Tekirdağ adını kıyı boyunca uzanan Tekirdağlılardan almıştır. Tekirdağ’ın en eski adı Rodosto’dur. Tekirdağ Cumhuriyet’e kadar Tekfur dağı olarak anılmıştır ve 1927 tarihi itibari ile de bugünkü ismini almıştır. Tekirdağ Marmara Bölgesinin Trakya yakasında yer almaktadır. Doğusunda İstanbul, batısında Edirne, kuzeyinde Kırklareli güneyinde Çanakkale, Marmara Denizi ve Karadeniz ile komşu bir ilimizdir. İlçeleri, Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Muratlı, Saray ve Şarköy’dür. Tekirdağ’ın coğrafi yapısı dağlık alanlarının fazlalığı ile tanımlanabilir. Yüksek tepelikler ve yamaçlar bulunur. Geniş ve bereketli ovaları vardır. Tekirdağ iklimi ılıman iklimdir. Kıyı kesiminden iç kesimlere doğru sıcaklıklarda farklılıklar yaşanır. Kıyı boyunca Akdeniz iklimi özellikleri görülür. Kış mevsiminde kar görülür.
Tekirdağ Ekonomik Yapısı
Tekirdağ doğal kaynaklar açısından yüksek değerlere sahiptir. İstanbul’a yakın olması sebebiyle yatırım açısından cazip bir bölge olmasına neden olmaktadır. Çerkezköy bölgesi yan sanayi, ham madde açılarından aktiftir. Sosyoekonomik açıdan Tekirdağ ili ilk 10.sıradadır. Tekirdağ tarım sektöründe de ileri seviyelerdedir. Şarap Üretim Tesisi, Bağcılık, Bağ ve Şarap Turizmi, meyve ve sebze konserveleri, salamura zeytin, süt tozu üretimi, su ürünleri tesisleri ile dikkat çekicidir. Üzüm üretiminde üst sıralardadır.
Tekirdağ’a Ulaşım
Tekirdağ’a ulaşmak zor değildir. İstanbul’a sadece 144 km kadardır. Bu da sadece 2 saat 15 dakikaya denk gelir. Özel araba, otobüs, tren yolu ile ulaşım sağlanabilir. Haftanın belli günlerinde de Avşa ve Marmara Adasından Tekirdağ’a feribot seferleri vardır. Tekirdağ doğal güzellikleri ile farklı bir kent olduğundan ve İstanbul’a yakınlığı sebebiyle tercih edilir. Özellikle sahil kesiminde bulunan otel ve pansiyonlar fazlasıyla rağbet görür. Tekirdağ’da dört mevsim ayrı bir keyiftir. Şehir merkezinde lüks otelleri de vardır. Yaz aylarında sahil kenarındaki apart oteller ve pansiyonlar daha çok tercih edilir. Tekirdağ aynı zamanda kamp yapmak için de elverişli bir kenttir.
Tekirdağ’da Ne Yenir
Tekirdağ denildiği zaman akla ilk gelen yemek Tekirdağ köftesidir. Kullandıkları baharatlar ve et sebebi ile Tekirdağ köftesi olmazsa olmazdır. Trakya mutfağında et ürünlerinin yeri farklıdır. Ciğer sarması bunların başında gelir. Günün her vaktinde bir hamur işi yemeği olan Damat Paçası Tekirdağlılara özgüdür. Akıtma sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Tatlı denildiğinde Gaziler helvası, Peynir Helvası ve Hayrabolu Tatlısı ilk sıralardadır.
Gezilecek Yerler
Tekirdağ’da gezilecek yerler oldukça fazladır. Tarihi ve doğal güzellikler açısından Kum bağ, Çamlı köy, Avşar İçmesi, Rüstem Paşa Camii, Hasan Efendi Camii, Orta Cami, Ayaz Paşa Camii, Namık Kemal Anıtı sayılabilir. Tekirdağ küçük bir şehir olmasına rağmen gezip görülecek yerleri fazladır. Özellikle Şarköy ve Kum bağ yemyeşil ormanı ve denizi ile en çok tercih edilen yerlerindedir. Merkezde Arkeoloji müzesi mutlaka görülmelidir. Namık Kemal’in evi görülmesi gereken yerler açısından listede olmalıdır. Tekirdağ’da Şehitler Abidesi, camiler mutlaka ziyaret edilmelidir. Şarköy en uzun kumsala sahip ilçesidir. Mutlaka görülmelidir. Yamaç paraşütü açısından Uçmak dere görülmesi gereken yerlerindendir.
Tekirdağ Kültür Ve Sanat Etkinlikleri
Tekirdağ’da Yağlı Güreş festivali, Şarköy’de Motor siklet Festivali, Tekirdağ’da Uluslararası Kiraz Festivali, Saray’da Bahar ve Kültür Festivali, Hayrabolu ilçesinde 27 yıldır devam eden Ayçiçeği Festivali özeldir. Bağ bozumu ve Üzüm Festivali Tekirdağlılar için özel bir yer tutar.
Tekirdağ’da gece hayatı özellikle yaz döneminde hareketlidir. Rakısı ve şarabıyla ünlüdür. Canlı müzik etkinlikleri merkezde oldukça rağbet görmektedir. Denize sıfır konumda eğlence mekanları gözdedir. Tekirdağ’ın şarap evleri de ilgi görmektedir. Tekirdağ gezisinde unutulmaz anlar yaşanır. Trakya’nın incisi olan Tekirdağ gezip görülmesi gereken yerlerin başındadır.