Karadeniz Bölgesi

Sinop Gezi Rehberi

Sinop iline yerleşim, Tunç çağı ile başlamıştır. Antik dönemlerde Karadeniz’in en önemli şehrinden biriydi. M.Ö. yıllarda; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine girmiş olan kent, Osmanlı- Rus savaşından sonra Türkiye’nin Karadeniz bölgesindeki bir ili olarak devam etmektedir. Sinop bulunduğu mevki nedeniyle; gemi yapımının olduğu bir kenttir. Sinop; Farsçada suyun göğsü anlamına gelen sınap kelimesinin günümüze çevrilmiş şeklidir. Tarih boyunca önemsenen Sinop; bölgenin ticaret, tersane ve liman şehri olarak faaliyetlerini sürdürmüştür.

Sinop Coğrafi Yapısı

Sinop; Karadeniz bölgesinde yer aldığından, Karedeniz iklimi etkisi altındadır. Karadeniz ikliminin özelliklerinden biri olan fazla yağış nedeniyle; Sinop’ta çok fazla ve farklı ağaç türünü görebilirsiniz. Orman ve çeşitlilik bakımından zengindir. Ormanlar; Doğal güzelliğinin yanı sıra, ekonomik anlamda da Sinop için önemlidir. Eğer Sinop ilinin güneyine doğru gidilirse, iklimin kuraklaştığı gözlemlenir. Bölgenin her yerinde farklı iklim tipi görmek mümkündür.

Sinop Gezilecek Yerler

Türkiye illeri arasında en mutlu insanların yaşadığı şehir olarak Sinop seçilmiştir. Genel olarak şehirdeki insanların neden mutlu olduğuna bakarsak; trafik ışıklarının olmaması ve haliyle trafik sorununun olmaması, deniz manzaralı evlerde uygun fiyatlarda konaklama yapılabilir olması, Türkiye’nin tek doğal güzelliğine sahip bir kent olması, Sinop insanlarının huzurlu yaşaması için geçerli sebepler arasında yer alıyor. Sinop gezisi yapmadan önce araç kiralayarak seyahat etmeniz, hem zaman hem de çok yer görme açısından tavsiye edilir. Sinop merkeze ilk girildiğinde sizi ilk karşılayan ünlü filozof Diyojen heykeli; tarihi hikayesi ve ünlü sözü ile ziyaretçilerini etkilemektedir.

Sinop Cezaevi

İnceburun’a 15 dakikalık mesafede ye alan tarihi cezaevi; eskiden tersane olarak kullanılmaktaymış. Kırım savaşından sonra uzun yıllar boş kalarak, cezaevine çevrilmiştir. Cezaevinin 3 tarafının denizle çevrili olması, içeride nem olmasına neden olmuştur. Sabahattin Ali, Nazım Hikmet gibi yazar, sanatçı ve politikacılara, bu çürümeye yüz tutmuş cezaevinde yer verilmiştir.

Sinop Sahilleri

Sinop etrafı denizlerle çevrili olduğundan, sahillere sahiptir. Fakat Karadeniz’in hırçın dalgalarının vurduğu bu sahillerde suya girmek tehlikelidir. Çok fazla kişi, bu sahillerde akıntıya kapılarak, hayatlarını kaybetmiştir.

Hamsilos Koyu

Sinop merkeze 10 dakikalık mesafede yer alan koy, muhteşem manzarası ile ziyaretçilerin akınına uğruyor. Özellikle gün batımını seyretmek ve fotoğraflamak isteyenler, bu muhteşem manzaranın tadını çıkarıyor. Ayrıca hamsilos koyunda kamp yapma imkânınız da bulunmaktadır.

Erfelek Şelaleleri

Bu bölgede farklı büyüklüklerde 28 tane şelale yer almaktadır. Sinop’a ziyaret edecekseniz, merkeze yarım saat uzaklıkta bulunan bu muhteşem bölgeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayrıca ziyaretçilere huzurlu ve kuş cıvıltıları içerisinde zaman geçirmeleri için de piknik ve kamp alanlarına yer verilmiştir.

Sinop Mutfağı

Sinop mutfağının en meşhur ve akla gelen lezzetleri; nokul ve Sinop mantısıdır. Kayseri mantısına göre daha büyük ve cevizli olarak tüketilen Sinop mantısı, en çok tercih edilen yemekler arasında yer bulmuştur. Nokul denilen börek çeşidi de, fındıklı, kıymalı, üzümlü ve tahinli gibi çeşitleri ile ziyaretçilerine sunuluyor.

Sinop’a Nasıl Gidilir?

Sinop’a kara, hava ve deniz yolu ile gidebilirsiniz. Hava yolu ile gitmek isterseniz, Sinop’un küçük bir havaalanı bulunmaktadır. Sinop’a gitmek için diğer kara ve deniz yolu ulaşımlarını da kullanabilirsiniz. Sinop ziyareti için herhangi bir mevsim tercih etmeye gerek kalmadan, her mevsim ziyaret edebilirsiniz. Bahar ve yaz ayları en popüler ziyaret etme zamanlarıdır. Yaklaşık olarak 80 dakikada, havaalanı ulaşımını kullanarak, İstanbul’a varabilirisiniz. Özel araç veya otobüs ile de 10 11 saatte İstanbul’a ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir