İç Anadolu Bölgesi

Konya Gezi Rehberi

Konya şehri, 2 milyonu aşkın nüfusu ile Türkiye’nin 7. Büyük şehirlerinden biridir. Köklü tarihe sahip olan Konya, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Cilalı taş ve bronz taş döneminden kalan eserlere bakıldığında, çok eski dönemlerde kültürel açıdan zengin oldukları görülmektedir. Bu yüzden kıymetli eserlerin birçoğunu burada görmek mümkündür. Konya adı, Roma dönemindeki komutanların adından gelmektedir. Araplar Kunia diye hitap ederken, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine gelindiğinde de Konya olarak hitap edilmeye başlanmıştır.

Konya Tarihi

Konya, köklü bir tarihe sahiptir. Özellikle 1071 Malazgirt savaşından sonra Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasıyla fethedilen ilk şehirlerden birisi Konya’dır. Tarihte birçok medeniyete başkentlik yapmıştır. Bu yüzden farklı medeniyetlerin eserlerini bu şehirde görebilmek mümkündür.  Konya Türklük şehri olarak bilinir. Özellikle Selçuklu döneminden kalma birçok Tür-İslam eseri bulunmaktadır. Fakat günümüze kadar gelmeyi başaramamış eserler olduğu bilinmektedir.

Konya İklim

Konya Şehri, bulunduğu konum gereği Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bir bölgededir. İç Anadolu bölgesinde yer alması sonucu, sert karasal iklim özelliğine sahiptir. Kışları çok soğuk olurken, yaz aylarının da çok sıcak olduğu görülür. İlkbahar yağmurları görülmesine rağmen, yazın yüksek sıcaklıklarına dayanamayan bitki örtüsü, kurumaktadır. Bu yüzden orman azlığı görülür.  Yüzölçümü bakımından büyüktür. Çok fazla plato ve ovalara sahiptir. Ayrıca, İç Anadolu bölgesinde olmasından dolayı da, Türkiye’nin tuz ve un ihtiyacını karşılayan bir şehirdir. Bölge kış ve ilkbahar aylarında bol yağış alır. Buna rağmen çok fazla yeşillik görmek pek mümkün değildir. Yaz ayların çok sıcak geçmesi, bitki örtüsünün bozkır olmasına neden olmuştur.

Konya Kültürü

Konya tasavvufa önem veren bir şehir olarak, içinde birçok edebiyatçı ve tasavvuf ustasına yer vermiştir. Hz. Mevlana, gibi ustaların anma törenlerine katılarak, tasavvuf felsefesini ne kadar benimsediklerine şahit olabilirsiniz. Konya sadece turizm şehri değil inanç turizmi içinde önemli bir yere sahiptir. Her yıl turistlerin akın ettikleri Konya, tasavvuf felsefesinin ön plana çıkmasına neden olmuştur. Ayrıca el sanatları alanında kendisini geliştirmiş olan şehirde, bakırcılık ve ebru sanatı ön plandadır. Çok eski çağlardan beri şehirleşmiş olan Konya, mimari ve el sanatları konusunda oldukça zengin bir kültüre sahiptir.

Konya Gezilecek Yerler

Mevlana Celalettin Rumi; Türk-İslam ilişkisinde önemli rol oynayan kişilerden biridir. Konya’da seyahatin başlangıcı, Mevlana müzesi ile olmalıdır. Daha sonra taş işçiliği ile öne plana çıkan Konya Karatay müzesi, Selçuklu döneminin en önemli eserlerinden biri olduğunu göstermektedir. Bu müzede, çini hakkında çok fazla eser görmek mümkündür. Konya’nın arkeoloji müzesi, etnografya müzesi, bilim merkezi, mezar anıtları müzesi ve taş işçiliği müzesi hakkında bilgi almak için, bu müzeleri mutlaka gezmelisiniz.

Yer Köprü Şelalesi

Manzara bakımından eşsiz güzelliğe sahip olan şelale, ziyaretçilerini bekliyor. Doğa ile iç içe olan bu şelalenin suyuna girebilirsiniz. Doğal kaynak suyunun tadını çıkarabilirsiniz.

Kızören Obruk Gölü

Göl, doğal yer şekli yapısı ile dikkat çeken bir yerdir. Özellikle fotoğrafçıların, ilginç kareler yakalayabileceği bir manzaraya sahiptir. Yer şekli yapısı nedeniyle, her yıl turistler için özel turlar ayarlanmaktadır.

Konya Yemek Kültürü

Geçmişi Selçuklu ve Osmanlıya dayanan Konya şehri, farklı yemek kültürlerine sahiptir. Özellikle Selçuklu döneminden kalma hamur işi kültürü halen devam etmektedir. Erişte, yufka, makarna ve Konya’nın etli ekmeği en meşhur olanları arasında yer alır. Yöresel olarak en bilinen ve tüketilen yemek, etli ekmektir. Konya şehrine özel olan sacarası tatlısı, adından da anlaşılacağı gibi iki sac arasında pişirilerek yapılır. Bu muhteşem tatlıyı tatmak için mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir şehirdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir