Uncategorized

Tunceli Gezi Rehberi

Tunceli ili Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel yerlerinden birisidir. Bu kentin etrafı doğal olarak çevrilmiştir. Peri Suyu, Bingöl Dağları, Munzur Dağları ve Karasu Irmağı şehrin etrafını çevirir. Tunceli’ye sınır olan iller de Erzincan, Elazığ ve Bingöl’dür. Tunceli’yi gezmek için çok sayıda neden sayabiliriz. Ama bunlara geçmeden önce belirtelim ki Tunceli’ye sadece kara yolları ile ulaşım mümkündür. Hava yolu ile ulaşmak isteyenler Erzincan ya da Elazığ havaalanlarını tercih edebilir. Konaklamak için çok sayıda seçenek bulabileceğiniz bu il, öncelikle çok el değmemiş ve muhteşem doğa manzaraları görmek için ideal bir yer.

Eşsiz bir Doğa Turizmi Deneyimi

Tunceli ve Ovacık ilçesi arasında yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı, doğa turizmi deyince ilk aklınıza gelecek yerlerden birisi olsun. Bu parkın içerisinde çok sayıda bitki türleri, su kaynakları ve farklı hayvanlar görebilirsiniz. Eğer bisiklete binmeyi seviyorsanız bisikletle gezmek için mükemmel bir yer. Binbir çeşit ağaçların yer aldığı bu parkta ağaçların altında dinlenme ve serinleme şansınız da var. Ayrıca Munzur Suyu’nda rafting yapabileceğinizi de bilin. Kampçılardansanız Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde kam da yapılabilir. Munzur suyu ve vadisi Tunceli’nin ihtişamlı doğasını yakından görebileceğiniz en güzel yerler. Eğer doğa gezisi ve turizmi seviyorsanız aklınızda bulunsun.

Tarihi Kalıntılar

Tunceli’de yer alan Göktepe Höyüğü’ nde henüz yeterince kazı çalışması yapılmamış, bu yüzden geçmişi fazla bilinmiyor, ama burada çok sayıda kalıntı bulunuyor. Tahar Çayı etrafında kurulmuş olan Çemişgezek Kalesi de Tunceli’deki tarihi eserler arasında. Bu kalede gezinti yaptıktan sonra orada yer alan lokantada lezzetli yemekler de yiyebilirsiniz. Tahar Çayı üzerinde kurulmuş olan Tahar Köprüsü 1807 yılında yapılmış ve daha sonra 1902 yılında yeniden restore edilmiş. Hem çayın hem de köprünün manzarası da görülmeye değer. Tunceli’de ok sayıda akarsu bulunuyor. Bunlardan bir diğeri de Karar Deresi. Onun üzerinde kurulmuş olan Sivdin Köprüsü’nün ise 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Tunceli’de 16. yüzyıla ait sekizgen bir yapı olan Ferruh Şad Bey türbesi de bulunuyor. Mazgirt ilçesinde yer alan Bağın ve Mazgirt Kalesi’nin ise Urartulardan kalma olduğu tahmin ediliyor.

Vadiler, Kaplıca ve Şelaleler

Tunceli’nin en çok bilinen yeri Munzur Vadisi’dir. Munzur gözleri ve kanyonları doğa gezisi yapmak isteyenler için ideal. Munzur Çayı hem yüzmek, hem içme suyu hem de rafting yapmak için uygundur. Ayrıca burada farklı balık türleri de avlanabiliyor. Ama Tunceli’de Munzur’dan başka vadiler de var. Kayalık yerleri ve yemyeşil doğası ile eşsiz güzellikteki ikinci vadi Peri Suyu Vadisi’dir. Burada da kaya tırmanışı gibi sporlar yapmak mümkündür. Anafatma ve Bağın kaplıcaları da Tunceliler tarafından çok ziyaret edilen şifalı sular. Tunceli’deki en güzel yerlerden birisi de Gelin Pınarı da denilen Dereova Şelalesi’dir. Burası da güzel manzarasını izleyerek doğa gezisi yapabileceğiniz muhteşem manzaralı yerler arasındadır.

Yemek ve Alışveriş

Tunceli sokaklarında gezerken çok sayıda mağaza ve dükkân görürsünüz. Bu dükkânlardan çanta olarak kullanabileceğiniz el işi heybeler satın alabilirsiniz. Ayrıca Şavak Peyniri ve Pülümür Balı da denemeniz gereken tatlar. Öte yandan Tunceli’nin en ünlü yöresel yemekleri dövme çorbası, gulik, guriz, zarafet ve şirdir. Tunceli’yi gezmek için en güzel aylar Haziran ve Eylül ayları. Yazları çok sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Karasal iklim hâkim olduğu için kışın da çok soğuk olabilir. Ayrıca Munzur Kültür ve Doğa Festivali zamanı giderseniz hem eğlenceli hem de dinlendirici bir tatil yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir