Sultanahmet Camisi, İstanbul’ da Osmanlı Padişahı I. Ahmet tarafından 1609-1617 yılları arasında Mimar Sinan‘ın yetiştirdiği talebelerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Sultanahmet Camisi tarihte ve şehrin içindeki görkemiyle diğer camilere nazaran bambaşka bir ağırlığa sahiptir. Zaten camiyi yaptıran Sultan I. Ahmet’te şehrin her yerinden görünmesini ve heybetiyle şehre imza atan bir cami olmasını istemiştir. Sultanahmet Cami’de mimarisiyle tam olarak istenilen şekilde inşa edilmiştir. Caminin her yıl onlarca yurt içi ve yurt dışından ziyaretçileri vardır. Görenlerini adeta kendine hayran bıraktırmaktadır. Bu yüzden insanlar arasında merak uyandıran bir camidir. Gezilip görülecek yerler içinde ilk sıralarda yer almaktadır. Toplumda da Sultanahmet Cami ile ilgili çok sayıda konu merak edilip araştırılmaktadır. Sultanahmet Cami nerededir? Sultanahmet Caminin tarihi nelerdir? Sultanahmet Cami kim tarafından inşa edilmiştir? Sultanahmet Cami ile ilgili detaylar nelerdir? gibi bir çok konuya cevap aranmaktadır. Bizlerde sizler için Sultanahmet Camisi ile ilgili sorulara cevap olmaya çalışacağız. İşte Sultanahmet Cami ile ilgili detaylar ;
Sultanahmet Cami Tarihi Nelerdir?
Sultan I. Ahmet 14 yaşında tahta çıkmış 19 yaşında da kendi adına cami yapılmasını istemiştir. Bu yapılan camininde İstanbul’un her yerinden görünmesini istemiştir. Sultan I. Ahmet yapılacak bu eserin hem mimari hemde sanat yönünden ön plana çıkmasını istediği için hem mimar hem de sedef ustası olan Sedefkar Ahmet Ağa ile anlaşmıştır.Sultanahmet Cami’de 17.yüzyılda Osmanlı Padişahı Sultan I. Ahmet’in istemiyle Mimar Sedefkar Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır.
O dönem Osmanlı’nın ekonomik gücü iyice azalmış, toprak kayıpları başlamış ve Anadolu’da isyan başlamıştı. Sultanahmet Cami’nin de devlet hazinesindeki para ile yapılması halkın tepkisine yol açmıştı.
Sultanahmet Cami’nin temel atma gününde Sultan I. Ahmet’in de eteğine taşlar doldurup işçilere yardım ettiği söylenmektedir.
Tarih boyunca Ayasofya Kudüs’teki Süleyman Mabedi’ni, Süleymaniye ise Ayasofya’yı aşmak istemiştir. Sultanahmet Cami’de atalarına çok saygısızlık yapmaması için Ayasofya’yı aşmasına karar erilmiştir. Böylece Sultanahmet Cami Osmanlı zamanında 6 minareli olarak inşa edilmiştir. Ama Sultanahmet Cami’nin 6 minareli inşa edilmesi o dönem büyük bir saygısızlık olarak görülmüştür. Çünkü Kabe’deki camininde 6 minaresi bulunmaktadır. Bu durum karşısında Kabe’deki camiye 7. minareyi yaptırmıştır ve sorun son bulmuştur.
Başka bir rivayete göre de Sultan I. Ahmet caminin minareleri altından yaptırmak istemiş ama bu da devletin bütçesini aşacağı için Sedefkar Mehmed Ağa “altın” kelimesini “altı”anlamış gibi yaparak camiyi 6 minareli yapmıştır. Sultan I. Ahmet 1917 ‘de 27 yaşında öldüğünde Sultanahmet Cami bahçesine bitişik biçimde türbesi yapılarak defin edilmiştir.
Sultanahmet Cami’sinin Detayları Nelerdir?
1590-1617 yılları arasında külliye olarak tamamlayan bu yapı,cami, hünkar kasrı, medrese, sibyan mektebi, darüşşifa, konuk evi ve türbelerden oluşmaktadır. Bu külliyenin en göz alıcı parçası ise Sultanahmet Cami’sidir.
Sultanahmet Cami’sinin duvarlarında mavi renkli 21 bin 43 adet İznik Çinisi bulunmaktadır. Tüm duvarlarda mavi, yeşil, kırmızı renkli özellikle bitki motifli çini panolar vardır. Çinilerin yarattığı mavi tonlarındaki görünüm yabancılar arasında Sultanahmet Caminin “Blue Mosque” yani”Mavi Cami” olarak bilinmektedir.
Sultanahmet Cami’nin çevresi pencereli ve sekiz kapılı bir duvarla çevrilidir. Caminin önünde ve yanlarında geniş avlular vardır.Caminin içerisi alt sıra pencere üstlerinden başlayıp üçüncü sıra pencere altlarına kadar duvarlar çinilerle kaplıdır.
Sultanahmet Cami’ sinin 6 minaresi bulunmaktadır. Bu minarelerden ikisi ön cephede dördü ise köşede yer almaktadır. Minarelerin dört tanesi üç, iki tanesi de iki şerefelidir. Toplamda 16 şerefe vardır ve bunun sebebi ise Sultan I.Ahmet’in 16. Osmanlı Padişahı olmasıdır.
Sultanahmet Cami’sinin iç kısmında 26 sütun, 30 kubbeden oluşan şadırvanlı, kare ve mermer bir iç avludan ve çapı 24 metre, yüksekliği ise 43 metre olan ana kubbeli bir kare plandan oluşuyor. Ana kubbeyi de dört fil ayağı taşıyor. Ana kubbe ve yarım kubbede toplam 260’a kadar pencere vardır.
Sultanahmet Cami’sinin ibadethane bölümü 64’e 72 metre boyundadır. 43 metre yükseklikteki merkezi kubbesi 23,5 metre çapındadır. Caminin içerisine girebileceğiniz üç kapı vardır. Asıl giriş Hipodrom tarafından olup bu kapıdan girildiğinde hemen karşınıza mihrap ve minber çıkmaktadır.
Sultanahmet Cami’sinin türbesinde 36 mezar bulunmaktadır. Başta Sultan I. Ahmet olmak üzere eşi Kösem Sultan, oğulları II. Osman(Genç Osman), IV. Murat ve onların çocuklarının mezarı bulunmaktadır.
Sultanahmet Cami tarihi yapısı eşşiz güzelliği ve görkemiyle Türkiye’de ve dünyada ziyaret edilen bir yapıttır.