Türkiye’nin en önemli şehirlerinden önde gelen isimlerin başında şüphesiz Ege’nin incisi İzmir vardır. İzmir bulunduğu konum nedeni ile Türkiye’deki insanların yanında yabancı turistlerinde uğrak noktası haline gelmiştir. Hatta İzmir’e gelen insanlar ayrılmak istemez ve fırsat buldukça sürekli yaptıkları kaçamaklarla İzmir’in yolunu tutar. Çoğu gencin hayali olan İzmir’e yerleşme fikri. İzmir’deki sosyokültürel açıdan istenmektedir. Bunun dışında şehirdeki rahatlık, hoşgörü de insanları kendine hayran bırakan cinstendir. Tüm bunların üzerine İzmir’de birde gezip görülmeye değer yerler listesi olunca İzmir sevdalısı olmamak elde değil gibi görünüyor. İzmir’in önemli yerlerinden olan Tarihi Asansör ile ilgili detaylara şimdi bir göz atalım.
Tarihi Asansör Özellikleri?
İzmir caddelerinden olan ve biri diğerinden 58 metre yükseklikte bulunan Mithatpaşa Caddesi ve Şehit Nihatbey Caddesi aralığında işleyen iki tane asansöre ev sahipliği yapman kuledir. Bu asansör 1907 yılında Musevili bir iş insanı tarafından inşa ettirilmiştir. Bu iki semt arasında birinden diğerine gitmek için insanların 155 merdiven ile ulaşımını kolaylaştırmak için hızlı bir ulaşım sağlaması açısından bu asansörü inşa ettirmiştir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından artık bu asansör ulaşım aracı olarak değilde kültürel bir yer olarak ziyaretçileri ile buluşuyor. Bunun yanında asansörde bulunan dinlenme yerleri de turistik bir konumdadır. Asansör günümüzde hala çalışmaktadır. Asansörün üst katında bulunan seyir tepesi ile İzmir’i tepeden seyretme şansı yakalayabilirsiniz. Üst katında bulunan kafeterya da ise içeceklerinizi yudumlarken manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Asansör halk tarafından anılan ismi ile “Asansör Çıkmaz Sokağı”adı verilen yerde bulunmaktadır. Bu sokağın resmiyetteki ismi ise Dario Moreno Sokağı’dır. Kulenin yapımında taşlardan sonra tuğlalarla da kullanılmıştır.
Haftanın her günü ziyaretçi kabul eden mekan hafta sonları bir hayli kalabalık olur. Yaklaşık olarak sabah saat 08:00 ve 00:00 arasında ziyaretçilerini kabul eder. ilk zamanlarda asansör için ücret ödemesi alınırken artık ücretsiz bir şekilde asansöre çıkmak mümkündür.
Tarihi Asansör Hikayesi?
tarihi asansörün bulunduğu bölgede bulunan yer uzun yıllar taş ocağı olarak kullanılmıştır. Bu nedenle bu noktadaki iki semt birbirinden ayrılmıştır. İki semt arası ulaşım daha önceler de “Karataş Merdivenleri” olarak bilinen basamaklar sayesinde olurdu.
O dönemde İzmir’in zengin tüccar ve iş adamlarından olan Devidas Ailesi’nin evi üstteki bölmede bulunurken Nesim Ailesi’nin vi de alt kattaki bölmede bulunuyordu. Bir gün Devidas Ailesi’nin babası bu basamaklardan inerken ayağı kaymış ve düşmüştür. Bunun sonucunda ise ayağı kırılmıştır. Bu durum arkadaşı olan Nesim Levi’nin moralini bozar ve arkadaşının ayağının kırılması üzerine Avrupa’dan örnek alarak bir asansör inşa etmek istediğini söyler. 1907 yılında inşaatı biten asansörün yapımında kullanılmak üzere Marsilya şehrinden ithal olarak gelen tuğlalar kullanılmıştır.
1942 yılına kadar ücretli bir şekilde kullanılan asansörün neyseki geliri Karataş Musevi Hastanesi’ne gidiyordu. Daha sonrasında ise işçilerin istifa etme gibi nedenlerinden dolayı bir süre kapalı kalan asansör 1983 yılında ise İzmir Belediyesi’ne bağışlanmıştır. 1985 yılında restorasyona giren asansörde değişiklikler yapılmıştır. Daha öncelerde asansörlerinin birinin buhar birinin de elektrik ile çalışması sonucu restorasyon sonrasında asansörlerin ikisi de elektrik ile çalışır duruma getirilmiştir. daha sonra asansör 1992 yılında ise tekrar restore edilmiştir.
Gezilip görülmesi gereken yerlerden olan İzmir için bu yazımızda Tarihi Asansör’ü ele aldık. İzmir’deki güzellikler bitmediği için diğer yazılarımızda İzmir’in farklı yerlerini de sizler için araştıracağız. Ayrıca İzmir dışında gezilip görülecek yer önerisi arıyorsanız ya da önemli yerlerin özellikleri, tarihi ve en çok merak edilenleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız sayfamızdaki diğer yazılar göz atamanızı öneririz.