Ege Bölgesi

Kütahya Gezi Rehberi

Kütahya şehri; Hitit, Helenistlik, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlere kadar çok fazla mirası bulunan bir şehirdir. Yedi bin yıldır var olan Kütahya şehrinin ilk yerleşimcileri Frigler olarak bilinir. Ardından Hitit, Pers, Roma ve Anadolu Selçuklularının egemenliğine girmiştir. Selçuklular döneminden kalma birçok; mescit, hamam ve camiye rastlanır. 1. Dünya savaşına girdikten sonra Kütahya, Yunan işgaline uğrar. Son olarak Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılan Kütahya, Ege bölgesinde yer almaktadır.

Kütahya Coğrafi Özellikleri

Kütahya; Ege bölgesinde yer almasına rağmen; Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinin karasal iklimini hissedebilen bir şehirdir. Bu nedenle farklı iklim tiplerini bir arada görebilirsiniz.  Yazları sıcak ve kurak geçerken, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Yağış tipi olarak, Marmara bölgesinin yağış özelliğini gösterir. Kış ve yaz aylarının sert geçmesi nedeniyle, bu mevsimlerde şehri ziyaret etmeniz tavsiye edilmez.

Kütahya Kültür ve Ekonomisi

Kütahya kültürü çok eskiye dayanır. Eskiden beri sanata ilgisi olan bu şehirde, el sanatlarına önem verilmiştir. Özellikle porselen ve çini işlemeciliği ile adını dünyaya duyurmuştur. Kütahya, tarım, hayvancılık, orman ve maden potansiyeli yüksek olan bir şehirdir. Tarımsal alanda verimli ovalara sahiptir. Tahıl, meyve ve sebzecilik çok gelişmiştir. Meyve konusunda da kendisini geliştirmiştir. Kiraz ve vişnesi ile meşhur bir şehir olmuştur. Çoğunluğu çiftçi olan Kütahya’nın bir diğer ekonomik kolu da hayvancılıktır.  Orman bakımından zengin olması da ormancılık faaliyetlerinin geliştirilmesine neden olmuştur. Yer altı kaynakları olarak; demir, mermer, manganez ve linyit gibi zengin kaynaklara sahiptir.

Kütahya Ulaşım

Kütahya’ya kara yolu ve demiryolu olmak üzere iki farklı şekilde ulaşım sağlanmaktadır. İç Anadolu’dan egeye kadar ülkenin her yerine ulaşabilen asfalt yollara ve karayolu ağına sahiptir. Demir yolu ağı ile de İç Anadolu, Marmara ve ege bölgesine ulaşabilen raylara sahiptir. Kütahya şehir içi ulaşımı da kendi içerisinde belli bir düzende ilerlemektedir. Otobüs, taksi veya dolmuşlarla gitmek istediğiniz yere kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Kütahya Gezilecek Yerler

Ege bölgesinde yer alan şehir; tarihi, doğası ve alışveriş merkezleri ile görülmesi gereken yerler arasındadır. Özellikle sağlık turizmi konusunda şehir, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Şehrin tarihi yerlerini ve şifalı sularını ziyaret etmeden önce, el sanatları müzesine de uğramayı unutmayın.

Frig Vadisi

Kütahya’yı ilk yerleşim yeri olarak kullanan Frigler; 3000 yıllık tarihi ile oldukça geniş bir alana yayılmışlardır. Şehirleri, evleri, kaya mezarları ile tarihin izlerini görebilirsiniz. Düzenlenen turlar eşliğinde, bölgenin tarihi hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Domaniç Ormanları

Bölgede yaz aylarında yeşilin bin bir tonunu görebilirsiniz. Domaniç ormanlarında piknik yapabilir, doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Tarihi açıdan da korunan Domaniç Ormanlarında, güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Kütahya Çinisi

Kütahya’nın en önemli el sanatlarından biri olan çinicilik sanatını görmek için mutlaka gitmeniz gereken yerlerden biridir. Tarihi öneme sahip bir külliyede sergilenen ürünler, turistlerin ziyaretine açılmıştır. Müzede Tabak, vazo, eşya ve pano gibi el yapımı eşyalar sergilenmektedir. İznik ve Kütahya’da üretilen çini eşyalarını görmek için müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Kütahya Yöresel Lezzetleri

Kütahya’nın yöresel yemekleri arasında ilk sırayı cimcik yemeği alır. Cimcik mantıya benzer şekilde pişirilen bir hamur işi yemeği olarak tüketilir. Kuzu etiyle yapılan Küp kebabı, Sütlü incir tatlısı, Kütahya usulü güveç ve Kütahya’ya özgü olan kızılcık tarhanası ile adını dünyaya duyurmuştur. Kendi içerisinde farklı pişirme teknikleri ile farklı lezzetler sunan Kütahya’da mutlaka tadılması gereken lezzetler bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir