Iğdır, Türkiye doğu sınırında bulunan ve efsane Ağrı Dağı’yla bilinen bir ildir. Ağrı Dağı’nın oldukça büyük bir kısmı Iğdır sınırlarında bulunur. Nuh’un Gemisi, Ağrı Dağı ile bilinen en eski efsanelerdendir ve bilinene göre gemi bu dağa gelerek sabitlenmiştir. Iğdır’da oldukça dağlık alanlar ve geniş platolar yer alır. Arkeolojik çalışmalar Iğdır ilinin tarihinin Paleolitik Çağ’a dek uzandığını gösterir. Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Iğdır, İpek Yolu’nun geçtiği alanlardan biridir. Iğdır ilçelerinin neredeyse her noktasında tarihten izler görmek mümkündür. Iğdır kelimesi ululuk, yiğitlik, bahadırlık gibi anlamlara gelir ve 24 Türk Oğuz Boyundan biridir.
Iğdır ili üç tane ilçeye sahiptir. Bu ilçeler Aralık, Tuzluca ve Karakoyunu’dur. Iğdır ili Ermenistan, Azerbaycan ve İran ile sınır komşusudur. Iğdır bu nedenle Türkiye’de üç ülkeyle sınır komşuluğu bulunan tek il olma özelliği taşır. Ayrıca Iğdır’ın başka bir özelliği de Türkiye’de güneşin ilk Iğdır’dan doğmasıdır.
Iğdır’a Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?
Doğu Anadolu Bölgesi’nde genel olarak kara iklimi görülür ancak ildeki düz kesimler bu iklimden çok fazla etkilenmezler. Iğdır Ovası oldukça kuytudur ve bu sebepten dolayı ülkedeki en az yağışın olduğu yerlerden biridir. Iğdır’da yaz mevsimi oldukça uzun ve sıcak şekilde geçer. Iğdır’da dört mevsimi bir arada yaşamak mümkündür. Ziyaret için en uygun zaman bahar aylarıdır. Bu sayede kışın çok soğuk yapısından yazın da bir o kadar sıcak yapısından etkilenilmemiş olur. Iğdır ili inanç, kültür ve doğa turizmi için son derece ideal olan bir ildir.
Iğdır iline karayolu ile ulaşılabildiği gibi havayolu ile de ulaşılabilir. İlin çevredeki ilçe, il ve diğer komşu ülkelerle bağlantısı karayolu ile mevcuttur. Havayolu tercih edecek olanlarsa Iğdır Havaalanı’ndan giriş sağlayabilirler. Havaalanı şehir merkezine 16 km mesafededir. Bunun dışında Kars Havaalanı’na gidilip oradan Iğdır’a karayolu ile ulaşmak da mümkündür.
Iğdır’da Nerede Kalınır ve Ne Yenir?
Iğdır il merkezi konaklama açısından oldukça fazla seçenek sunar. Kişiler kendi zevklerine ve bütçelerine göre otellerde, pansiyonlarda ya da kiralık dairelerde konaklayabilirler.
Iğdır mutfak bakımından oldukça zengindir. Mutfak kültürü genelde et ağırlıklı yemeklerden oluşur. Iğdır’a gidildiğinde denenmesi gereken yemekler arasında ekşili, cızdık, işkembe kavurma, otağı çorbası, hörre, ayranaşı, Bozbaş, helise, taş köfte, tandır şiş ve paça yer alır. Ayrıca Iğdır’ın patlıcan reçeli de oldukça meşhurdur.
Iğdır Gezilecek Yerler
Iğdır’da çok sayıda cami, kervansaray ve künbet yer alır. Bu tarihi alanlar mutlaka gezilmeli, mesire yerlerinde dinlenilmeli ve mümkünse Ağrı Dağı’na tırmanılmalıdır.
Iğdır’da gezilip görülmesi gereken yerlerden biri Şehit Türkler Anıtı ve Müzesidir. İl merkezinde yer alan müze Ermeniler tarafından katledilmiş olan şehitler içindir. Iğdır ilinin girişinde yer alan iki leylek heykeli de görülmelidir. Oldukça büyük olan bu leylek heykelleri Iğdır ilinin sembolü haline gelmişlerdir. Iğdır’daki leylekler dört mevsim süresince bu ili terk etmezler. Iğdır bu nedenle Leylekler Kenti olarak anılır ve bu heykeller de şehrin sembolleridir.
Gezi Alanları ve Mağaralar
Tuzluca ilçesinde yer alan tuz mağaraları gidilmesi gereken bir diğer noktadır. Bahsedilen tuz mağaraları Türkiye’nin neredeyse 100 senelik tuz ihtiyacını karşılar kapasitedir. Tuz mağaraları solunum rahatsızlığı olanlar için de şifa amaçlı ziyaret edilirler. Tuzluca ilçesinde görülmesi gereken bir diğer yerse Köroğlu Kalesi’dir. Etrafı gözetleme amaçlı yapılan kulenin inşa tarihi net olarak bilinmez.
Günümüze harabe olarak ulaşmıştır ancak mutlaka görülmesi gereken bir değerdir. Karakoyunlu Devleti zamanından kaldığı bilinen Koçbaşı Mezar Taşları görülmesi gereken yerlerden bir diğeridir. Mezar taşlarının her biri değişik bir işçilik örneğidir ve burayı ziyaret etmek tarih sevenler için harika bir deneyim olacaktır.
Meteor Çukuru Görülmeye Değer
Iğdır’da görülmesi gereken ilginç noktalardan birisi Ağrı Meteor Çukurudur. Burası dünyadaki ikinci büyük çukurdur ve 1892 senesinde göktaşı düşmesi neticesinde oluşmuştur. Iğdır ili gezilecek diğer alanlar arasında Gökdekli Kümbeti, Ahura Harabeleri, Harmandöven Kervansarayı, Karakale Harabesi, Sürmeli Kalesi, Asma Köyü Camii, Soykırım Anıtı, Aralık Ortaköy Cami, Çakırtaş Kul Yusuf Kümbeti ve Aliköçek Çayı Köprüsü yer alır.
Iğdır Gece Hayatı
Iğdır gece hayatı daha çok otellerde şekillenmiştir. Genelde canlı müzikler ve sabaha dek devam eden eğlenceler kendini gösterir. Gece hayatında çalışan kadınlarda daha öncesinde birtakım hastalıklar olduğu tespit edilmiştir. Bu konuya dikkat etmekte fayda vardır. Şehirde gece hayatı oteller dışında çok fazla aktif değildir.