Eski çağlarda pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mardin kenti, bu medeniyetlerin hepsinden izler taşır. Kültürel ve tarihi geçmişi ile zengin ve parlak bir kent belleğine sahiptir. Ayrıca evleri, mimari özellikleri ile dikkat çeken kilise ve manastırları, camileri ve diğer tarihi eserleri ile gören herkesi büyüler ve tekrar gelmesi için teşvik eder. Bu şehirde Türkler, Kürtler, Araplar, Ezidiler ve Süryaniler uzun yıllar barış içinde yaşadı ve halen yaşar. Mardin bugün bu özelliğiyle hem çeşitli dillerin hem de dinlerin yer aldığı efsanevi bir kent haline geldi. Hiç gitmediyseniz ve rotanızı doğuya çevirmek isterseniz mutlaka görmeniz gereken şehirlerden birisidir.
Mardin Evleri
Mardin kentini gösteren fotoğraflarda en çok sarı kalker taşından yapılan evler dikkat çeker. Bu evler gece ayrı gündüz ayrı bir güzel görünür. Tarihi eskiye dayanan bu evler öyle güzel kurulmuştur ki hemen hepsi güneye, Mezopotamya’ya doğru bakar. İşlevsel ve sıra dışı mimarileri ile bu evler içinde yaşayanları yazları serin kışları ise sıcak tutar. Özenli ve çok emek harcanmış işçilikleri ise göz doldurur. Mardin her yeri sit alanı ilan edilen bir medeniyetler ve dinler şehridir.
Mardin’de Kalınacak Yerler
Mardin kenti Eski Mardin ve Yeni Mardin olarak ikiye ayrılır. Tabi ki gezip görülecek yerler açısından Eski Mardin çok daha zengindir. Mardin’de kalacak otel ararsanız Eski Mardin tarafındakilere bakmalısınız. Eski taş konaklardan dönüştürülmüş oteller arasından bir tercih yaparsanız taş odalarda kalma şansınız da var. Eski Mardin bölgesinde kalabileceğiniz muhteşem manzaralı ve mükemmel bir mimariye sahip olan pek çok otel bulabilirsiniz.
Mardin’e Ne Zaman Gidilmeli?
Mardin hem Akdeniz hem de kara ikliminin görüldüğü bir ara iklim bölgesidir. Güneydeki çöl ikliminin de etkisi altındadır ve ara sıra çölden gelen toz bulutları şehir hayatını olumsuz etkileyebilir. Karasal iklim etkisiyle kışları çok soğuk olabilir. Yazları da oldukça sıcak geçer. Mardin’e gitmek için Mayıs ve Haziran, sonbaharda ise Eylül ve Ekim ayları daha uygundur. Ayrıca şehirde 2010 yılından itibaren Mardin Bienali yapılır. Bienal zamanlarını takip ederseniz Mardin’i gezmek için güzel bir zaman da yakalamış olursunuz.
Mardin Camileri
Mardin hem gece hem de gündüz mükemmel manzaralara sahip bir şehirdir. Şehre ilk gelenler mutlaka Eski Mardin şehir merkezinde yer alan Ulu Cami’yi, avlusunu ve Seyr-i Mardin’i görmelidir. Ulu Cami gün batımı kızıllığında şahane bir manzaraya sahip ve Mardin şehrinin bütün sakinliği ve huzurunu hissedebileceğiniz bir yer. Görkemli bir kapıya sahip olan Latifiye Cami de görmeniz gereken diğer bir tarihi eser. Her iki cami de Artuklular döneminden kalmış.
Medreseler
Eskiden çok önemli birer eğitim merkezi olan Mardin medreseleri özellikle eyvan adı verilen çeşmeleri ve çevresi ve ayrıca bu eyvanların yine Mezopotamya’ya bakan manzaraları ünlüdür. Zinciriye, Kasımiye ve Hatuniye Medreseleri Mardin’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Kilise ve Manastırlar
Mardin’deki kiliselerin büyük bir kısmı halen aktiftir. Bu yüzden ibadet saatleri dışında gezilebiliyor. Mardin sokaklarında gezerken pek çok irili ufaklı kiliseye rastlayabilirsiniz. Bunlar arasında en ünlü olanlar Moh Behnam, Surp Hovsep ve Meryem Ana Kilisesi de mutlaka görmeniz gereken yerler. Öte yandan halen Mardin’de yaşayan halklardan birisi de Süryaniler’dir ve onlar için Midyat’ta yer alan Turabdin bölgesi çok özeldir. Süyarnilere ait olan Deyrülzeferan Manastırı ve mor Gabriel Manastırı da mimari özellikleri ve ihtişamlı yapılarıyla önemli ziyaret yerlerinden birisidir.
Dara Antik Kent
Tarihte özel bir yeri olan pek çok kentte olduğu gibi Mardin’de de bir antik kent yer alıyor. Dara antik kenti de sarnıçları, köprü ve mezar alanları ile Efes antik kentini anımsatıyor. Daha sonradan üzerinde pek çok köy kurulduğu için hala açığa çıkmamış ve kazılması gereken yerleri var.
Kısacası Mardin her göreni etkileyen bir tarihi şehirdir. Kültürel birikimi çok zengin ve sayısız uygarlık burayı yerleşim yeri olarak kullanmış. Henüz uğramadıysanız en az üç gününüzü bu şehri görmek için ayırmanız gerekir.