki güzellikler saymakla bitmez.Bunlardan bir diğer Cumalıkızık’tır. Cumalıkızık Köyü hangi şehirdedir? Cumalıkızık Köyü’nün Tarihi Nedir?  ve naıl bir yerdir? soruları en çok sorulanlar arasında yerini alıyor. Hal böyle olunca bizde sizler için bu sorulara detaylar aradık işte o detaylar.

Cumalıkızık Köyü Nerede?

Uludağ’ın eteklerinin en yaşlı misafiridir  Cumalıkızık. Yeşil Bursa’nın anlatılmaz yaşanır yerlerinden biri de diyebiliriz. Cumalıkızık Osmanlı Devleti dönemine ait örneklerinden biridir. Bu nedenle de “Unesco Dünya Mirası” listesine girdi. Osmanlı tarihini,yaşanan olayları, yapılan etkinlikleri içinde barındı. Cumalıkızık bu nedenle tarihi ve kültürel nedenlerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de turistik alanlar arasına girmiştir. Cumalıkızık Bursa’ya 10 km Yıldırım ilçesine de 3 km uzaklıkta yer alır. Cumalıkızık’ta birbirinden güzel rengarenk ve mimari  evlerin yanında, taşlarla döşenmiş yolları, kırmızı kiremitli çatıları ile de gidenleri kendine hayran bırakmaya yetiyor. Unseco Dünya Mirası Listesi’ne girdikten sonra gerek Türkiye’den gerekse yurt dışından her gün yeni kültürleri ağırlamak için ev sahipliği ediyor. Bu tarihi dokusu nedeniyle birçok film ve diziye de ev sahipliği yapmıştır. Cumalıkızık lezzetleriyle de ünü hak eden bir yer. Bölgedeki kahvaltı lezzetlerini denemenizde fayda var. Eşsiz el açmaları ve köy kahvaltısını andıran doğal sunumu ile de sizi memnun edecektir.

Cumalıkızık Köyü Tarihi?

Bazı söylentilere göre Tokat çevresindeki  Oğuz boylarından Kızıklar, Karakeçili aşiretinin bulunduğu bölgede ki Ertuğrul Gazi’den yerleşecek yurt istemişlerdir. Fakat Karakeçili aşireti, Kızıklar’ın bu isteğini reddetmiş. Bu durumda düşmanlık doğmaması için Kızıklar’a Uludağ’ın eteklerinde yer göstermiş. Uludağ’ın o zamanlarda ki adı Keşiş Dağı olarak bilinir. İki boy arasındaki husumeti sağlamak için de Kızık boyu beyinin oğullarını ,Karakeçili aşiretinin kızlarıyla evlendirmiştir. Boylardan Cumali Bey’in o zamanda Cumalıkızık’a yerleşmesiyle isminin ordan geldiği bilinir.

Cumalıkızık evleri yapı olarak genellikle 3 Katlı şeklindedir. Bölge de yaklaşık olarak 260 ev vardır ve bu evlerden yaklaşık 70’i halen kullanılmaktadır. Bölge de cami hamam ve çeşmeler de mevcuttur. Osmanlı kültüründe çok fazla yer edinen cami,köy kahvesi ve çınar ağacını Cumalıkızık’ta da görmek mümkün. Osmanlıdan esintiler taşıyan bu bölgede organik ve karakteristik motifler de dikkat çekiyor. Köyün evleri dar sokaklardan oluşarak karşılıklı ya da yan yana dizilmişlerdir. Hatta bazı sokaklar o kadar dardır ki yan yana iki kişi bile oraya sığamaz. Cin Çıkmazı adı verilen bir sokak adete tek bir kişinin geçmesini bile bazı durumlarda mümkün kılamayacak kadar dardır. Köyün üst kısımlarında bulunan doğal su kaynağı da yazın köy halkına serinlik katarken ihtiyaçlarını da karşılama da yardımcı olur. Yan yana olan bu evler aynı zamanda Osmanlı gibi bir kültürün mirası olduğundan evlerin yapımlarına da oldukça dikkat edilmiş. O dönemdeki insanlar arasındaki mahremiyeti korumak adına evlerin üst kısımlarındaki pencerelerini kafes şeklinde yapmışlar ve dışarıdan bakıldığında evin içinin görünmeyeceği şekilde pencereler tasarlamışlardır. Evler genellikle moloz,taş ve kerpiçten yapılmıştır ve evlerin boyalarında sarı, mavi,beyaz ve mor renkler kullanılmıştır.

Köyde geleneksel, ev yapımı ürünleri kendi imkanlarıyla yapıp satan bir çok kadın mevcuttur. Çoğu ev restoran ve butik otel şeklinde kullanılmaktadır ve bunların yanında bu durum aslında köyün kadınlarının kendi ayakları üzerinde durması için de bir fırsat şeklinde değerlendirilebilir.

Köyde ahududu festivallerinin yapılmasının ardından 2010 yılından itibaren Kültür Bakanlığı destekli her yıl bu festival “Cumalıkızık Festivali” olarak düzenlenir.

Cumalıkızık ‘ta görebileceğiniz hamam, çeşme, cami ve etnografya müzesi ve sanat evi mevcuttur. Bunun yanında bir de gövdesi 4 metre kalınlığında ve 6 metre kalınlığında iki adet anıt çınarı sevenlerini köyün girişinde karşılar.

Cumalıkızık’a gitmek isteyenler de merkezdeki otobüsler sayesinde yarım saatte ulaşım sağlayabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir