İç Anadolu Bölgesi

Kırşehir Gezi Rehberi

Kırşehir adını, Türklerin uçsuz bucaksız yaşadığı kır topraklardan almıştır. Asıl kadı kır şehri olarak bilinen bölge, günümüze gelene kadar Kırşehir olarak anılmaya başlanmıştır. Halk dilinde kır şehri olarak da anılmaya devam etmektedir. Kırşehir adını almasının bir nedeni de, şehirde yaşayan oğuzların kır aşiretinden olmalarıdır. Kırşehir yani abdallar şehri olarak da bilinmektedir.

Kırşehir Coğrafi Yapısı

İç Anadolu bölgesinde yer alan Kırşehir, karasal iklim özelliğine sahip olduğu için, gece gündüz sıcaklıkları arasında çok fark bulunur. Temmuz ayları çok sıcak olurken, Aralık ayında da sıcaklıklar oldukça düşük seviyededir. Toprağının bu kadar sert koşullarda yer almasına rağmen, zengin yer altı kaynakları da yer almaktadır. Özellikle tuz, Kırşehir’in ekonomik açıdan kalkınmasını sağlayan en önemli kaynaktır.

Kırşehir Kültürel Özellikleri

Osmanlı döneminde, sosyal ve toplumsal alanda ahilik teşkilatının merkezi olan Kırşehir, Cumhuriyet dönemine doğru gelindiğinde etkisini giderek kaybetmeye başlamıştır. Toprakların veriminin azalması, yurt dışına göçler ve ailevi bağların kopması nedeniyle de dağılma baş göstermiştir. Gelenek ve göreneklerine bağlı olarak yaşayan Kırşehir halkı, günümüzde de bu geleneğe bağlı kaldıklarını göstermektedir. Kıyafetleri, yemek kültürleri ve yaşam tarzları ile bunu göstermektedirler. Özellikle yaşam koşulları gereği; et, süt ve hamur işlerini çok fazla tüketmektedirler. Dinsel anlamda Bektaşiliğe bağlı kaldıkları görülür. Alevi köyleri, ermişleri ve halk kahramanları kültürlerini yansıtan en temel maddeleridir.

Kırşehir Geleneksel Eğlenceleri

Osmanlı döneminden bu yana, Ahilik teşkilatını benimseyen Kırşehir halkının eğlencesi, içkiler ve çalgılarla muhabbet şeklinde sürmekteydi.   Yöresel türküler eşliğinde danslar edilerek kutlanmaktaydı. Özellikle halk ozanları ile meşhur olan Kırşehir, belli tarihlerde; türküleri, uzun havaları ve ağıtları ile halka seslendirilmektedir.

Kırşehir Gezilecek Yerleri

Geçmişten günümüze kadar gelen tarihi eserlerin birçoğunu Kırşehir de görebilirsiniz. Özellikle; türbeleri, camileri, kaleleri, kaplıcaları ve turizmi ile gezilecek yerlerden biridir.

Mucur Yer Altı Şehri

Yerin 8 metre altında bulunan mucur yer altı şehri; odaları, gizli yolları, ibadet yerleri ve geçitleri ile cazip bölgelerden biridir. Yer altı şehrinin tek giriş kapısı bulunmaktadır. Ayrıca oksijen ihtiyacı için bacalar oluşturdukları görülmektedir. Yumuşak kayayı oyarak yaptıkları bu yer altı şehri, el işçiliğinin el güzel örneklerinden biridir.

Seyfe Gölü

Dünyanın en büyük flamingolarının yer aldığı şehirde, 320bin kuş türünü içerisinde barındırmaktadır. Koruma altına alınan birçok kuş türü bulunmaktadır.

Kırşehir Termal Turizmi

Özellikle romatizmal hastalıklara çare olan kaplıcaları, Kırşehir’de bulmak mümkündür. Kara kurt, Bulamaçlı, Terme ve Mahmutlu sadece bunlardan birkaçıdır. Kırşehir termal bölgelerinin, damar sertliği, eklem romatizması hastalıkları, sinir hastalıkları, mide, bağırsak ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Kırşehir’in Yöresel Yemekleri

İç Anadolu bölgesinde yer alan Kırşehir’in kendine has farklı lezzetleri yer almaktadır. Özellikle ev yapımı yoğurt ile yapılan ayran çorbası, bölgenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Un, yumurta ve yoğurt ile yapılan ayran çorbası, bölge halkı tarafından en çok tüketilen çorbalardan biridir. Özellikle salça, su ve bulgurla yapılan madımak yemeği, en popüler yemekleri arasında yer alır. Her bölgede meşhur olan köfte ise, Kırşehir’e özel lezzeti ile misafirlerini bekliyor.

Kırşehir El Sanatları

Dokuma, halıcılık, taş işlemeciliği gibi el sanatları, Kırşehir şehrinde devam etmektedir. Günümüzde taş işlemeciliği, süs eşyalarında uygulanmaktadır. Kırşehir’in dokuması ve halı işçiliği, şehrin ekonomisine katkıda bulunan en önemli unsurlardan bazılarıdır. İç Anadolu bölgesi maden bakımından zengin bir bölge olmamasına rağmen, tuz ve mermer kaynağı bakımından zengindir. Özellikle kendine has mermeri ile mermer taşı işlemektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir