Merkezde toplamda 23 adet mahalle, 4 belde ve 41 adet köyü bulunan Kırklareli 2011 tarihinde gerçekleştirilen nüfus sayımına göre toplamda 87 bin 798 nüfus oranına sahiptir. En gelişmiş illerimiz arasında yer alan Kırklareli Marmara Bölgesinin Trakya bölümünde yer almaktadır. Doğu yönünde Karadeniz, güney yönünde Tekirdağ, batın yönünde Edirne ve kuzey yönünde ise Bulgaristan’ın Burgaz ili ile komşudur.
Kırklareli İsmi Nereden Gelmektedir?
Tam olarak hangi tarihte ve kimler tarafından kurulduğu bilinmeyen Kırklareli ilimiz tarihte Osmanlı İmparatorluğu tarafından kontrol edilmeden önce Rumlar tarafından Kırk Kilise adını almıştır. Cumhuriyet dönemine kadar Kırık Kilise olarak anılan Kırklareli eski adı 20 Aralık 1924 yılına kadar devam ettirmiştir. Daha sonrasında Türkler tarafından Kırklareli olarak adı değiştirilmiştir. Bu bakımdan zengin tarihi alanlara da sahip olan Kırklareli ilimiz tarihte birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
Coğrafi Yapısı Ve İklimi
Kuzeye doğru çıkıldığında gittikçe değişen bir coğrafi yapıya sahip olan Kırklareli ilimiz Marmara Bölgesinde yer aldığından il genelinde karasal iklim hâkim olmaktadır. İlin en önemli akarsuyu Ergene olup özellikle güney bölümü tarıma oldukça elverişlidir.
Komşuları, İlçeleri Ve Ekonomisi
Turizm ve tarım alanında hızla gelişim gösteren Kırklareli Babaeski, Demirköy, Kırklareli, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Kofçaz, Vize ve Pınarhisar ilçelerine sahiptir. Tekstil ve gıda alanlarında da hızla gelişim gösteren Kırklareli bu sayede özellikle de güney kısmında 20 bin çalışanlı kaliteli tekstil firmalarına ev sahipliği yapmaktadır. İlin özellikle kuzey kısmında ise buğday ve ayçiçeği yağı üretimi olmak üzere tarımsal faaliyetler yoğun olarak gerçekleştirilmektedir. Ülkemizin en önemli cam fabrikalarına da ev sahipliği yapan Kırklareli bu sayede Türkiye ekonomisinde de önemli bir konumda yer almaktadır. Kırklareli Cam ve Trakya Cam Sanayi bu ilimizde yer almaktadır.
Kırklareli’ne Nasıl Gidilmektedir, Nerede Kalınmaktadır Ve Ne Yenilmektedir?
Kırklareli’ne kara yolundan, hava yolundan ve demir yolundan erişim sağlanabilmektedir. Kara yolundan ulaşmak isteyenler İzmir, İstanbul, Bursa, Ankara ve Antalya üzerinden şehirlerarası otobüsler üzerinden ile ulaşabilmektedir. Ayrıca otogardan sonra ilin tüm ilçelerine günlük seferler sunan dolmuşlar da bulunmaktadır. Kırklareli’ne demir yolu üzerinden erişim sağlanmak istendiğinde ise İstanbul-Edirne üzerinden yolculuk yapılabilmektedir. Kırklareli merkezinde havalimanı yer almamasına karşın Antalya veya Ankara ilimizden yolculuk yapmak isteyenler ile yaklaşık olarak 110 km mesafede yer alan Çorlu Havalimanı üzerinden Kırklareli’ne ulaşabilmektedirler. Çorlu havalimanından Kırklareli merkezinde günlük düzenli ve ücretsiz olarak otobüs seferleri sunulmaktadır. Kırklareli İğneada ve Vize ilçelerinde ise 3,4 ve 5 yıldızlı konforlu oteller haricinde kaliteli motel ve pansiyonlar da yer almaktadır. İl merkezinde ise çok sayıda lüks ve orta sınıf oteller hizmet sunmaktadır. Trakya’nın en zengin mutfağına sahip olan Kırklareli lezzetli yöresel yemeklere sahiptir. İl ziyaretinde papara, borani, labada sarması, Kırklareli köftesi, manca, kuzu kapama, tavuklu kale, sütlü hamur çorbası, papaz yahnisi, kupriva, pekmezli kaçamak ve sütlü biber turşusu tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Kırklareli’de Gezilmesi Gereken Doğa Ve Tarihi Alanlar
Zengin doğa ve tarihi alanlara sahip olan Kırklareli bu sayede her yıl onlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Muhteşem doğa ve tarihi atmosferin yer aldığı ilde bu sayede tarihin eşsiz derinlikleri keşfedilebilmektedir. Tarihi höyükler, antik mezarlar, antik tiyatrolar, tarihi camiler, kiliseler yönünden zengin bir içerik sunan Kırklareli ilimizin çeşitli bölümlerinde Kadı Camii, Hızır Bey Camii, Babaeski Köprüsü gibi tarihi alanlar yer almaktadır.
Kırklareli Gece Hayatı
Şehirde özellikle de son yıllarda hizmete sunulan kaliteli eğlence merkezleri sayesinde Kırklareli il merkezinde eğlenceli gece hayatı yer almaktadır. İl merkezinde yer alan Line Bar, Köşem Bup, Kaptan Bup gibi lüks eğlence mekânları yoğun olarak tercih edilmektedir.
Kırklareli Festivalleri
Festivaller, kültür ve sanat etkinlikleri bakımından da oldukça zengin olan Kırklareli bu sayede gezi severlere eşsiz bir eğlence dönemi sunmaktadır. Kırklareli Karagöz Kültür Sanat Ve Kakavo Festivalleri, Kaynarca Kültür Ve Su Festivali, Büyük Pehlivan Yağlı Güreşleri Festivali, Karahıdır Kiraz Şenlikleri, Tarım Festivali, Çilek Festivali ve daha pek çok eğlenceli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.