Denizli şehri ismini Tunguzlu adının zamanla değişime uğrayarak, Denizli adını almasıyla oluşmuştur.
Coğrafi Özellikleri
Ege bölgesinin doğusunda yer almaktadır. Ege, iç Anadolu, Akdeniz arasında kalan bir şehirdir. Güneyinde Muğla, doğusunda Burdur ve Afyon, batısında Aydın ve Manisa, kuzeyinde ise Uşak komşu ilçeleridir. Yüz ölçümü 12.134 km²‘dir. Denizli ili içerisinde dağlar, ovalar, platolar yer almaktadır. En yüksek dağı Honaz’dır. Karcın, Akdağ, Bozdağ, Eşeler, Burka, , Elmadağ, Büyük Çökelez, Beşparmak diğer dağlarıdır.
Akarsu ve Ovaları
Çardak, Çivril, Baklan, Kaklık, Böceli, Denizli, Sarayköy dür. Akarsu olarak ise en büyük akarsuyu Büyük Menderes’tir. Çürüksu, Dalaman, Akçay, Yenidere, Gök pınar, Kufi, Derbent, Hamam, Bağnaz diğer akarsularıdır.
İklim Ve Bitki Örtüsü
Denizli’de yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Topraklarının büyük bir kısmı Ege bölgesinde olmasına rağmen, iç Anadolu hava koşulları da Denizli ilinde hâkimdir. Yüksekliğin artmasıyla hava sıcaklıklarının düştüğü görülür. En çok yağış kış aylarında görülür. Bitki örtüsü olarak ise çeşitlilik hâkimdir. Kızılağaç, fındık, kestane, söğüt, kızılçam, karaçam görülen bitki örtüsü çeşitleridir.
Ekonomik Yapısı
Denizli, ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan şehirlerden biridir. Hem ithalat hem de ihracatta üretime hız kesmeden devam eden bu konuda da birçok şehre örnek olan bir ilimizdir. Tekstil, şehrin en önemli ekonomi taşlarından biridir. Mermer yapımında da önde olan bu şehrimiz, Türkiye’nin ikinci büyük mermer havzasına sahip olmasıyla da ayrı bir önem kazanmaktadır. Sanayi sektörün de önde giden şehirlerimizden biri de Denizli’dir. Yem ambalaj malzemeleri, bakır tel, gıda, tekstil alanların da sanayi hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Tarımda ise ihracat fazladır. Ülkede yetişen tüm sebze ve meyveler ülke ihtiyacını karşılamakta birlikte, ihracat anlamında da büyük katkı sağlamaktadır.
Tarihi ve Turistik Mekânları
Pamukkale Travertenleri, Çivril Işıklı Gölü, Ladikya Antik Kenti, Güney Şelalesi, Ağlayan Kaya Şelalesi, Karahayıt Kaplıcaları, Kaklık Mağarası, Tabea Antik Kenti, Tripolis Antik Kenti, Denizli tarihi ve turistik mekânlarıdır. Özellikle Pamukkale Travertenleri bu şehrimiz için ayrı bir önem kazanmıştır. Harika bir güzelliğe sahip olan Pamukkale Travertenleri UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Yerli ve yabancı birçok turist yıl içerisi de burayı ziyaret etmektedir.
Denizli İline Bağlı İlçeler
Acıpayam, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Merkezefendi, Pamukkale, Sarayköy, Serinhisar, Tavas ve Denizli merkez olmak üzere 20 adet ilçesi vardır. Bu ilçelere bağlı mahaller bulunmaktadır. Hepsinin büyüklüğü ve nüfus oranları birbirinden farklıdır.
Denizli İlinde Gezilecek Yerler
Gezilebilecek yerleri doğal güzellikler ve tarihi mekânları olmak üzere ayırabiliriz. Doğal güzellikleri; Pamukkale Travertenleri, Karahayıt, Antik Havuz, Salda Gölü, İnceğiz Kanyonu, Bağbaşı Yaylası, Kefe Yaylası, Denizli Nikfer Kayak Merkezi, Işıklı Göl, Kaklık Mağarası, Keloğlan Mağarası’dır.
Tarihi Mekânları
Hierapolis Antik Kent, Laodikya Antik Kent, Tripolis Antik Kent, Afrodisias Antik Kent, Akhan Kervansarayı, Tarihi Kaleiçi Çarşısı, Buldan Evleri, Denizli Konağı, Tarihi Denizli Camileri’dir.
Denizli İlinin Yemekleri
Çaput Aşı: Kuzu eti ve asma yapraklara yapılan bir pilav çeşididir.
Biber Tatarı: Biber kızartmasıdır. Üzerine yoğurt ve baharat dökülerek yenir.
Arabaşı Çorbası: Tavşan eti ile yapılır.
Mısır Gömbesi: Kıymalı ekmektir. Mısır unu ile yapılır.
Kiide: Börek çeşididir.
Süller Pidesi: Diğer pidelerden farkı bal ve şekerle yapılıyor olmasıdır.
Denizli’de Konaklama
Denizli şehrinde konaklama olarak oteller tercih edilir. Denizli de eğlence yerleri olarak kafeler işlev görmektedir. Şehrin popüler caddelerinde kafeler fazlasıyla bulunmaktadır. Gece hayatı olarak ise barlar bulunmaktadır.