Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep Güneydoğu Anadolu’da yer alan sanayi şehirlerinden biridir. Doğunun en gelişmiş şehirlerinden biri olması sebebi ile buraya doğunun Paris’i denilmektedir. Hem sanayi hem de yerleşim bakımından oldukça gelişmiş bir coğrafyaya sahiptir. Gaziantep’e Gazi unvanı birinci dünya savaşından sonra gösterişmiş olduğu üstün direnişten ötürü Mustafa Kemal tarafından verilmiştir. İpek ve Baharat yolu üzerinde yer alan Gaziantep eskiden beri önemli bir ticaret güzergâhı üzerinde yer almaktadır.

Gaziantep’in Coğrafi Yapısı ve İklimi

Toros dağlarının uzantısında yer alan Gaziantep’in en büyük dağları Sarıkaya, Ganibaba, Dülükbaba ve Sam dağlarıdır. Aynı zamanda ilde pek çok ova da bulunmaktadır. Bilinen en önemli ovaları ise Yavuzeli, Oğuzeli, Araban, İslahiye, Barak ovalarıdır. Gaziantep’te pek çok nehir ve akarsu da bulunmaktadır. Afrin çayı, Merziman çayı, Nizip çayı, Allaben deresi, Fırat nehri en önemli akarsularını oluşturmaktadır. Kara iklimi ile Akdeniz ikliminin ortak etkisindedir. Güney kesimlerinde Akdeniz iklimi görülen ilde yazları sıcak ve kurak olurken kışları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir.

 Gaziantep Komşuları, İlçeleri ve Ekonomik Yapısı

Gaziantep’in 9 tane ilçesi bulunmaktadır. Bunlar Araban, İslahiye, Yavuzeli, Oğuzeli, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Şahinbey ve Şehit Kamil ilçelerdir. Coğrafi alan genişliği oldukça fazla olan Gaziantep’in 6 tane şehir komşusu bulunmaktadır. Bunlar Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa şehirleridir. Gaziantep tarım, hayvancılık ve sanayi bakımından oldukça gelişmiştir. Bölgeye yapılan GAP projesi neticesinde ve var olan ovalar ile birlikte tarımı gelişmiş bir şehirdir. Aynı zamanda otomotiv gibi sanayi kolları bakımından da gelişmiş şehirler arasında yer almaktadır.

 Gaziantep’e Nasıl Gidilir, Nerede Kalınır?

Gaziantep eski İpek ve Baharat yolu güzergâhında yer alan bir şehir olduğu için karayolu bakımından oldukça iyi durumdadır. Karayolları asfalt olup, şehirler ile doğrudan bağlantıları bulunmaktadır. Buraya yakın mesafeden gelecek olan otobüs veya özel araç ile karayollarını sorunsuz şekilde tercih edebilirler.

Uzaktan gelecek olanlar ise Gaziantep Havaalanı’na gelerek şehri gezme şansını yakalayabilirler. Şehre gelen misafirler, turistler için kalacak yer imkânları oldukça gelişmiştir. Herkese, her keseye uygun kalacak yer bulunmaktadır.

Gaziantep Mutfağı

Gaziantep mutfağı oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Özellikle de Gaziantep denilince akla kebaplar, lahmacunlar ve ünlü baklavaları gelmektedir. Ancak bunların dışında da harika bir mutfağa sahiptir. Gaziantep’e gelenlerin yemeden dönmemesi gereken müthiş lezzetleri vardır. Bunlardan bazıları ise şunlardır; Ali nazik kebabı, Ayva kebabı, Beyran, meşhur Antep baklavası, Cağırtlık kebabı, Çelem turşusu, Taraklı tava, Haveydi köftesi, Elma kebabı, Kakırdaklı börek, iç katması, Lebeniye çorbasıdır. Bu listede yer veremediğimiz daha pek çok lezzeti tatmak için bu şehri mutlaka gezmeye, görmeye gelmelisiniz.

Gaziantep Gezilecek Yerler, Tarihi ve Turistik Mekânlar

Gaziantep hem tarihi hem doğal hem de kültürel mekânları ile dikkat çekmektedir. Buraya geldiğinizde ilk olarak Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’ni mutlaka gezmelisiniz. Kültürel ve tarihi mirasın var olduğu bu mekânı çok seveceksiniz. Aynı zamanda tarihi Antep evlerini de görmeden gitmemelisiniz. Meşhur Bakırcılar Çarşısı’nı, Almacı Pazarı’nı gezebilir, sevdikleriniz için hediyeler alabilirsiniz.

Han ham bakımından pek çok eski yapının yer aldığı Gaziantep’e geldiğinizde Zincirli Bedesten’i mutlaka gezip görmelisiniz. Bunların yanı sıra bu harika şehre gelenler Kaleoğlu Mağarası, Hamam Müzesi, Tarihi Naib Hamamı, Zeugma Antik Kenti, Gaziantep Botanik Bahçesi, Dülük Antik Kenti, Rumkale, Yesemek Açıkhava Müzesi, Kurtuluş Cami, Gaziantep Atatürk Anı Müzesi, Gorgo Medusa Cam Eseler Müzesi’ni mutlaka gezip görmelidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir