Şehrin tarihi MÖ 4000’li yıllara dek uzanır. Tarihteki en önemli ayrıntılarından biri de Ege Bölgesi’ni doğu tarafa bağlayan ve en mühim ticaret yollarından biri sayılan Kral Yolu’nun buradan geçmesidir. Uşak ili Osmanlı zamanında da pek çok gezginin dikkatini çeken bir il olmuştur. Öyle ki bilim insanı Kâtip Çelebi, Cihannüma isimli eserinde Uşak ilinden bahsetmiştir. Aynı şekilde seyyah Evliye Çelebi, Seyahatname’sinde de Uşak ile ilgili gözlemlerine yer vermiştir. Uşak ili Ege Bölgesi’nde yer alır ve Orta Anadolu ile Batı bağlantısı sayılan bir noktadadır. Uşak ilinin komşuları Kütahya, Denizli, Manisa ve Afyonkarahisar’dır.
Uşak’a Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?
Uşak ili Ege ile Anadolu arasında bir geçiş noktasındadır ve konumu nedeniyle iklim özellikleri de çeşitlidir. Şehirde daha çok karasal iklim hâkimdir. Kış mevsimi oldukça uzun, sert ve yağışlı geçer. Şehrin bahar ve yaz zamanlarıysa yağışsız ve sıcaktır. Uşak şehrini gezmek için en ideal olan zaman yaz zamanıdır.
Uşak iline Türkiye’nin neredeyse her ilinden otobüs seferleri bulunur. Ayrıca özel araçla da Uşak iline kolaylıkla ulaşılabilir. Ayrıca Afyon-Uşak-İzmir demiryolu ulaşım için kullanılabilecek bir diğer alternatiftir. Ankara-İzmir hızlı treni de Uşak şehrinden geçen bir trendir. Demiryolu ile ulaşım oldukça çeşitlidir. Şehre havayolu kullanarak ulaşmak isteyenler Kütahya, Altıntaş ilçesindeki havaalanından ulaşım sağlayabilirler.
Uşak’ta Nerede Kalınır ve Ne Yenir?
Uşak ili şehir merkezinde konaklama yapılacak pek çok yer vardır. Kişiler beş yıldızlı otellerde konaklama yapabilecekleri gibi ufak, şirin pansiyonlarda da konaklama yapabilirler. Ayrıca şehrin otogar yakınlarında da çok sayıda otel vardır. Bu durum şehre otobüsle ulaşan ziyaretçiler için oldukça güzel bir durumdur. Uşak şehir merkezinde yer alan ve oldukça ünlü olan Paşa Hanı da konaklama için kullanılabilecek bir mekândır. Yapının üst katı konaklama hizmeti içindir ancak bu harika handa yer bulmak için mutlaka önceden rezervasyon yaptırmak gerekir.
Uşak’ta Gezilecek Yerler
Uşak ili ziyaretçilerine dolu dolu bir seyahat sunar. Tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu şehir tarihin ve doğanın tüm güzelliklerini gözler önüne serer.
Ulubey Kanyonu
Ulubey Kanyonu, dünya üzerindeki ikinci büyük kanyon olma özelliği taşır. 50-100 metre aralığındaki genişliği, 170 metreye uzanan derinliği ve 45 km uzunluğuyla nefes kesici niteliktedir.
Uşak Arkeoloji Müzesi
Uşak iline gelip tarihe tanıklık etmeden dönmek olmaz. Tarihi bir yolculuk için en iyi adres Uşak Arkeoloji Müzesi’dir. Bu müze Uşak ilinin tarihi hazinelerine ev sahipliği yapar. Ayrıca Lidya kralı Karun
Atatürk ve Etnografya Müzesi
Bu bina Kurtuluş Savaşı’nda karargâh olarak kullanılmıştır. Atatürk savaş esnasında bu konakta kalmıştır ve pek çok önemli ismi bu binada ağırlamıştır. 1978 senesinde müze haline dönüşen bina harika eserlere sahiptir.
Paşa Hanı
Uşak ili tarihin oldukça önemli bir ticaret yolu sayılan Kral Yolu üzerindedir ve bu yoldan gelip geçen tüccarlar için kullanılmış olan bir hana ev sahipliği yapar. 1893 senesinde yapılan han, kiremit sistemin ilk kullanıldığı yapı olma özelliği taşır. Uşak ziyaretinde mutlaka uğranılması gereken gözde yerlerdendir. Bu tarihi yapının duvarlarında tarihi hissetmek ve bambaşka bir boyuta sürüklenmek kaçınılmazdır.
Şifalı Su ve Kaplıca Yerleri
Uşak ili yeraltı kaynakları bakımından zengin olan bir ildir. Şehirde çok sayıda kaplıca yer alır ve kaplıca suları mineraller bakımından oldukça zengindir. Hamamboğazı Suları şehrin en meşhur kaplıcalarıdır. Diğer kaplıcalar için Uşak Turizm Danışma Bürosu’ndan bilgi alınabilir ve kaplıcalara gitmek için belediye hizmetindeki minibüsler kullanılabilir.
Clandras Köprüsü
Karahallı ilçesindeki şahane köprüdür. Özelikle yaz mevsiminde piknik seven kişiler için ideal bir yerdir. Bu köprü aynı zamanda Frigyalılar zamanından kalan tarihi bir yapıdır. Bu yönüyle de görülmeye değer bir yerdir.