Karadeniz Bölgesi

Ordu Gezi Rehberi

Ordu, Orta Karadeniz’in sonu ve Doğu Karadeniz’in başladığı yerde bulunur. En eski yerleşim yerlerinden biri olan Ordu, çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Mitolojide önemli yeri bulunan Altın Post Efsanesinin geçtiği yer, Perşembe yakınlarındaki Yason Burnu’dur. Ilıman bir iklime sahip olan Ordu, yemyeşil tabiatı ve yaylaları ile öne çıkar. Yörenin başlıca geçim kaynağını fındık oluşturur. Fındık dışında, mısır ve son dönemlerde kivi yetiştiriciliği de önemli yer tutmaktadır. Son dönemlerde yörede, turizm de önemli geçim kaynakları arasındadır. Yayla turizmi ve kültür turizmi açısından da önemli bir yere sahiptir.

Ordu’nun Tarihi ve İsmi Hakkında Bilinenler

Ordu, eski çağlardan bu yana çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler arasında, en eski uygarlık, Kiraz Limanı Mahallesi’nde kurulmuştur. Kimmerler, ardından Miletler, Persler hüküm sürmüştür. Kısa bir dönem de Pontus Devletinin hâkimiyeti söz konusu olmuştur. Türklerin Ordu’ya yerleşmesi 1105 yıllarına kadar dayanır. Burada yaşayan Türkler, Oğuz Boyları içerisindeki Çepni Kolu’ dur. Danişment Emir Gazi döneminde, belirgin Türk izleri görülmektedir. 1200’lü yıllarda en bilinen Türk yerleşimi de Eskipazar dolaylarında olmuştur. Türkmenlerin toplu olarak yaşadığı bölgelere tarihte, Ordu denilmektedir. Ordu isminin de Türkmenlerden geldiği rivayet edilmektedir.

Ordu’nun İklimi ve Coğrafi Şekilleri

Ordu İli, iklim bakımından Karadeniz etkisini gösterir. Kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yazlar da çok kurak geçmez. Yağmur yağmayan ayları oldukça azdır. Yılın büyük bir bölümü, yağışlı geçmektedir. Arazisi engebeli olmakla birlikte, bazı düz alanları da bulunur. Yemyeşil tabiatı, dereleri ile Karadeniz’in en güzel illerinden biridir. Kışın ılık geçmesi, sahile yakın kesimlerde bazı bölgelerde portakal ağaçlarının da yetişmesine olanak tanır. Şelaleleri ve yaylaları ile öne çıkan Ordu, belli dönemlerde yapılan festivalleri ile de ziyaretçi ağırlar.

Ordu’da Gezilecek Yerler

Tarihi açıdan Kurul Kalesi, Paşaoğlu Konağı, Yason Burnu, Taşbaşı Kilisesi ilk akla gelenleridir. Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, eski Karadeniz yaşayışlarını anlatması bakımından önem taşır. İç mimarisi eskiye sadık kalınarak onarılmış ve tanıtıcı objeler konulmuştur. Yason Burnu, Altın Post Efsanesi ile yöreye ün katmıştır. Kurul Kalesi de en eski antik yerleşim yeri olarak, gezilmesi önerilen yerler içerisindedir. Taşbaşı Kilisesi de 1850’li yıllarda yapılmıştır. İlk olarak kilise olarak kullanılmış, ardından cezaevi olarak hizmet vermiştir. Günümüzde bu eski yapının onarım çalışmaları sürmektedir.

Ordu’nun Tabii Güzellikleri

Ordu’nun tabii güzellikleri oldukça zengindir. İçlerinde ilk göze çarpan, yaylarının güzelliğidir. Çambaşı, Sarıçiçek Yaylası, Uzundere Şelalesi, Perşembe Yaylası’nda bulunan menderesler ilk akla gelenleridir. Ünye sahil ve Ordu Sahili eşsiz Karadeniz manzarası ile göz dolduracaktır. Boztepe’ye teleferikle çıkmak ve buradan şehri panoramik olarak izlemek bir başka deneyim sunacaktır. Buraya çıkmışken, Tabyabaşı’ nda üç kız heykeli görülebilir. Ordu, ekonomik açıdan Karadeniz’in en gelişmiş şehirlerinden biridir. Şehrin merkezindeki geniş bulvarları ve sahil şeridi göz dolduran güzelliktedir. Şehir merkezinde hava yazın oldukça sıcak ve nemlidir. Bunun en önemli nedeni, şehri çevreleyen yüksek dağlardır.

Ordu’da Ne Yenir? Ne Alınır?

Ordu, mutfağının temelini otlar ve balık oluşturur. Taze mısır unu ile yapılan, kuymak, kaygana yörenin en önemli yemekleri arasındadır. Çok çeşitli sebzeler ve turşularla kaygana yapılabilir. Hoşkıran, galdirik denilen, yöre otları ile de son derece lezzetli yemekler yapılacaktır. Bu yemeklere lezzet katan en önemli unsur da yöreye özgü tereyağı ile kavrulmasıdır.  Pideleri de oldukça lezzetlidir. Ordu’nun temel geçim kaynağı, fındıktır. Ordu’dan dönerken, fındık ve fındık ürünleri alınabilir. Taze fındık kreması ve fındıklı çikolatalar tercih edilebilir. Kalmak isteyenler için, butik oteller ve beş yıldızlı tesisler mevcuttur. Her bütçeye hitap edecek konaklama tesisi bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir