Daha çok kış aylarında tercih edilen mekanlardan olan Uludağ yerli ve yabancı bir çok turistin gözdesi haline gelen mekanlardan olmuştur. Kış mevsiminde kar yağışını gören insanlar hemen Uludağ kayak merkezine akın etmektedir. Kış aylarında insanların tatil mekanı düşününce aklına gelen yer olan Uludağ hakkında merak edilenler ve işte o detaylar.
Uludağ Kayak Merkezi Nerededir?
Marmara Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden olan Bursa ilinde yer almaktadır. Yeşil Bursa olarak bilinen yer Uludağ nedeniyle kış mevsiminde ise beyazlara bürünmektedir. Yaz aylarında insanların tatil mekanlarından genellikle Ege Bölgesi’ndeki şehirlerden İzmir, Çeşme, Bodrum gelir ancak kış aylarına gelince rota tamamen değiştirilir. İşte bu noktada Uludağ’da bu mekanlar arasındadır ve insanlar bu nedenle Uludağ’a karşı fazla sempati beslemektedir.
Uludağ Milli Parkı
Doğal güzellikleri bakımından 1961 yılında Uludağ milli park ilan edilmiştir. Uludağ’ın zirvesi yaklaşık olarak 2453 metre yüksekliktedir. Bu özelliğinden dolayıda Uludağ, Marmara’nın en yüksek noktası konumuna sahiptir. Bölgede yaklaşık olarak 1320 tane birbirinden farklı bitki türü bulunmaktadır. Bunun 33 tanesi ise endemik türler arasına girmektedir. Bunun dışında Uludağ, yabani hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır. Uludağ’a ait olan Apollo Kelebeği endemik türler arasındadır. Bunun dışında bölgede tilki,yaban domuzu, çakal, kirpi gibi hayvanların olması da bölgenin bu hayvanlara ev sahipliği yapmasını sağlamaktadır.
Uludağ İsminin Tarihçesi Nedir?
Uludağ eski dönemlerden günümüze güzelliklerini koruyarak geldiğinde dolayı da ismi sürekli değişmiştir. Uludağ’ın ilk ismi Yunan mitolojisinde sıklıkla konu edilen dağlardan olan Olympos’tur. Daha sonrasında ise Hristiyanlık dininin serbestleştirildiği dönemlerde şehirdeki kiliselerin inşasından sonra Uludağ’ın eteklerine ise manastırlar inşa edilmiştir. Bu nedenle ise ismi Keşiş Dağı olarak değiştirilmiştir. Yaklaşık olarak 1600 yıl bu isimle anılmıştır. Bu isimlerden sonra ise halkın bu ismi sevmediği ve bu isimlerin halkın diline uymadığı konusu karar verilmiştir ve 1934 yılında soyadı kanunu sonrasında bölgenin ismi Uludağ olarak değiştirilmiş ve günümüze kadar öyle gelmiştir.
Uludağ’da Yapılan Kış Sporları Nelerdir?
Uludağ kış sporları açısından oldukça tercih edilen mekanlar arasında gelmektedir. Bu nedenle buradaki kış sporlarının ya da etkinliklerinin neler olduğu da merak edilenler arasında yerini alır. Uludağ’da 1927 yılında kış sporları ve dağcılık ile ilgili düzenlemeler yapmak için Bursa Valisi devreye girmiştir. Bu çalışmalar sonucunda ise 1933 yılında Dağcılık Kulübü bölgede kurulmuştur. Bu nedenle de bölgede hareketlilik ve turist kapasitesi artmıştır.
Uludağ I. Gelişim bölgesi ve II. Gelişim Bölgesi olarak 2’ye ayrılmaktadır.Bu bölgelerde toplamda 34 tane konaklama mekanı bulunur. Bunun dışında I. Gelişim Bölgesi ise günlük ziyaretçilerin daha çok tercihleri arasında yer almaktadır.
Uludağ kayak merkezinde amatör ve profesyoneller için bulunun pistler sayesinde her kesimden kayak sevenler için imkan sağlamaktadır. 20 tane kolay-orta ve zor seviyelerinde kayak pisti vardır bunların dışında da en zor ve uzun olan pisti 2000 metreye yakın olan Maden pistidir.
Telesiyeje binmek için kayak yapma zorunluluğunda olmanız gerekmiyor. Bu kayak pistlerinin en üst noktalarında çok güzel tesisler bulunmaktadır. Bu noktalarda hem telesiyejin tadını çıkarmak hem de eşsiz manzaralar karşısında çay ve kahve içerek bu keyfi kendinize yaşatabilirsiniz.
Uludağ bölgesinde kayak yapmak isteyip kıyafeti olmayan misafirler için de kayak ekipmanlarının ve kıyafetlerinin kiralandığı alanlar mevcuttur. Uludağ’da kayak yapmanın yanında 8 farklı parkur sayesinde de trekking sevenlerinde keyifle vakit geçirmesi sağlanmıştır.
Uludağ bölgesinde kayak yaptıktan sonra acıkan karnınızı keyifle doyurmak için Uludağ bölgesinin vazgeçilmez lezzeti ve o ortamın keyfini size yaşatacak sucuk ekmek ve ayran üçlüsü bu konuda sizi mutlu edecektir. Ziyaretçilerin en çok tercih ettiği yemek çeşidi bu konuda sucuk ekmektir.
Bunun dışında bölgede kış dönemlerine özgü yerel festivaller düzenlenmektedir. Bu festivallerden olan Winterfest binlece genci ve sanatçıyı birbiri ile buluşturma imkanı sağlıyor.
Uludağ sağlık turizmi açısından da önemli yerler arasında gelmektedir .Kirazlıyayla mevkisinde bulunan ve Cumhuriyet’in kurulumun ilk yıllarında hastane olarak yapımı başlamış olan bina daha sonra 1944 yıllarında sanatoryum olarak kullanılmıştır. Uludağ kayak merkezi havası nedeni ile göğüs hastalıklarına iyi gelmektedir.Bu bu tarz rahatsızlıkları iyileştirdiği tespit edilmiştir.
Uludağ Kayak Merkezine Ulaşım
Uludağ şehir merkezine yaklaşık olarak 40 metre uzaklıktadır. Bu nedenle Tophane’den kalkan dolmuşlarla yaklaşık 45-50 dakikada Uludağ’a gelmeniz mümkündür.
29 Ekim 1963 yılında ve Cumhuriyet’in 40. yılında hizmete açılan ülkemizdeki ilk teleferik hattı Uludağ’da bulunmaktadır. Bu nedenle Bursa’da Uludağ’a teleferik ile çıkılmaktadır. Yaklaşık olarak bu teleferikte 144 kabin bulunmaktadır. Bunun dışında ise bölgeye yarım saatte bu teleferik hattını kullanarak ulaşmanız mümkündür.