Mazaka denilen şehre Romalılar Kaysarea olarak isim verdiler. Daha sonra isim Kayseri olarak değiştirildi. Coğrafi Özellikleri Kayseri şehrinin, kuzeyinde Yozgat, Sivas, doğusunda Kahramanmaraş, güneyinde Adana ve Niğde, batısında Nevşehir bulunmaktadır. 34°56’ ve 36°59’doğu boylamları ileb37°45’ve 38°18’ kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır. Dağlar ve ovalar il toprakları içerisinde yer almaktadır. Erciyes dağı, Hınzır dağı, Süveğen dağı, Aygörmez dağı, Köşkenli dağı, Kepekli dağı, Tahtalı dağlar şehrin sınırları içerisinde yer almaktadır. Ovaları ise Kayseri ve Develi ovası olarak geçmektedir. Kızılırmak akarsuyu en önemli akarsuyu dur.
İklim ve Bitki Örtüsü
Kayseri de karasal iklim hâkimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. En sıcak ayları Temmuz ve Ağustos aylardır. En soğuk ayları ise Aralık, Ocak, Şubat aylarıdır. En fazla yağış ilkbahar aylarında düşmektedir. Yıl içerisinde ki sıcaklık farkı fazladır. Bitki örtüsü olarak bozkır bitki örtüsü hâkimdir. Ormanlık alanlar azdır. Çalılıklar vardır. Çam, kızılçam, köknar, ladin, meşe ağaçlarına rastlanır.
Ekonomik Yapısı
Sanayi sektöründe, İç Anadolu bölgesinin önemli noktalarından biridir. Kara ve demir yollarının kesiştiği nokta olan Kayseri, tam bir ticaret merkezidir.
Tarım: Kayseri ilinde tarım gelişmiştir. Sulu tarımda yapılmaktadır. Buğday, arpa, çavdar, baklagiller, şekerpancarı, patates, soğan tarım ürünleridir. Elma, erik, armut, kayısı, üzüm yetiştirilir.
Hayvancılık: Çayır ve meraların fazla olması hayvancılık sektörünün gelişiminde etkili olmuştur. Sığır, koyun, kıl keçisi, manda il topraklarında fazla bulunmaktadır. Arıcılık da Kayseri de önemli bir seviyeye ulaşmıştır.
Madencilik: Madencilik gelişmiştir. Krom, demir, çinko, kurşun, linyit çıkarılır ve işletilir.
Ulaşım: Kayseri kara ve demiryolu ulaşımında önemli bir noktadır. Ülkenin batısında doğusuna birçok noktayı birbirine bağlar. Demiryolları olarak, Haydarpaşa – Ankara hattı ülke ulaşımı açısından önemlidir.
Tarihi ve Turistik Mekânları
Kayseri, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ticaret yollarının kesiştiği yer olması, tarihi ve kültürel eserleri de topraklarında bulundurmasına bir etkendir.
- Kayseri Cumhuriyet Meydanı
- Hunat Hatun Cami ve külliyesi
- Alaca Kümbeti -Zeynel Abidin Türbesi
- Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahane
- Kapalı Çarşı
- Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi
- Meryem Ana Kilisesi
- Kayseri Atatürk Evi
- Talas
- Tarihi Kayseri Mahallesi
- Erciyes Dağı
- Mimar Sinan Evi Kop
Kayseri İline Bağlı İlçeler
- Melikgazi
- Kocasinan
- Talas
- Develi
- Yahyalı
- Bünyan
- Pınarbaşı
- İncesu
- Tomarza
- Yeşilhisar
- Sarıoğlan
- Hacılar
- Akkışla
- Özvatan
- Sarız
Toplam 16 adet ilçesi vardır. İlçelerin nüfusu, nüfus artış oranları yıl içerisinde değişiklik göstermektedir. İlçelere bağlı mahalleler bulunmaktadır.
Kayseri İlinde Gezilebilecek Yerler ve Doğal Güzellikleri
Kayseri Kalesi, Döner Kümbet, Kurşunlu Cami, Kayseri Arkeoloji Müzesi, Hunat Hatun Külliyesi, Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi, Kayseri Atatürk Müzesi, Soğanlı Harabeleri, Erciyes Dağı, Ali dağı Yeraltı Şehri, Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kültepe Ören Yeri’dir. Kayseri şehrinin Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olması gezilebilecek yerlerinde fazla olmasına etkendir. Coğrafi konum olarak bulunduğu yer dolayısıyla, doğal güzellikleri bulunmaktadır. Kayseri’de gezilebilecek yerler kadar yemekleri de meşhurdur. Mantı, yağlama, kurşun aşı, pöç, sucuklu köfte, pastırma, ayvalı tahinli yaprak sarması, elde kesme kadayıf, tahinli katmer, nevzine meşhur yemekleridir.
Kayseri’ye Ulaşım
Kayseri iline giden yerli ve yabancı birçok turist otellerde konaklama yapmaktadır. Kayseri’ye gitmek isteyen bir kişi karayolu, demiryolu ve havaalanı yollarından tercih yapabilir. Eğlence mekânları olarak, Kayseri merkezde bulunan kafeler tercih edilmektedir. Gece hayatı olarak barlar faaliyet göstermektedir.