Karabük Batı Karadeniz bölümünde yer alan bir şehirdir. Karadeniz bölgesinin iç kesiminde yer alır. Denize kenarı yoktur. Sonradan il olmuş olan Karabük öncesinde ise Zonguldak’a bağlı bir ilçe konumundaydı. 78 plakalı olan Karabük hem doğal güzellikleri, hem hala korunmaya devam eden tarihi ve kültürel mirası ile adını sıklıkla duyurmaktadır. Türkiye’nin önemli demir çelik fabrikalarından biri olan Kardemir bu şehirdedir. Türkiye’nin demir ihtiyacının büyük bölümü buradan karşılanmaktadır. Hem merkezi hem ilçeleri ayrı güzelliklere ve kültürel değerlere sahip bu şehir hem yerli hem yabancı pek çok turisti ağırlamaktadır.
Karabük’ün Coğrafi Yapısı ve İklimi
Karabük’ün merkez yüksekliği çok fazla olmasa, çukurda kalsa da ilçelerinin yükseltileri oldukça fazladır. Bu şehirde vadi ve plato oldukça fazladır. 2000 metreyi bulan dağları, tepeleri ve yayla arazileri bulunmaktadır. Açık Hava Orman Müzesi olarak da bilinen Yenice Ormanları Karabük il sınırı içinde yer alır. Hem karasal hem Karadeniz iklimi etkisi altındadır. İç Anadolu bölgesi kadar kurak ve soğuk olmasa da Karadeniz kıyıları kadar da nemli değildir. Yazları sıcak ama çok fazla kurak olmayan Karabük kışları ise bol yağışlı geçirmektedir. Yükseltinin fazla olduğu yerlerde kar ve don olayları görülür.
Karabük’ün Komşuları, İlçeleri ve Ekonomik Yapısı
Karabük’ün merkez hariç 5 adet ilçesi bulunmaktadır. Bunlar Eflani, Ovacık, Safranbolu, Eskipazar, Yenice ilçeleridir. Karabük’ün kuzeyinde Bartın ili bulunmaktadır. Doğu kesiminde ise Kastamonu yer alır. Batı kesiminde Zonguldak yer alırken Güneybatısında Bolu, Güneydoğusunda ise Çankırı bulunmaktadır. Bu şehrin temel geçim kaynakları ise tarım, hayvancılık, sanayidir. Özellikle demir çelik sanayisinde ön planda yer alır. Bunun yanı sıra özellikle de ilçelerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yaygındır. Safranbolu ilçesinde ise pek çok sebze ve meyve yetişmektedir.
Karabük’e Nasıl Gidilir, Nerede Kalınır?
Karabük’e havayolu ulaşımı bulunmamaktadır. Buraya ulaşım özel araç veya otobüsle karayolu üzerinde gerçekleşmektedir. Yolların durumu oldukça iyidir ve asfalttır. Hem merkezine hem ilçelerine karayolu ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Aynı zamanda demiryolunu da kullanmak mümkündür. Zonguldak ve Ankara’ya demir yolu ulaşımı mevcuttur. Karabük’e ulaşım sorunsuz olduğu gibi konaklama da sorunsuzdur. İster merkezinde isterseniz de ilçelerinde her bütçeye uygun kalacak yer bulabilir, konaklayabilirsiniz. Aynı zamanda doğal güzelliklerinin ön planda olduğu Eflani, Ovacık, Yenice gibi ilçelerinde kamp da kurabilirsiniz.
Karabük Mutfağı
Karabük’ün hem merkezinde hem ilçelerinde harika lezzetler bulunmaktadır. Safranbolu’da yapılan Peruhi mantıya benzese de kendine has bir şekli ve tadı bulunmaktadır. Aynı zamanda mısır çorbası, erişte, çullu börek, karamancar yemeği, Safranbolu baklavası, özellikle Eflani ilçesinde et veya hindi suyu, yufka ile hazırlanan bandırma en bilindik yöresel tatları arasında yer alır.
Karabük’te Gezilecek Yerler ve Tarihi, Turistik, Doğal Mekânlar
Karabük gezmek, eğlenmek ve eşsiz doğanın keyfini çıkarmak için oldukça iyi bir seçenek olabilir. Karabük iline gelindiğinde özellikle kültürel, tarihi bir değere sahip olan Safranbolu ilçesi mutlaka gezilmelidir. Safranbolu eski çarşı, tarihi evleri, taş değirmeni, seyir terası mutlaka gezilip görülmelidir. Aynı zamanda Eflani ilçesindeki göletleri, sessizi, temiz doğası görülmeye değer güzelliktedir. Aynı zamanda Bulak Mağarası, İncekaya Su Kemeri, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Tokatlı Kanyonu, Yenice Ormanları, Yörük Köyü, Sipahioğlu Konağı, Şeker Kanyonu, Safranbolu’yu yukarıdan izleyebileceğiniz Hıdırlık Tepesi, Cinci Han Kervansarayı, Baklabostan Şelalesi, Safranbolu Kent Tarihi Müzesi gezilecek mekânlar arasında yer alır. Doğal güzelliklere önem veriyor ve kafa dinlemek istiyorsanız mutlaka doğal güzellikleri ile ünlü Yenice veya Eflani ilçelerine gitmeli, gezmeli ve konaklamalısınız.