Marmara Bölgesi

Kocaeli Gezi Rehberi

Osmanlı devletinin tarihte fethettiği yerlerden biri de Kocaeli’dir. Orhan Gazi döneminde fetheden ordunun başında bulunan Akça Koca, Şehrin Koca İli olarak anılmasına neden olmuştur. Zamanla günümüze kadar Kocaeli olarak anılmaya başlamıştır. İzmit üzerinden şehre birçok akın düzenlenmesinden dolayı, İzmit olarak da anılmaktadır. Kocaeli Türkiye’nin en kalabalık illerinden biridir. Karadeniz ve Akdeniz iklimine sahip bir bölgedir. Toprak yapısı olarak maki bitki örtüsüne sahiptir. En çok kavak ağacı türünü burada bulmak mümkündür.

Kocaeli Tarihi

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde fethedilen Kocaeli topraklarına, birçok akın düzenlenmiştir. Bu akınların İzmit üzerinden yapılması, Kocaeli’nin İzmit olarak anılmasına neden olmuştur. Şehrin Asya ve Avrupa yol güzergâhına kurulması, ülkeye ekonomik açıdan avantaj sağlamıştır. Tarihi çok eskiye dayanan Kocaeli’nin sanayi ve endüstrisinin gelişmiş olması da bu yüzdendir. Tarihte önce Romalılara, ardından Selçuklulara ve son olarak Osmanlıların egemenliğine girmiştir. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise İngiliz ve Yunanlıların işgaline uğramıştır. Son olarak Türkler tarafından kurtularak, Türkiye’nin en önemli sanayi bölgelerinden biri olmayı başarmıştır.

Kocaeli’ne Nasıl Gidilir?

Asya ve Avrupa’yı birleştiren bu şehir, bulunduğu konum gereği, trafik yoğunluğu fazla olan bir bölgededir.  Marmara bölgesinin sanayi şehri olan Kocaeli İstanbul arası, 2 saatlik bir mesafede yer almaktadır. Deniz, kara ve hava yollarını kullanarak istediğiniz her bölgeye ulaşabilirsiniz. Kocaeli ili, kara, deniz ve hava yolu dışında şehir içinde de tren yolu bakımından gelişmiştir. Aynı zamanda bisiklete önem veren şehir, bisiklet binmeye ve sağlığa önem vererek, bünyesinde 260 adet bisiklet bulundurmaktadır. Ulaşım açısından son derece iyi bir şehirdir.

Kocaeli Gezilecek Yerler

Kocaeli günümüzde İzmit olarak da anılır. İzmit saat kulesi, 2. Abdülhamit döneminde yapılan ve mutlaka görülmesi gereken eserler arasında yer almaktadır. 4 katlı bu saat kulesinin her katında, muhteşem mimari izleri görmek mümkündür. Ayrıca kulede, 2. Abdülhamit’in tuğrası bulunmaktadır. 4. Murat döneminde inşa edilen İzmit sarayı da görülmeye değer yerler arasındadır.  Saray günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Maşukiye, kirazlı yaylası ve Kefken gibi doğal güzellikleri de görülmeye değerdir.

Kış turizmi için de Kartepe bölgesi, kayak aktiviteleri için çok uygundur. Aynı zamanda Mimar Sinan tarafından yapılmış olan Fevziye Camisi ile de ünlü olan şehir, deprem yüzünden hasar görmüş olsa da, yeniden düzenlenerek tekrar yapılmıştır. Yarhisar gemi müzesi; Türk donanmasına karşı hizmet veren keşif gemilerinden biridir. Gemi; yeniden düzenlemeler sonucunda, insanlara denizcilik hakkında bilgi vermek adına, açık müze olarak kullanılmak üzere halka açılmıştır. Aynı şekilde Gayret gemi müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Gayret gemi, Türk donanmasında yer alan önemli gemilerden biridir.

Kocaeli Kültürü

Kocaeli coğrafi konumu gereği, milattan öncesinden beri sürekli göç almış bir şehirdir. Bu yüzden bölge farklı kültürleri bir arada barındırmaktadır. Şehir farklı kültürleri barındırsa da kendi kültürünü kaybetmeden yaşatmayı başarmıştır. Karamürsel ve Kandıra halk oyunları buna verilecek en güzel örneklerdendir. Karadeniz bölgesinden taşınan horon kültürü, Kocaeli’ne kadar ulaşmıştır. Horon, Kocaeli’ne uygun bir şekilde kültürlerine yerleşmiştir. Kültüre önem veren Kocaeli, giyim ve müziklerine de bunu en iyi şekilde yansıtmışlardır.

Kocaeli Yemekleri

Marmara bölgesinde yer alan İzmit, farklı kültürlerin çeşitliliğini, yemeklerine de yansıtmışlardır. Bölgede en fazla hamur işi tüketilmektedir. Hindi dolması, ev peynirleri ve en çok bilenen İzmit pişmaniyesi ile meşhurdur. Hamur işlerinden; makarna, gözleme lokum, tatlılardan; höşmerim, pişmaniye gibi farklı tatları görebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir