Giresun Karadeniz’in doğusunda yer alan şehirlerden biridir. Fındık denilince akla ilk gelen yerler arasındadır. Doğal güzellikleri ile ziyarete gelenleri oldukça memnun etmektedir. Doğal plajların bulunduğu Giresun aynı zamanda yaylaları ile de meşhurdur. Yeşilin her tonunu bulabileceğiniz harika bir turizm şehridir. Özellikle yayla turizmi gelişmiş olan bölgedir. Yeşili, doğayı, sessizliği sevenlerin uğrak noktasını halini almıştır. Bölgeye yerleşim oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Aynı zamanda Giresun maden suyu bakımından da bir hayli zengindir.
Giresun Coğrafi Özellikleri ve İklimi
Giresun engebeli bir araziye sahiptir. Bölgede yüksek tepe ve dağ oldukça fazladır. En yüksek dağı ise doğuda yer alan Balaban dağlarıdır. Bu dağın yüksekliği ise 3 bin üstündedir. Şehrin büyük bir kısmı ormanlık alan ve fındık ağaçları ile kaplıdır. Yerleşim engebeli olduğu için dağınıktır.
İl de pek çok yayla bulunmaktadır. Bu yaylalardan bazıları ise şunlardır; Kulakkaya, Kümbet, Paşakonağı, Bektaş, Sisdağı, Tamdere, Kazıkbeli, Karadoğa ovalarıdır. Karadeniz ikliminin hâkim olduğu bölgede bol yağış görülmektedir. Yazları ılık kışları ve baharları ise bol yağışlı geçmektedir. Ölçülen verilere göre ilin en yüksek sıcaklığı 37 iken en düşük ise 8-9 civarıdır.
Giresun İlçeleri, Komşuları ve Ekonomik Yapısı
Giresun’un merkezle beraber 16 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Bulancak, Espiye, Görele, Tirebolu, Keşap, Şebinkarahisar, Yağlıdere, Dereli, Eynesil, Piraziz, Çamoluk, Alucra, Güce, Doğankent, Çanakçı ilçeleridir. Kuzeyi Karadeniz ile kaplı olan Giresun’un doğusunda Gümüşhane ve Trabzon bulunmaktadır. Batısında Ordu yer alan ilin Güneybatısında Sivas yer alır. Güneyinde ise Erzincan ve Sivas vardır. Giresun’un temel geçim tarım, hayvancılık ve sanayidir. Özellikle fındık üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer alır. Oluşan sanayi kolları da yine fındık üretimine ve işlenmesine yöneliktir.
Giresun’a Nasıl Gidilir ve Nerede Kalınır?
Giresun’a gelmek için karayolu tercih edilmelidir. Özel araçlar ile şehre gelinebileceği gibi otobüslerle de kolaylıkla gelinebilmektedir. Pek çok şehirden direk otobüs gelmektedir. Direk otobüs bulunmayan şehirlerden ise Ankara aktarmalı olarak gelinebilmektedir. Giresun’a gelindiğinde kıyı şeritlerinde bulunan plajları mutlaka ziyaret edilmelidir. İl merkezinde ve ilçelerinde 5 yıldızlı, 4 yıldızlı, 3 yıldızlı oteller bulunmaktadır. Aynı zamanda konaklamak için pansiyon veya butik otellerde tercih edilebilir. Bunların yanı sıra ise yaylalarında kamp kurulabilir veya ahşap evlerde konaklama sağlanabilir. Doğa ile iç içe olmak isteyenler plajları veya yayla evlerini tercih etmelidir.
Giresun Mutfağı
Giresun mutfağı denildiğinde elbette ilk akla gelenlerden biri karalahana çorbasıdır. Aynı zamanda etli pancar sarması, mendek çorbası, fasulye diplemesi, ısırgan yemeği, pezik, mısır unu ekmeği, hamsi tava, hamsi böreği, turşu kavurması, yağlaş, sakarca kızartması, galdirik kavurması, mantar kavurması, darı unu helvası, siron en çok bilinen yöresel tatlar arasında yer alır.
Giresun’da Gezilecek Tarihi, Kültürel ve Doğal Mekânlar
Giresun özellikle doğal plajları ve doğal mekânları ile ünlü bir şehirdir. Buraya geldiğinizde il merkezindeki veya ilçelerinde bulunan birkaç plajı mutlaka gezip görmelisiniz. Aynı zamanda Giresun adası, Giresun kalesi, tarihi ve kültürel bir mekân olan zeytinlik semti, Meryem Ana Manastırı, Giresun Müzesi, Görele’de bulunan Kemençe Evi, Hacı Abdullah duvarı, Şebinkarahisar’da bulunan taşhanlar, Kaya Kilise, Seyyid Vakkas Türbesi, Tirebolu Kalesi, Kılıçkaya barajı, Mavi göl gezilecek yerler arasında bulunur.
Giresun’a geldiğinizde özellikle meşhur fındığından almadan dönmeyiniz. Aynı zamanda Tamzara bezinden yapılmış bazı ürünleri de alabilir, hediye edebilirsiniz. Kendine has kokusu ve rengi ile bilinen Çavuşlu ekmeğinden de alabilir, tadına bakabilirsiniz