Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Halfeti Nerede? Halfeti Hakkında Detaylar Nedir?

Türkiye’de gezilecek yeler arasında gelen önemli ve tarihi arasında bulunan Halfeti. Halfeti özellikle bulunduğu bölge itibariyle turist ağırlasa da uzak bölgelerden de Halfeti’ye bir çok turist gelmektedir. İnsanlar gezdikleri yerlerin hem tarih açısından hem de bulunduğu coğrafya açısından da kendilerine bir şey katmasını istemektedir. Hal böyle olunca da Halfeti hakkında nerededir? Tarihi nedir? Özellikleri nelerdir? gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışmaktadır.Bizde bu yazımızda bu sorular için cevapları detaylandırdık.

Halfeti Nerede?

Ziyaretçilerin gezip görmek istedikleri yerlerden biri olan Halfeti hakkında merak edilenler oldukça fazladır. Bunlardan biri Halfeti’nin nerede olduğu konusudur. Turizmine kapı açan şehirlerden olan Halfeti Şanlıurfa ilindedir. Şanlıurfa Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Halfeti Şanlıurfa iline  112 kilometre uzaklığındadır. Şanlıurfa şehri tarihi açısından ve içerisinde bulunduğu önemli yerler bakımından çok fazla turist ağırlamaktadır. Halfeti’de o mekanlardan biridir. Halfeti, Adıyaman Besni, Gaziantep, Nizip ve Araban il ve ilçelerine yakındır.

Halfeti Hakkında Detaylar?

Halfeti yarısı sular altında kalan eski mekanlardan biridir. Halfeti bölgesi kültürel mirası bakımından zengin içeriği sayesinde insanları ve giden ziyaretçilerini büyülemeye yetiyor. Halfeti eski ve yeni şehir olarak iki kısıma ayrılmıştır. 2000’li yıllarda Birecik Baracı tamamlandığında eski şehir olarak bilinen yerdeki çiftçi evleri, ağaçlar, camiler gibi yapılar suların altında kalmıştır. Bu nedenle de bölge yaşanamaz hale gelmiştir. İşte bunun üzerine halk Halfeti’nin ikinci kısmı olan yeni Halfeti’ye taşınmak zorunda kalmıştır. İnsanların yeni yerleşim alanı sular altında kalan yerden yaklaşık olarak 15 kilometre uzaklığındadır. Bu nedenle Halfeti yeni ve eski yerleşim yeri olarak iki kısıma ayrılmaktadır. Yeni Halfeti olarak bilinen yerde insanlar yaşamlarını sürdürürken, eski Halfeti ise orijinal ve batık olan insanların gezdikleri ve uğrak mekanları haline gelen yerdir.

Halfeti hakkında Detaylar Nelerdir?

Halfeti tarih bakımından da insanların merak ettiği yerler arasında gelmektedir. Halfeti M.Ö  9. yüzyıllara kadar dayanan eki bir tarihe ev sahipliği yapmaktadır. Bölge Asurlular tarafından kurulmuştur. Roma dönemi de ev sahipliği yapmıştır. Roma sonrasında ise Sasani, Arap, Emevi ve Sasaniler’e ev sahipliği yapmıştır. 11. yüzyılda Selçuklular 16. yüzyılda da Osmanlılar bölgede yönetim sağlamıştır.

Citta Slow, sakin şehir anlamında kullanılan ve merkezinin İtalya’da bulunan ancak farklı belediyeler tarafından anlaşma sayesindeki bir uluslararası bilgidir. Citta Slow nüfusu 50 binden az olan küçük kasabalara verilen uluslararası bir isim niteliğindedir. İşte Halfeti’de 2013 yılında Citta Slow ünvanını almıştır. Bu tarz şehirler gelenekleri, kültürü, doğası, mutfağı gibi özellikleri bakımından kendisini geliştirip o şekilde kalkınma amacı planlamışlardır.

Halfeti’nin yakınında bulunan Teras Cam Halfeti‘ye gelen ziyaretçilerin en çok uğrak noktalarından biri haline gelmiştir. Teras Cam Halfeti’nin yakınında bulunur ve yüksek yere konumlandırılmıştır.

Halfe’nin yanında bulunan bu mekan ziyaretçilerin ilgisini fazlasıyla çeker durumdadır. Yapımı Rumkale’de tamamlanmıştır. Bu terasın yerde yüksekliği 150 metre şeklindedir. Ziyaretçileri genellikle bu eşsiz manzaranın keyfini çıkarmaktadır. Ancak yükseklik korkunuz varsa bu teras sizin için korkularla dolu olan bir mekan haline gelebilir. Cam teras 270 metrekare alanına kurulmuştur. Bölgedeki Rumkale ve Fırat Nehri manzaralarını bu devasa camdan seyretmek eşsiz bir güzelliktedir. Tarih kokan Rumkale Fırat Nehri’nin yanında doğal güzellikleri ile de ziyaretçilerin ilgisini çekip beğenisini kazanmaktadır. Cam Teras’ı gezerken eşsiz bir seyir keyfi yaşamanın yanında çok güzel fotoğraflarda çekip bu eşsiz anı ölümsüzleştirebilirsiniz.

Halfeti’ye gittiğinizde yapılacaklar arasında tekne turları ile eğlenmeniz mümkündür. Düşük bütçelerle tekne gezileri yapıp hem Halfeti sularını  yakından görebilir hem de müziklerle tekne de doyasıya eğlenebilirsiniz. Halfeti bölgesinin yanında bulunan balıkçılarda balık yiyebilirsiniz. Bunun yanında bölgeye sıfır şeklinde olan mekanlarda kahve içmenin tadını çıkarabilirsiniz. Halfeti’de 135 mere uzunluğunda bir köprü vardır. Bu köprü Halfeti Baraj Gölü üzerindedir. Köprüde yürümesi güzel olduğu gibi fotoğraflar içinde eşsiz manzaralara ev sahipliği yapmaktadır.

Bunun yanında bölgedeki lokantalarda bölgenin yöresel yemeklerinden olan patlıcan kebabı ya da Halfeti’nin kendine özgü kebabını yiyebilirsiniz.

Bunun yanında tarih ve mimarisinin yanında Halfeti’de bulunan bir diğer ve özel güzellik “Karagül”dür. Bu güller yalnızca Halfeti’de bulunur. Bunun için çok özeldir. Bu güllerin Halfeti’de bulunmasının nedeni ise bölgedeki toprak koşullarının benzersiz olması ve Fırat Nehri’nin gelen yer altı sularının PH seviyesindeki özellik nedeni ile yalnızca Halfeti’de görülür. Yalnızca yazın kara olan bu güller çok az miktarda olduğundan da önemli bir çeşitliliktir. Bunun yanında bu “Karagül” ilkbaharda koyu kırmızı şeklini alırken yaz gelinde siyaha dönmektedir.

Halfeti tarihi, mimarisi, doğal güzellikleri ve çevresinde ki güzel yerler açısından da gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir