Trabzon ismi Yunan mitolojisinden Lycaon’un oğlu Trapezeus tan gelmektedir. Trabzon şehrinin de adı bu mitolojik kahramandan gelir. Trabzon aynı zamanda Boztepe’nin görünüşüne bağlı olarak bir masa görüntüsündedir. Şehrin bu görünümünden dolayı Yunanca da Trapezus adının verildiği ayrı bir bilgidir. Trabzon 5000 km2 yüz ölçümüne yakın Doğu Karadeniz Dağlarının oluşturduğu yamaçlar arasındadır. Güneyinde Gümüşhane ve Bayburt, doğusunda Rize, batısında Giresun vardır. Her mevsim yağışlı bir iklim şartı söz konusu olduğundan farklı türlerde bitki örtülerine sahiptir. Yükseklik açısından değişen bitki örtüleri farklı dağılışlar gösterir. Meşe’den Ladin’e, Defne’den Kavak’a kadar değişkenlik gösterir. Trabzon’un ilçelerine gelince; Trabzon Karadeniz’in incisi olup 18 tane ilçesi vardır. Bunlar Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Orta hisar, Sürmene, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir ve Yomra’dır.
Trabzon’un İklimi Nasıldır
Trabzon nemli bir iklime sahip olup hatta nem oranı %99 lara kadar çıkmaktadır. Yıllık yağış miktarı oldukça yüksektir. İç kesimlerde yağmur oranı artar. En az yağmur yağan ayları Temmuz ve Ağustos’tur. En çok kar ise Şubat ayında yağmaktadır. Bölgede normal mevsim sıcaklığı 18 derece civarıdır. Bahar aylarında bol yağmur görülür. Eylül ayı kısmen yaz gibi geçer ancak Kasım itibari ile kış şiddetini gösterir.
Trabzon’da Ekonomik Yapı
Trabzon ilinin ekonomik yapısına gelince; ekonomisi tamamen tarıma dayalıdır. Tarım dışında hayvancılık, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla geçinir. Trabzon’da iklim şartları açısından bitki üretimi elverişlidir. Çay ve fındık bahçeleri başı çeker. Patates, mısır, tütün, buğday, sebzecilik ve meyvecilik yaygındır. Neredeyse 40 milyon civarında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra turunçgiller yetişir. Yine aynı şekilde iklim şartları hayvancılığa müsaittir. Her yer gür otlarla kaplıdır. Bu da sığır, koyun, kümes hayvanları beslenmesinde etkilidir. Trabzon ili ormanlık açısından da zengindir. Bunların yanı sıra sanayinin hızla gelişmesi ile birlikte ekonomiye katkısı da artmaktadır. Çay Kur fabrikaları, Çimento fabrikaları, Süt Fabrikaları bunlardan bazılarıdır.
Trabzon’a Nasıl Gidilir
Trabzon’un rotası Karadeniz turları içerisinde en eğlenceli olanıdır. Sahil şeridi özellikle otobüs yolcuğu tercih edilirse en çok kullanılan şerittir. Farklı şehirlerden de otoyollar aracılığı ile gidilebilir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında Trabzon’a gitmek çok daha kolaydır. Çünkü daha sonraları yerli ve yabancı turist sayısı arttıkça yoğunlukta artmaya başlayacaktır. Trabzon’a gitmek için özel araba, otobüsler ya da uçak seferleri kullanılabilir. Ya da trenle Samsun üzerinden ulaşılabilir. İstanbul’dan 18 saat Ankara’dan 13 saat süren uzun otobüs yolculukları söz konusudur. Eğer uçak tercih edilirse 2 saat bir yolculuk vardır.
Doğu Karadeniz Turları
Doğu Karadeniz turları içerisinde Trabzon’un merkezi konumda olması sebebi ile ideal bir konaklama noktasıdır. Gerek şehir merkezinde gerek sahil yolunda uygun seçenekler, her bütçeye uygun oteller mevcuttur. Burada hangi konaklama türü tercih edilirse edilsin her güne farklı atmosferlerde uyanma şansı mevcuttur. Özellikle bungalov evler temiz havayı içe çekmek açısından önerilenler arasındadır. Tabiatta seçilen konaklama seçenekleri bol bol dinlenmek isteyenler için elverişlidir. Trabzon’da yeme içme kültürü gelişmiştir. Burada çok farklı kültürle ve mutfak anlayışı ile karşı karşıya kalınır. Trabzon mutfağı denildiğinde akla hamsi gelir. Hamsinin yeri her zaman başkadır. Mısır ekmeği, Karadeniz pidesi, kendilerine has tatlıları tadılmadan dönülmez.
Trabzon’da Gezilecek Yerler
Trabzon’a seyahat etmek için en güzel zaman yaz aylarıdır. Havaların ısınması ile birlikte yaylalardaki festivaller görülebilir. Ne sıcak ne de soğuk olan bu dönemde sıkıntı yaşamadan rahatlıkla gezip görülebilme listesi yapılabilir. Trabzon’da gezip görülecek yerler arasında; Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, Trabzon Kalesi, Yaylalar, Uzun göl, Atatürk Köşesi, Çal Mağarası yer alır.
Tarihi Güzellikleri
Trabzon tarihi ve doğal güzellikleri açısından eşsiz bir şehirdir. Trabzon’a gitmek demek yeşilin her tonu karşılaşmak, doğal güzellikler ile iç içe olabilmek, huzur bulabilmek demektir. Sümela Manastırı bu listenin başında gelir. Bu şehirde aynı zamanda denizin tadı da çıkarılır. Dereleri Trabzon’un en önemli doğal güzellikleridir. Manastırları, kiliseleri, hamamları ilgi çeken yerleridir. Trabzon’da kültür ve sanat etkinlikleri adına çeşitli Sanatsal faaliyetlerin olduğu bir festival hazırlanır. Bu kapsamda, tiyatro, müzik, görsel sanatlar, söyleşiler, konserler yer alır.
Trabzon’da Gece Hayatı
Trabzon’da gece hayatı çok aktif olmasa da keyifli vakit geçirmek için bazı mekânları mevcuttur. Bazı otellerin bar bölümleri mevcuttur. Otel dışında pub’lar mevcuttur. Sahil kenarlarında da balık keyfi çıkarılabilir. Trabzon seyahati doğal güzellikleri ile tarihi değerleriyle, etkinlikleri ile anlatılmaz yaşanır özelliğindedir.