Bursa, İznik, Uncategorized

İznik Gölü Nerededir? Detayları Nelerdir?

İznik Gölü Marmara Bölgesinin en büyük gölüdür. Eşsiz güzelliğe sahip olan İznik Gölü merak edilen yerler arasındadır. iznik Gölü nerededir? İznik Gölü ile ilgili detaylar nelerdir?İznik Gölü’ ne nasıl gidilir? gibi sorular başlıca sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte İznik Gölü ile ilgili o detaylar;

İznik Gölü Nerededir?

İznik Gölü Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye’ nin ise 5. büyük gölüdür. İznik Gölü Bursa ili sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bursa’ nın  İznik ilçesinde bulunan İznik Gölü, İznik  ve Orhangazi ilçeleri arasında bulunmakta ismini de İznik ilçesinden almaktadır.  Bu doğal göl tatlı su gölüdür. İznik Gölü’ nü besleyen derelerin gölle buluştuğu noktalarda küçük sazlıklar ve deltalar vardır.

İznik Gölü ile İlgili Detaylar Nelerdir?

İznik Gölü’ nde kış ve ilkbahar aylarında su seviyesi yükselmektedir. Yaza doğru su seviyesi alçalmakta sonbaharda en düşük seviyesine ulaşmaktadır. Su seviyesinin yüksek ve alçaklara düştüğündeki farkı 50-60 cm’yi bulmaktadır. İznik Gölü’ nün güney kesiminde, doğu-batı doğrultusuna uzanan derin bir oluk vardır. Bu oluk 13 km uzunluğunda olup en derin yeri de 65 m’ dir ve İznik Gölü’ nün en derin yeridir.

İznik Gölü 1990 yılında Sit Alanı ilan edilmiştir. İznik Gölü’ nün toplam toprak potansiyeli 6674 ha’ dır.

İznik Gölü’ ne dökülen en önemli akarsu Karasu Deresi’ dir. Derbent Deresi, Nadir Suyu, Ana Dere, Küçükköy, Çınarlık Deresi ve Kıran Deresi İznik Gölü’ ne dökülen diğer derelerdir.

İznik Gölü’ nde Yaşayan Canlı Türleri Nelerdir?

İznik Gölü sık sazlıkların arasında koloniler kuran küçük karabatak ve gece balikçılığı ile önem kazanmıştır. Kış aylarında çok sayıda su kuşuna ev sahipliği yapmaktadır. İznik Gölü’ nde yaşayan canlıların başında kerevit gelmektedir. Yayın, sazan, alabalık ve ıstakoz da diğer yaşayan ve tutulan canlı türleridir. İznik Gölü yosun ve bitkitürleri ile de zengindir. Göldeki yosunlar suyun çalkalanmasını ve göl suyunun oksijeninin azalmasını önler. Ayrıca balıkların beslenmesini sağlar.

İznik Gölü etrafındaki tarım alanlarına da hayat olmaktadır. Gölden alınan su zeytinliklerin, sebze ve meyvenin yetiştiği toprakların sulanmasında onlara yaşam kaynağıdır.

İznik Gölü’nde Yapılacaklar Nelerdir?

İznik Gölü türkiye’ nin en güzel ve en geniş piknik alanına sahiptir. Bu göl Türkiye’ nin ve dünyanın her yerinden onlarca insanın ilgisini çekmektedir. Günü birlik dinlenme alanlarına sahip olmasının yanında Çadır turizmine de açıktır. İznik Gölü’ nün çevresi 1950′ li yıllarda bataklıktı ama yapılan çalışmalar sonrasında gölün çevresi düzenlenmiş ve sit alanı olarak ilan edilmiştir. İznik Gölü’ nün çevresinde çay bahçeleri ve restoranlar vardır. Böylece orada yaşayan insanlara da gelir kapısıdır. İznik Gölü eşsiz bir göl manzarasına sahiptir. Ayrıca spor amaçlı balık avlamasıda yapılabilmektedir. Gölün çevresi yürümeye elverişli olduğundan muhteşem İznik Gölü manzarası eşliğinde yürünebilir. Yanınızda getirdiğiniz bisikletiniz ile gölün çevresinde dolaşarak İznik Gölü’ nün anını yaşayabiliriniz.

İznik Gölü’ ne Nasıl Gidilir?

İznik Gölü’ ne kendi aracınız ile gidecekseniz Çamlıca otoyol gişelerinden girerek Bayramoğlu Darıca yol ayrımından ayrılarak Eski Hisar feribot iskelesine ulaşmanız gerekmektedir. Buradan da devam ederek İznik Gölü’ ne ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Bursa‘ dan yada Bursa terminalinden İznik’ e giden servislerle de şehre ulaşmak mümkündür.

-Bursa- İznik arası 77 km

-İstanbul-İznik arası 198 km

-Ankara-İznik arası 385 km

-Kocaeli-İznik arası 106 km

-Sakarya-İznik arası 86 km’ dir.

Eğer ki İstanbul’ dan İznik’ e kendi aracınızla kara yolu ile gidecekseniz ya da Yalova İskelesinden Orhangazi’ ye oradan da İznik’ e giden servislerle gidebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir