Aksaray, Ihlara Vadisi, Uncategorized

Ihlara Vadisi Nerededir? Detay ve Özellikleri Nelerdir?

Dünyada olduğu kadar Türkiye’ de de görülmeye değer çok sayıda yer vardır. Bu yerlerden bir çoğu bilinsede bilinmeyen saklı kalmış çok sayıda gizli cennet vardır. Ihlara Vadisi‘ de Türkiye’ de gezilip görülmeye değer yerlerimizdendir. Her yıl çok sayıda gezginci insanın uğrak yeri olan Ihlara Vadisi merak edilen yerlerdendir. İnsanlar arasında Ihlara Vadisi nerededir? Ihlara Vadisine nasıl gidilir? Ihlara Vadisi ile ilgili detay ve özellikler nelerdir? gibi bir çok soruya cevap aranmaktadır. İşte Ihlara Vadisi ile ilgili detaylar.

Ihlara Vadisi Nerededir?

Ihlara Vadisi Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesine bağlı olan bölgededir. Ihlara Kasabasından adını almıştır. Ihlara Vadisi dünya üzerinde bulunan kanynlar arasında önemli bir yere sahiptir. Ihlara Vadisi 18 km uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğe sahiptir. Vadi bünyesinde binlerce yaşam alanı bulundurmaktadır. Diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır.

Melendiz Nehri Ihlara Vadisi’ ni şekillendiren , vadiye hayat veren ve buradaki yaşamın ana kaynağıdır. Ihlara Vadisi’ ni çevreleyen kayaçların yontulmasıyla oluşturulmuş çok sayıda kilise ve kaya oyma mekan burayı dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezi haline getirmiştir.

Detay ve Özellikleri Nelerdir?

Ihlara Vadisi’ nde volkanik bir dağ olan Hasan Dağında yaşanan tektonik olaylar ve püsküren volkanlar yüzeyi kaplamıştır. Ziga Kaplıcalarından fışkıran kaynak suyu bölgede ciddi derecede değişime sebep olmuştur. Oluşan volkanik hareketlerle değişen kayalar Peri Bacaları’ nın oluşmasını sağlamıştır. Çöküntüye uğrayan alanda da dev vadi oluşmuştur. Ihlara Vadisi’ nin oluşumu da bu doğa olaylarına bağlıdır.

Ihlara Vadisi Ihlara Köyünden başlıyor ve Selime mevkinde son buluyor. Vadinin sadece 6 km’ lik kısmında yürüyüş yapılabiliyor. Melendiz Çayı’ nın vadiye şifalı sular bıraktığı biliniyor. Bu şifalı suların kadın hastalıklarına ve romaztizmaya iyi geldiğine inanılıyor.Bölge 105 faklı dini binaya ev sahipliği yapılıyor. Bunlardan sadece bugün 14′ ü dolaşılabilecek şekildedir. Ziyaretçilerin dolşarak bitiremedikleri bölge gelen kişilere büyüleyici vakit geçirtiyor.

Ihlara Vadisi’ ne gidildiğinde ayrıca görülmeye değer yerler de vardır. Ağaçaltı Kilisesi, Sümbüllü Kilisesi, Yılanlı Kilisesi, Kokar kilisesi, Pürenliseki Kilisesi, Eğritaş Kilisesi ve Direkli Kilisesi görülmesi gereken diğer yerlerdir.

Ihlara Vadisi insanlar arasında gidilip görülmese bile merdivenleri oldukça meşhurdur ve bilinmektedir. Ihlara Vadisi’ nin merdivenleri 380 basamaktan oluşur ve inmesi eğlenceli çıkması ise bir o kadar zordur. Bölgeye gelen ziyaretçilerine harika bir manzara sunan vadi ilk merdivenlerde göz almaya başlıyor. Aşağıya doğru inildikçe hava şartları değişiklik gösteriyor. Ihlara Vadisi boyunca yapılan turistik gezilerde Melendiz Çayı üzerine kurulmuş barakalar vardır ve dinlenip, bir şeyler yiyip içmek isteyenler için mola vereceği yerlerdir. Ayrıca fotoğraf tutkunları için paha biçilemez güzelliğe sahiptir.

Ihlara Vadisi’ ne giriş ücretlidir ve müzekart olanlara bölgeyi yılda iki kere ücretsiz ziyaret etme şansı vardır. Nisan ve Ekim ayları arasında 07.00-19.30 saatleri arasında bölgeyi ziyaret düzenleniyor. Kasım ve Mart aylarında 08.00-17.00 arasında bölge ziyarete açıktır.

Ihlara Vadisi’ nin dikkat çeken bir özelliğide doğasıdır. Vadinin tabanındaki suyun kenarında bağlar ve bahçelerden oluşan yoğun bir yeşillik yer alır. Sanki doğa kendini vadinin içine gizlemiş bir güzelliktedir. Vadinin yamaçlarına gelindiğinde ise zengin ve yeşil bir doğa parçası vadinin içerisine saklanmış şekilde muazzamdır. Ihlara Vadisi başta asntep fıstığı olmak üzere çok çeşitli bitkiler yetiştirmektedir.

Ihlara Vadisi bitki örtüsü, kiliseleri ve şapelleriyle doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği nadir ve eşsiz alanlardandır.

Ihlara Vadisi Aksaray şehir merkezine 35 km’ dir. Şehir merkezinden Ihlara Kasabası’ na her saat toplu taşıma araçaları vardır ve bölgeye ulşmak mümkündür.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir