Erzurum tam anlamıyla bir Dadaş diyarı olan ilimizdir. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesinde yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesinin en kalabalık 2. Şehir olan Erzurum’un yüz ölçümü oldukça büyük ve geniştir. Diğer şehirler ile yüzölçümü kıyaslaması yapıldığı zaman en büyük yüzölçümüne sahip 19. Şehir olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zaman da ilgi çekici bir özelliği bulunan Erzurum’un kadın ve erkek nüfusunun eşit olması da Erzurum’un dikkat çeken özellikleridir.
Çeşitli doğal güzellikleri ile Doğu Anadolu Bölgesinin baş tacı olan Erzurum’da yaşayan insanlar geçimlerini tarım ve hayvancılıktan yapmaktadır. Tarıma elverişli topraklara sahip olmasından dolayı halka iyi bir geçim kaynağı sağlar. Eski dönemlerde birden fazla uygarlığa ev sahipliği yapmış ve eski dönemde yaşayan uygarlıkların izlerini hala taşımaya devam ediyor. Tarihi yapıları ile ilgi çekici olan ve turistik bakımından her geçen gün kendini daha fazla geliştirmeye devam eden Erzurum’a mutlaka gelinmesi gerekir.
Erzurum’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Doğu Anadolu Bölgesinin en önemli mimarisine sahip şehirlerarasına giren Erzurum’da herkesin gezmekten hoşlandığı kategoriler mevcuttur. Kimi tarihi dönemlerden kalan eserleri ve müzeleri gezmekten hoşlanırken kimisi doğal güzellikleri gezmekten hoşlanıyor. Erzurum bölgesinde aradığınız her şey mevcuttur. Ufkunuzun açılmasına sebep olacak şekilde her bir metrekaresine hayran olacağınız Erzurum’un gezilecek yerleri şu şekildedir;
Yakutiye Medresesi
Yakutiye Medresesi, 1910 yılında kurulan yerli ve yabancı turistlerin ilgi akınına uğrayan bir yerdir. Pek çok tarihi eser bulunan Erzurum ilinde Yakutiye Medresesinin önünde ramazan ayları geldiği zaman çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Oldukça eğlenceli olan bu etkinliklere ramazan aylarında gelerek katılabilirsiniz. Medresenin kusursuz ve ihtişamlı bir görüntüsü vardır. Bu kadar ihtişamlı ve gösterişli görünmesinin sebebi iç mimarının işçiliğinden dolayıdır. Çeşitli süslemeler ile zenginleştirilen bu medrese görülmeye değerdir.
Nene Hatun Milli Parkı
Türkiye ve Rus savaşı sırasında birçok kişiyi cesur bir şekilde yönlendiren ve 1995 yılında yılın annesi unvanını alarak kalplere kazınan Nene Hatun adına yaptırılmış olan bu Erzurum’un simgesi haline gelmiştir. Bu milli park şehir merkezine 10 kilometre mesafede bulunuyor. Erzurum iline geldiğiniz zaman kesinlikle uğramadan geçilmemesi gereken milli parkı görmenizde fayda vardır.
Tortum Şelalesi
Tortum Gölünün oluşumu heyelan birikintisinin aşılıp sonrasında o aşılan suyun şelale olarak dökülmesiyle ortaya çıkmıştır. İlkbahar mevsimi geldiği zaman görsel şölen yaşatan Tortum şelalesi dünyanın en büyük şelaleleri arasına adını yazdırmayı başarıyor. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin görmek istediği yerlerden olan bu şelalede keyif dolu anlar geçirebilir, suya girip serinleyebilir, muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.
Erzurum’a Ne Zaman Gidilir?
Erzurum kış ayları içinde tercih edebileceğiniz bir yerdir. Erzurum’a gidilebilecek en güzel mevsim istisnasız kış aylarıdır. Erzurum’un kış ayları hem sert hem de çok yoğun geçer. Bu nedenle kış aylarında tercih ederek kayak yapma imkânı elde edebilirsiniz. Erzurum’da muhteşem bir kayak tatili yapmak isterseniz Palandöken’e giderek burada kayak yapabilirsiniz. Yaz aylarında gezi yapmayı planlayanlar için farklı bir aktivite fikri de vardır. Erzurum’un akarsularında keyifli bir rafting yapmak ister misiniz? Eğer isterseniz yaz aylarında burayı tercih ederek rafting yapabilirsiniz.
Erzurum’un Meşhur Yemekleri Nelerdir?
Dadaşlar mekânında cağ kebabı yemeden buradan gitmek olmaz. Buraya geldiğiniz kesinlikle tatmanız gereken muhteşem bir lezzet olan cağ kebabı Erzurum’un meşhur yemeklerindendir. Cağ kebabı kuzu etinden yapılmaktadır. Bunlar dışında çeşitli çorbaları, kebapları ve tatlıları ile gönüllere taht kuran Erzurum’da lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz.