Gümüşhane ismi Romalılar zamanında Argyropolis olarak söylenilmekteydi. İsmi, şehirde fazla miktarda gümüş bulunması sebebiyle Gümüşhane olarak değişiklik kazanmıştır.
Coğrafi Özellikleri
Gümüşhane doğu Karadeniz’de bulunmaktadır. Yüz ölçümü 6. 678 km²’dir. Topraklarının yarısından fazlasını dağlar oluşturmaktadır. Diğer kısmını ise ova ve platolar oluşturur. 38°45`-40°12`doğu boylamları ile 39°45’-40°50’ kuzey enlemleri arasında yerini almaktadır. Gümüşhane şehri, dağlık ve engebeli arazilerin fazla olduğu bir şehirdir. Kelkit çayı ve Harşit çayı önemli akarsularındandır. Erzincan, Trabzon, Bayburt, Tunceli, Elazığ, Giresun yakın mesafede bulunan komşu illeridir.
İklim Özellikleri ve Bitki Örtüsü
Gümüşhane, Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz iklim özellikleri arasında kalmış bir şehirdir. Ilıman hava hâkimdir. Kış aylarında fazla yağış görülmektedir. Yılın en sıcak ayları temmuz ve ağustos tur. Sıcaklığın en düşük olduğu zaman ise Ocak ayıdır. Gümüşhane de ormanlık alanlara, çayır ve meralara fazla rastlanır. Bitki örtüsü gereği ladin ve iğne yapraklı ormanlar il topraklarında yer almaktadır. En yüksek yeri Abdal Musa Zirvesi’dir.
Ekonomik Yapısı
Ekonomisi tarıma dayanır. Mercimek, patates, şekerpancarı ekimi fazladır. Şehirde meyve olarak en fazla elma yetiştirilir. Ayrıca armut, erikte yetiştirilir. Hayvancılık, şehirde gelişmiştir. Topraklarının yapısı ve bitki örtüsü gereği ormanların, çayırların, meraların fazla olması hayvancılık sektöründe gelişim göstermesini sağlamıştır. En çok koyun, kıl keçisi sığır bulunmaktadır. Ormancılık, Gümüşhane’de ileri düzeydedir.
Bulunduğu coğrafi konum gereği fazla sayıda ormanlık alan bulunmaktadır. Ormanlardan elde edilen odunlar hem sanayide hem de yakacak odun olarak ihtiyaca katkı sağlamaktadır. Sanayi, fazla gelişmemiştir. Un fabrikası, çimento fabrikası, mobilya fabrikaları bulunur. Madencilik sektörü ileri düzeydedir. Başta gümüş olmak üzere krom, bakır, linyit, mermer çıkartılır.
Gümüşhane Tarihi ve Turistik Mekânları
Gümüşhane birçok tarihi yapı turistik mekânlarıyla her daim ilgi çekmektedir. Tarihi yapı ve mekânlar ise şöyledir; Karaca Mağarası, Kazıkbeli Yaylası, Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Kromni Vadisi, Zigana, Satala Antik Kent, İkizevler Kent Müzesi, Sarıçiçek Köy Odaları, Baksı Müzesi’dir. Bu yerler Gümüşhane ye giden herkese tavsiye edilebilecek turistik mekânlardır. Gümüşhane tarihini en güzel ifade eden örneklerdendir.
Gümüşhane İlçeleri
Gümüşhane İline bağlı toplam 6 adet ilçe vardır. Gümüşhane merkez, Kelkit, Şiran, Kürtün, Torul, Köse ilçeleridir. Gümüşhane merkezden sonra en fazla nüfus oranı Kelkit ilçesindedir. En az nüfus ise Köse ilçesine aittir. Bu ilçelere bağlı belediyeler, köyler ve mahalleler bulunmaktadır. İlçelere göre belediye, köy, mahalle sayıları farklılık gösterir. İlçelerin nüfus oranı göçlerle birlikte her dönem değişiklik gösterir.
Nereler Gezilir
Satala Antik Kent, Limni Gölü, Kürtün, Santa Harabeleri, Krom Vadisi, Tohumoğlu Köprüsü, Kov Kalesi, Karaca Mağarası, İmera Manastırı, Zigana Kayak Yerleri, Tomara Şelalesi, Artabel Gölleri Tabiat Parkı gibi örnek gösterilebilecek yerler, Gümüşhane ilinin doğal güzellikleri ve gezilebilecek yerler listesinde yerini almaktadır. Bu yerler geçmişten günümüze korunarak, tarihimize ışık tutmaktadır.
Gümüşhane Yemekleri
Gümüşhane ilimizin en meşhur lezzetleri şunlardır:
Pestil ve Köme: Bir tatlı türüdür.
Kete: Hamur işi çeşididir.
Katıklı Çorba: Ayran ve yarmayla yapılır.
Borani: Ispanak yemeği benzeri yapılan bir sebze yemeğidir.
Kartol Yahnisi: Diğer bir adı patates yahnisidir.
Evelik Dolması: Gümüşhane ye özgü yemek çeşididir. Evelik yaprağı sarılarak yapılır.
Gümüşhane’ye Nasıl Gidilir
Gümüşhane ilimize gitmek için karayolları tercih edilir. Gümüşhane de 3 adet karayolu ağları mevcuttur. Bunları kullanarak Gümüşhane’ye gidilebilir. Havaalanı şehirde bulunmamaktadır. Gümüşhane’ye gidenler için konaklama açısından birçok otel mevcuttur. Gümüşhane de eğlence mekânları olarak kafeler tercih edilir. Gece hayatı olarak ise, şehir de birkaç bar bulunmaktadır.