Muğla, Ege Bölgesi’nde tarihi ve turistik yerleri ile öne çıkan illerin başında gelir. Eşsiz tabiatı ve tertemiz denizi ile her sene çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Muğla, Ege Bölgesi’nde ılıman Akdeniz İkliminin özelliklerini gösterir. Kışları ılık ve yağmurlu geçen Muğla’nın yazları oldukça sıcaktır. Deniz turizmi için sezon oldukça uzundur. Nisan ayları ile açılan sezon, Ekim ortalarına kadar devam edecektir. Muğla’nın birçok ilçesi Ege Bölgesi’nde kalmakla birlikte, Akdeniz Bölgesi’nde de küçük bir bölümü yer almaktadır. Bitki örtüsü ve coğrafi şekiller bakımından tam bir geçiş bölgesindedir. Tarihi ve dini yerleri ile kültür ve inanç turizmi açısından da önem taşımaktadır. Kuruluşundan bu yana çok sayıda medeniyete beşiklik etmiştir.
Muğla’nın Kültür Zenginlikleri
Muğla kültürel açıdan oldukça zengin bir coğrafyada yer almaktadır. En eski deniz ticaret yolu üzerinde yer alması nedeniyle, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Liman şehri olması, verimli toprakları o dönemde de Muğla’nın önemine işaret etmekteydi. Karyalılar, Hititler, Lidyalılar, Frigyalılar hüküm sürmüştür. Büyük İskender’in hâkimiyetinin ardından, Bergama Krallığı ve sonrasında da Doğu Roma İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Menteşe Beyliği, Selçuklu Devleti ile yörede Türk hâkimiyeti daha da artmıştır. Türkmen boyları daha çok yaylalarda yaşamakta idi. Muğla’nın adını Selçuklu komutanı olan Muğlu Bey’den aldığı rivayet edilmektedir.
Muğla’nın Doğal Güzellikleri
Muğla tarihi, yemyeşil çam ormanları, güzel koyları ile gezilmesi, görülmesi önerilen yerler içerisindedir. Muğla’nın en güzel tarafı, her kesime hitap edecek tatil zenginlikleri ile dolu olmasıdır. Yurt içi ve yurt dışından gelen turistler, tarihi zenginlikleri keşfederken, deniz turizmi de yapabilirler. Muğla’nın en bilinen tatil yöreleri, Bodrum, Marmaris, Datça, Fethiye olarak öne çıkar. Ayrıca, Muğla Şehir merkezinde de Osmanlı ve Menteşe Beyliği dönemine ait çok sayıda konak ve tarihi eser yer alır. Muğla Şeyh Camii, Kurşunlu Cami, Konakaltı Han ilk akla gelen isimlerdir.
Muğla’nın Tabii Güzelliklerine Verilecek Örnekler
Muğla’nın çok sayıda tabi güzellikte yeri mevcuttur. Şelaleleri, kanyonları, vadi ve yemyeşil çam ormanları ile doğal plajları öne çıkar. Kelebekler Vadisi, Fethiye civarındadır. Tekne turu ile ulaşım son derece keyifli olacaktır. Çok güzel bir koyu ve doğal bir plajı bulunur. Akyaka civarında bulunan Azmak Nehri de soğuk suları ile bilinen ayrı bir güzelliktedir. Nehrin kenarında kahvaltı yapılacak mekânlar bulunur. Tekne turu ile nehrin göz dolduran güzellikleri, daha yakından görülmüş olacaktır. Rafting yapmak isteyenler için önerilecek yerlerin başında, Dalaman Çayı gelecektir. Saklıkent Kanyonu da yaklaşık otuz km’lik alanı ile görülmesi gereken yerler içerisindedir. Antalya ve Fethiye arasında yer almaktadır.
Muğla’da Mutlaka Uğranılması Gereken Yerler
Muğla’da uğranılmadan gidilmeyecek yerlerin başında, Fethiye Ölüdeniz gelecektir. Durgun ve turkuaz rengi sularıyla su sporları için de elverişli bir konumdadır. Marmaris, koyları ve iğne yapraklı çam ormanlarıyla gezilecek yerler arasındadır. Halikarnas Mozolesi de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Dünyanın yedi harikası listesine giren bu eseri görmeden Muğla’dan dönülmemesi tavsiye edilir. Kayaköy ise tipik bir Rum Köyü’dür. Eski kalıntıları ile şu anda yıkık bir konumdadır. Mübadele sonrası Rum nüfusu, bu köyden göç etse de tarihi eserleri görmek adına gezilmesi önerilmektedir.
Muğla’nın Lezzetleri
Muğla’nın en önemli lezzetleri, otlarla yapılan yöresel yemekler ile balık yemekleridir. Bunlar arasında, yoğurtlu sılıcan yemeği, çökertme kebapları, ebegümeci yemeği ilk sırada gelir. Keşkek ve balık yemekleri de tadılması gereken lezzetler arasındadır. Muğla’da herkese yönelik aktivite mevcuttur. Genç kesim için Bodrum’un hareketli gece hayatı tercih edilecektir. Daha sakin koyları ile Marmaris ve Datça, ileri yaş grubunun beklentilerini karşılayacaktır. Yörede çok sayıda konaklama tesisi bulunmaktadır.