Adalar, Büyükada, Heybeliada, Uncategorized

Heybeliada Nerededir? Heybeliada ile İlgili Detaylar Nelerdir?

Heybeliada İstanbul’ daki birçok adadan bir tanesidir. İstanbul’ un en çok ziyaret edilen adası Heybeliada’ dır. Buraya gelindiğinde pek çok aktivite yapılabilmektedir. Heybeliada en büyük adalardan birisi olarak bilinmektedir. İnsanlar Heybeliada ile ilgili birçok konu merak etmektedir. Heybeliada nerededir? Heybeliada’ ya nasıl gidilir? Heybeliada’ da yapılacak aktiviteler nelerdir? Heybeliada il ilgili detaylar nelerdir? gibi konulara yanıt aranmaktadır. İşte Heybeliada ile ilgili o konular ve merak edilen detaylar şöyledir;

Heybeliada Nerededir?

Heybeliada, Marmara Bölgesi’ nde bulunan bir adadır. Büyükada ve Kınalıada arasında bulunmaktadır. Heybeliada İstanbul’ a bağlı Prens Adalar’ ndan biridir. Heybeliada Prens Adaları’ nın ikinci en büyük adasıdır. Doğası, çam ormanları, rengarenk erguvanları, tarihi mimarisi, sakinliği ve mütavazi bir belde konumunda olduğundan dikkat çeken adadır. İstanbul2 daki adalar arasında en yeşil ada Heybeliada’ dır.

Heybeliada’ nın eski adı Halki’ dir ve Yunanca bakır anlamına gelmektedir. Adada bir zamanlar da bakır madenleri bulunuyormuş.

Heybeliada’ nın dört tepesi vardır. Bunlar 85 metre yüksekliğinde Ümit Tepesi, 136 metre yüksekliğinde Değirmen Tepesi, 128 metre yüksekliğinde Köy Tepesi ve 98 metre yüksekliğndeki Baltacıoğlu Tepesi’ dir. Bu tepeler arasında kalan vadileri ve plajları ile Heybeliada öne çıkıyor.

Heybeliada ile İlgili Detaylar Nelerdir?

Heybeliada’ nın 16. yüzyıla kadar dayanan tarihi vardır. O dönemde şehirdeki Hristiyan halkın veba salgınından korunmak için adayı kaçış noktası olarak gördüğü rivayet edilmektedir. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk‘ ün emriyle verem gibi tedavisi uzun süren hastalar için huzurlu bir ortam sunmak amaçlı Heybeliada’ da Sanatoryum açılmıştır ve 2005 yılına kadar  hizmet vermiş , günümüzde ise kapatılmıstır. Heybeliada bir dönem yine Rum Ortadoks Ruhban Okuluna ev sahipliği yapmıştır.

Heybeliada’ da Yapılması Gereken Aktiviteler

Heybeliada’ ya gelindiğnde elektrikli araçlarla veya bisikletlerle ada turu yapmanız gerekenler arasındaki ilklerdendir. Ayrıca Heybeliada’ da yaz aylarında deniz ve plaj keyfi, Değirmen Tepe, Değirmenburnu, Deniz Lisesi, Aya Yorgi Uçurum Manastırı, Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi, Sanatoryum, Ruhban Okulu, İsmet İnönü Müze Evi, Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi görmeniz gereken ve ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Yazın denize girmenin yanında yüme, kürek ve yelken sporları da Heybeliada’ da en popüler aktivitelerdendir.  Ayrıca piknik yapamak isteyenler içinde çok güzel mesire alanları bulunmaktadır.

Ne Zaman Gidilmelidir?

Heybeliada iklim olarak Akdeniz ve Karadeniz iklimi arasında geçiş yaşamaktadır. Ada yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuktur. Heybeliada’ ya genelde ilkbahar gitmek elverişlidir.

Heybeliada Mutfağı

Heybeliada mutfağı deniz ürünlerine doyabileceğiniz lezzetlere sahiptir. Her türlü balık çeşidinden, kalamara, midyeye kadar birçok lezzete sahiptir. Karidesli börek ve iskorpit salatası en meşhur yemekleri arasındadır. Yaz aylarında ise tatlı olarak sakızlı dondurma denenmesi gereken tatlardandır. Sabahları sıcacık çıkan Heybeliada ile özdeşmiş ada ponçiğide denenmelidir.

Festivaller

Heybeliada’ da bahar ve yaz aylarında hayat daha da renklidir. Düzenlenen çeşitli etkinlikler ile ada daha da güzelleşmektedir. Yapılan farklı festivaller sayesinde Heybeliada daha çok dikkat çekmektedir. Mayıs ayında düzenlenen Heybeliada Rakı-Balık Festivali, 2010 yılından beri düzenlenen Bi’Büyük Balık Festivali, 2015 yılından beri adalardaki değerlerin korunmasına dikkat çekmek için düzenlenen Adalar Sokak Festivali bunlardan bazılarıdır. Bu festivaller sayesinde ada güzelliği enerjiyle bütünleşip daha da dikkat çekmektedir.

Nasıl Gidilir?

Heybeliada’ ya gitmek için farklı yollar vardır. Bunlardan biri şehir hatları vapurlarıdır. Bu vapurlar ile Beşiktaş, Kabataş, Kadıköy ve Bostancı’ dan direk Heybeliada’ ya gelmeniz mümkündür.

Bunun dışında motorlu tekneler ile de ulaşım sağlanmaktadır. Motorlu tekneler ile Eminönü, Yeşilköy, Beşiktaş, Kabataş, Bostancı, Kartal, Avcılar ve Yalova’ dan doğrudan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir