Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Kilis Gezi Rehberi

Kilis Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alıyor. Tam olarak bulunduğu yer ise Hatay- Maraş oluğu ve Fırat Irmağı arasında bulunan Gaziantep Platosu’nun güneybatı kesiminde yer alıyor. Kilis Doğuda Oğuzeli, Batı ve Kuzeyinde İslâhiye, Kuzey ve Kuzeydoğusunda Şahinbey ile Güney yönünde de Suriye topraklarına komşudur.

Kilis ilçeleri; Elbeyli, Musabeyli ve Polateli’dir.  Kilis ismi Asur döneminden gelen bir isimdir. Asur tabletlerinde Ki-li-zi şeklinde bahsedilmektedir. Tarihi geçmişi olan illerden biridir ve birçok insan burayı gezmek için farklı yerlerden geliyor.

Kilis İklimi ve Ekonomisi

Kilis şehrinin iklimi Akdeniz İklimidir. Bu da yazın daha çok tropikal bir hava ortaya çıkarırken bir yandan kış aylarında ılık bir hava hâkimdir. Kilis şehri iklimin etkisi ile de son derece yaşanacak bir yerdir. Kilis’in ekonomisi de genelde tarım ve hayvancılığa yöneliktir. Sanayisi de genelde bu yönde gelişmiştir. Bu ilin en çok ürettiği tarım ürünleri zeytin, tütün ve üzümdür. Sanayide işlenenler ise pekmez, zeytinyağı, bulgur ve alkoldür. Kilis’in ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan da Zeytinyağı ve üzümdür. Kilis’te organize sanayi bölgesi de bulunuyor.

Kilis Gezilecek Yerleri Ve Doğal Ortamları

Kilis gezilecek yer açısından farklı alternatifler sunuyor. Eski tarihlerde birçok medeniyetin tesiri altında kalan şehirde gezilmesi gereken çok fazla yer olduğu söylenebilir. Kilis’te insanların en çok ziyaret ettiği alanlardan birisi Ravanda Kalesi’dir. Burası Kilis’in Polatlı ilçesinde yer alıyor. Kale bir dağın sivri tepesine inşaa edilmiştir. Hatta buradaki kayalar oyularak ortaya çıkarıldığı da söylenebilir.

Salih Ağa Kasteli, Salih Ağa isminde bir hayırsever tarafından 1855 yılında yaptırılmıştır. Kasteli son derece gösterişli kemerlere sahiptir. Ancak bu kastelde günümüzde su bulunmuyor. İpşir Paşa Kasteli, dikdörtgen bir plana sahiptir ve iki girişinde de sivri kemer bulunuyor. Burası klasik bir Osmanlı çeşmesi olarak günümüzde varlığını devam ettiriyor.

Eski Hamam, Emir Kasım oğlu Emir Canbolad tarafından yaptırılan bir hamamdır. Hoca Hamamı ise 1545 yılında Kanuni devrinde yaptırılmıştır. Yaptıran kişi de Canbolat Bey’dir. Kilis’te bunlar haricinde daha birçok kastel ve hamam bulunuyor.

Kilis Mutfağı Ve Konaklama

Kilis’in kendine özgü olan bir mutfak kültürü vardır. Yemeklerin temeli genelde et ve bulgura dayanıyor. Hem Türk hem de Halep mutfağından esinlenilmiştir. Yağlı ve baharatlı olan yemekler dışarıdan gelenlere biraz ağır gelse de tadı konusunda insanlar hemfikirler. Zeytinyağı yemeklerde çok fazla kullanılıyor. Kilis tava, lebeniye, sucuk hapisası, Kilis kebabı, haytayla, katmer çok beğenilen tatları arasında bulunuyor.

Konaklama konusunda Kilis konaklama açısından gelenlere zor anlar yaşatmayan bir şehirdir. Ancak otel sayısı büyük şehirlere göre daha azdır. Pansiyon bulmak biraz zor olsa da genelde butik otel tarzında konaklama imkânları bulunuyor.

Kilis Festival Ve Etkinlikler

Kilis yöresel ürünler ve zeytinyağı festivali başka şehirlerden insanların şehre akın etmesini sağlamaktadır. Bunun dışında zaman zaman konser ve sergilerle insanlara farklı etkinlikler düzenleniyor. Ancak gece hayatı son derece durgun olan bir şehirdir. Kendi halinde sakin yaşantısı ile insanlar çok fazla gece hayatına yönelmiyorlar. Ancak gençlerin oturabilecekleri minik kafeler bulunuyor.

Kilis’e Nasıl Gidilir?

Kilis’e en çok karayolu ile ulaşım sağlanıyor. Hemen her ilden Kilis’e giden bir otobüs bulmak mümkündür. Özel araç ile de şehre ulaşmak mümkündür. Şehre doğrudan bir havayolu ulaşımı bulunmuyor. Ancak istenildiği takdirde Gaziantep Havalimanı’na ulaşılabilir ve oradan da 40 dakikalık bir araç ulaşımı ile şehre varılabilir. Hava alanında bulunan servis ve otobüsler insanların Kilis’e ulaşmasında gerekli yol hizmetini sunuyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir