İç Anadolu Bölgesi

Karaman Gezi Rehberi

Karaman ilimiz İç Anadolu Bölgesi’nin güney kısmında yer alır. Güneyde Mersin, güneybatısında Antalya ve batı ve kuzey taraflarında Konya ile komşudur. Ancak Akdeniz iklimi etkisi fazla hissedilmez. Karaman’da karasal iklim etkileri görülür. Hititliler zamanında önemli bir askeri ve ticaret merkezi olduğu biliniyor. Daha sonra bu bölge Frigler’in ve Lidyalılar’ın egemenliğinde kalmış. Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından son Anadolu beyliklerinden Karamanoğulları’nın merkezidir. Şehrin ismi de bu beylikten gelmiştir. Dolayısıyla Karaman tarihte önemli bir merkez kabul edilen illerimizden birisidir.

Karaman Nasıl Bir Yerdir?

Bu topraklarda hâkimiyet sürmüş olan medeniyetler Karaman’a pek çok önemli eser bırakmış. Akdeniz’e geçiş bölgesinde yer alan Karaman zamanında önemli bir ilim ve kültür merkeziymiş. Bu şehirde yetişmiş çok sayıda Türk büyüğümüz vardır. Kazım Karabekir, Şeyh Edebali, Yunus Emre, Şair Ayni ve Mevlana bu topraklarda yetişmiştir. Diğer dinlere de ev sahipliği yaptığı için kilise ve manastırların dışında bu kentimizde pek çok cami, medrese ve türbe de bulunur. Ama Karaman’ın önemi sadece bununla sınırlı değildir. Doğa bu şehrimize pek çok mağara ve vadi armağan etmiştir. Bunlar da Karaman’a gitmişken görülmesi gereken yerler arasındadır. Muhteşem manzaralı vadilerinde pek çok mağara bulunur.

Karaman’ın Doğası

Karaman’da ülkemizin üçüncü büyük yer altı su mağarası bulunur. İncesu Mağarası Taşkale Köyü’ndedir ve mevsimin en çok yağış aldığı zamanlarında bir yer altı nehrine dönüşür. Yatay olarak oluşmuş birbirini takip eden iki mağaradan oluşur ve bu mağarada Damlataş birikintilerini gözlemleyebilirsiniz. Bu mağaranın yakınlarında Roma döneminden kalma izler bulunuyor. Karaman’da bulunan bir diğer mağara olan Meraspolis Mağarası dünyanın en büyük yer altı sularından birisidir.

Bu mağaranın içinden tıpkı bir şelale gibi su akıyor. Bu mağarada da çok sayıda sarkıt ve dikit örneği var, zamanında bir sığınak ve zindan olarak kullanıldığı düşünülüyor. Göksu Nehri’nin en büyük kollarından birisi Ermenek Çayı’dır. Bu çay Mersin ve Karaman’ın ortasında yer alan Taşeli Platosu’nda muhteşem bir vadi oluşturmuştur. Geyik dağları, Hisar ve Teke Dağları arasında kalan bu vadi bir doğa harikasıdır. Çok sayıda farklı bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapar.

Karaman’ın Tarihi Yerleri

Mennan Kalesi, Binbir Kilise, Dereköy Fisandon Kilisesi ve Çeşmeli Kilise Karaman’ın önemli tarihi yerleridir. Zamanında önemli bir eğitim merkezi de olduğu için Hatuniye Medresesi ve karabaş Veli Külliyesi gibi yerler de görülmesi gereken yerleridir. Karaman’da henüz tam olarak keşfedilmemiş ören yerleri de bulunur. Değle ören yeri ve Madenşehri ve Gökçeseki örenyeri de bunlar arasındadır.

Karaman’a Nasıl Gidilir?

Mevsim olarak Karaman’a gitmek için en uygun aylar bahar aylarıdır. Karaman’a hem trenle hem de otobüsle gidebilirsiniz. Karaman merkezde kalabileceğiniz çok sayıda otel var. Ama yöresel ve otantik evler de kalmak isterseniz ilçelerde de kalabilirsiniz. Hemen her bütçeye göre bir seçenek vardır. Karaman ülkemizde en çok tahıl üretilen yerlerden birisidir. Bu yüzden mutfağı da tahıl ürünleri ağırlıklıdır. Arabaşı çorbası, guymak, Gılan böreği, calla, zülbiye, batırık yöresel yemeklerinden bazılarıdır.

Et yemekleri ve yöresel yemekleri sunan çok sayıda restoran bulabilirsiniz. Karaman’da akşam dışarı çıkmak isterseniz gece kahveleri, fasıl kahveleri ve nargile kahveleri gibi seçenekler vardır. Kirazı ile ünlü olan kentimizde haziran ayında Başyayla Kiraz Festivali düzenlenir. Bunun dışında yine haziran ayında Çiçek Hasat etkinlikleri Kardelen Festivali de ilgi çekicidir. Çiçek yetiştiriciliği ve ihracatı şehrin gelir kaynaklarından birisidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir