Doğu Anadolu Bölgesi

Diyarbakır Gezi Rehberi

Türkiye’nin Doğu illeri arasında yer alan Diyarbakır oldukça gelişmiş şehirlerden biridir.  Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan şehir El Cezire yani Mezopotamya’nın kuzeyinde bulunuyor. Diyarbakır, Doğuda Batman ve Muş şehirleri, Batıda Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman şehirleri, Kuzeyde Elazığ ile Bingöl, Güneyde ise Mardin illeri ile komşudur.

Kalabalık ve yoğun ilçeleri ise; Bismil, Bağlar, Çermiş, Çınar, Silvan, Lice, Kulp, Ergani, Kocaköy, Yenişehir ilçeleridir. Diyarbakır farklı bir kültürü ile bilinen şehirlerdendir. Doğunun egzotik havasını içinde barındıran şehrin ismi ise Osmanlı döneminden geliyor. Şehir ilk zamanlar Amida ve Kara Amid ismi ile anılırken daha sonra beylerbeyliği döneminde Diyar Bakr ya da Diyar-ı Bekr ismi verilmiştir.

Diyarbakır İklim ve Ekonomisi

Diyarbakır’da sert karasal iklim hüküm sürüyor. Bu da yaz aylarının çok sıcak kış ayları ise aşırı derece soğuk geçmiyor. Nedeni ise; Güneydoğu Torosların kuzeyden sert esen soğuk rüzgârların şehre ulaşmasını engellemesidir. En yüksek sıcaklıklar Temmuz ayında görülürken en düşük sıcaklıklar da Ocak ayında görülüyor. Diyarbakır’da bulunan bitki örtüsü bozkır bitki örtüsüdür. Otsu bitki çok fazladır. Halkı hayvancılık ile yoğun şekilde uğraşır. Son yıllarda ekonomik anlamda kendini geliştiren şehirlerden biri olmuştur.

Diyarbakır Gezilecek Yerleri

Diyarbakır gezilecek yerleri genelde tarihi mekânlardır. Bunların başında Ulu Cami geliyor. Ulu Cami İslam dünyası tarafından beşinci Harem-i Şerif olarak isimlendiriliyor. Günümüzde hala varlığını devam ettiren bir yerdir. Sülüklü Han da yine gezilecek yerler arasında bulunuyor. Restorasyon çalışmalarından sonra Sülüklü Han ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde yer alıyor.

Kervansaray bir diğer adı ise Deliller Hanı’dır Burası da yine son derece eski bir yerdir. Kervansaray hiç bozulmadan günümüze kadar gelmeyi başarmış bir mekândır. Dört Ayaklı Minare Sur ilçesinde bulunuyor. Kasım Han tarafından yaptırılmıştır.

Diyarbakır Surları da görülmek istenilen yerler arasındadır. Bu surlar UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Çin Seddi’nden sonra en uzun ikinci yapı olarak tarihe geçmiştir. Meryem Ana Kilisesi de önemli tarihi yapılardan biridir. Buranın ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak hala mekân görkemini koruyor.

Diyarbakır Festival Ve Eğlence

Gece hayatı çok yoğun olmayan şehirde festival türü etkinliklerde çok fazla yapılmıyor. Nevruz kutlamaları en çok ilgi gören etkinliklerdir. Bu etkinlik zamanında yöre halkından insanlar geleneksel kıyafetler ve farklı dillerde şarkılar söylenir. Sanatçılar da bu etkinliklere eşlik ediyorlar. Nevruz kutlamaları zamanında insanlar ateş üzerinden atlayarak ya da ateşin etrafında halay çekerek kutlamalara katılıyorlar. Bir diğer etkinlik ise Sersal etkinliğidir. Bu da Kürtçe’de yeni anlamına gelmektedir. Mayıs ayının son haftasında da Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali kutlanıyor.

Diyarbakır Mutfağı Ve Konaklama

Diyarbakır mutfağı çok zengin bir mutfaktır. Yemeklerde etin hâkim olduğunu görebilirsiniz. Farklı halkların iç içe yaşadığı Diyarbakır’da mutfak kültürü bu halkların kültüründen de etkilenmiştir. Nardan Aşı, Kibe Mumbar, Habenisk, Duvaklı Pilav, Pıçık, Diyarbakır Kaburga Dolması, Diyarbakır usulü içli köfte en çok sevilen tatlar arasında bulunuyor. Konaklama açısından Diyarbakır merkezde oteller bulunuyor. Büyük ve lüks oteller yanında butik oteller de konaklamaya uygundur.

Diyarbakır Ulaşım

Diyarbakır’a gitmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor. Bunlar havayolu, karayolu ve demiryolu seçenekleridir. Havayolunu tercih edenler haftanın belli günlerinde düzenlenen uçak seferlerinden yararlanabilirler. Ankara, İzmir, İstanbul’dan her gün Diyarbakır’a uçuş var. Adana ve Antalya’dan ise belli günlerde uçuşlar düzenleniyor. Havaalanı şehre 6 km uzaklıktadır. Diyarbakır’a trenle gitmek isteyenler Fırat Ekspresini kullanabilirler. Diyarbakır- Batman, Diyarbakır- Kurtalan ve Diyarbakır- Adana tren seferleri ile şehre ulaşmak mümkün oluyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir