Çanakkale, Gökçeada, Uncategorized

Gökçeada Nerededir?Gökçeada ile İlgili Detaylar Nelerdir?

Türkiye’ nin en büyük adası olan Gökçeada eşsiz doğasıyla ve huzuruyla her yıl binlerce insanın uğrak yeri olmaya devam etmektedir. Gökçeada büyüleciyi manzarası ve güzelliğiyle insanlar arasında merak edilen saklı cennettir. Her yıl binlerce insanın uğrak yeri olmasına rağmen insanlar arasında merak edilmektedir. İnsanlar arasında Gökçeada nerededir? Gökçeada tarihçesi nedir? Gökçeada ile ilgili detaylar nelerdir? gibi birçok soru sorulmakta ve cevap aranmaktadır. İşte Gökçeada ile ilgili o detaylar şöyledir;

Gökçeada Nerededir?

Gökçeada Ege Denizi’ nin kuzeyinde yer alan Çanakkale ilinin bir ilçesidir. Gökçeada, Türkiye’ nin en büyük adasıdır. 1970 yılına kadar Gökçeada yerine İmroz adı kullanılmıştır. 1970 yılından sonra Gökçeada ismi kullanılmaya başlanmıştır. Hem Türkler hem de Rumla iç içe yaşamışlardır. Gökçeada Yunanlılar tarfından Balkan Harbi sırasında işgal edilmiş, Çanakkale Savaşı’ nda müttefiklerin karargahı olmuştur. Sevr Anlaşması sonrasında Gökçeada’ dan vazgeçilmesi için zorlanmıştır. Ancak 22 Eylül 1923′ te yapılan Lozan Antlaşması ile Türkiye topraklarına katılmıştır. 2010 yılından sonra Rum nüfusu çeşitli nedenlerden dolayı göç etmek zorunda kalmış ve Rum nüfusu 300′ e kadar düşmüştür. Adada kalan Rumların çoğunluğuda yaşlılardan oluşmaktadır.

Gökçeada ile İlgili Detaylar Nelerdir?

Gökçeada 91 km kıyı şeridine sahiptir. Adanın yıllık yağış miktarı metrekareye 950-1050 mm arasında değişiklik göstermektedir. Gökçeada’ nın batısında bulunan İncirburnu Türkiye’ nin en batı noktasını oluşturmaktadır.

Gökçeada oldukça engebeli coğrafi yapıya sahiptir. %80′ ine yakın kısmı dağlıktır. Adada lav kayaları, su altı mağaraları gibi jeolojik yapılar vardır. İçme suyu olarak zengin potansiyele sahiptir. Gökçeada’ nın volkanik yapısı nedeniyle bol miktarda yer altı suları bulunmakta ve adanın birçok yerinde çeşmelere rastlanmaktadır.

Gökçeada’ nın kuzey sahilinde Marmara iklimi hakimken, güney sahilinde Akdeniz iklimi etkisini göstermektedir. Adada poyraz ve lodos rüzgarları oldukça etkili olduğundan bunaltıcı bir sıcağı yoktur.

Gökçeada halkının gelir kaynaklarının başında yazın turizm, kışın ise tarım ve hayvancılık gelmektedir. Adada ulaşımın zor olmasından dolayı sanayi gelişmemiş ve halk geçiminin çoğunluğunu tarımdan sağlamaktadır. Tam bir zeytin cenneti olan Gökçeada’ da zeytinlik alanlar geniş yer kaplamaktadır. Sadece Gökçeada’ da yetişen Ladolia zeytin ağaçlarından ağırlıklı olarak yağlık zeytin üretimi yapılmaktadır ve sofralardaki yerini almaktadır. Zeytin ve zeytinyağı üretiminin dışında zeytinyağlı sabun da yapılmaktadır. Rumlardan kalma en önemli tarım bağcılık ve şarapçılıktır. Gökçeada mevcut konumu sayesinde organik tarıma elverişli topraklara sahiptir ve Tarım Bakanlığı tarafından organik tarımda pilot bölge seçilmiştir.

Gökçeada’ da denize girebileceğiniz birçok koy bulunmaktadır. Aydınlık Plajı, Yuvalı Plajı, Yıldızkoy, Lazkoyu bunlar arasındadır. Ayrıca havanın sürekli rüzgarlı olması nedeniyle rüzgar sörfü ve kite sörfte yapılmaktadır. Rüzgar sörfüne oldukça elverişli olan ada yerli ve yabancı sporcuların uğrak yeridir.

Türkiye’ nin ilk ve tek Sualtı Milli Parkı Gökçeada’ da bulunmaktadır. Burada dalış yaparak koruma altına alınan deniz canlılarını görebilirsiniz.

2016 yılında Türkiye’ nin 11 sakin kentinden birisi seçilen Gökçeada temiz havası ve doğasıyla adeta insanları büyülemektedir. Ayrıca adanın birbirinden güzel köyleride vardır. Zeytinlikköy, Bademli Köyü, Tepeköy bunlardan bir kaçıdır. Adada yiyebileceğiniz eşsiz lezzetli tatlarda vardır. Oğlak tandır, kılıç balığı, efibadem, sakızlı muhallebi ve dibek kahvesi tadılması gereken lezzetlerdir.

Gökçeada Türkiye’ nin en batı ucunda yer aldığı için güneşin batımı en son burada batmaktadır. Gökçeada’ da harika fotoğraflar çekebilir ve kuş sesleri eşliğinde huzuru yakalayabilirsiniz.

Gökçeada’ ya sadece deniz yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Çanakkale Limanı’ ndan deniz otobüsü ile,Eceabat-Kabatape Limanı’ ndan ise düzenli olarak feribot ve arabalı vapur sefarleri yapılmaktadır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir