Dört mevsimi ayrı güzel olan yerlerden biridir şüphesiz Yedigöller. Yedigöller her mevsim uğrak noktalarından bir tanesi haline gelmiştir. Çünkü manzarası ile yazın ayrı kışın ayrı güzelliğe sahiptir. Bu nedenle gidenler büyülenip her mevsim bir kere görme fırsatı yakalamak için can atıyor. Yedigöllerin nerede olduğunun yanı sıra merak edilen konular arasında bu göllerin nasıl oluştuğu ve isimlerinin neler olduğu da geliyor. Bu nedenle bizde bu doğa harikası yer ile ilgili sorulara cevap aradık ve işte o cevaplar..
Yedigöller Hangi Şehirdedir?
Yedigöller bölgesinin tercih edilme mevsimlerinden biri olan sonbaharda eşsiz bir görüntü sağlıyor. Sarar yaprakların dallardaki ve yerdeki görüntüsüyle doğanın sarı ve kahverengi tonlarındaki uyumu ile sevenlerinin beğenisini kazandığı yetmiyor gibi bir de bölgede ki ağaç türleri ile de dikkatleri çekmeyi başarıyor. Peki nerede bu Yedigöller? Karadeniz’in batısında bulunan göl Bolu şehrinin sınırları içinde yer alıyor. Bu nedenle Bolu’ya yakın illerden olan Zonguldak ve Düzce’den de ulaşımın kolay olduğunu söylemek mümkün. Bolu merkezinden uzaklığı 42 km olan göle ulaşım çokta zor değildir. Özel aracınız ile bölgeye gelmeyi düşünüyorsanız mevsim koşullarına göre kendinizi hazırlayabilir ve seyahat için yola çıkabilirsiniz. Ancak özel araç yerine otobüs imkanıyla gelecek iseniz Mengen ilçesinden Yedigöller’e ulaşım sağlamanız mümkün olur.
Neden Yedigöller?
Bölgedeki göller yaklaşık 1745 hektar büyüklüğündeki alana yayılım göstermiştir ve bunun dışında denizden yüksekliği 883 metre olarak biliniyor. 1965 yılında milli park edilen bu alan doğa harikası olarak bilinir. Yedigöller aslında zamanında yukarıdan kayan kütlelerin heyelan oluşturması sebebiyle göllerin önünü kapatıp 7 tane göl oluşmasıyla bilinen bir doğa oluşumudur.
Türkiye’deki ilk kültür alabalığı istasyonu ise 1969 yılında bu parkta kurulmuştur. Bölgede kayın ağaçlarının fazlalığı mevcut olmakla birlikte meşe gürgen, ıhlamur, porsuk ve başka ağaç türleri de mevcuttur. Gölün çevresinden yabani hayvanlarında bulunduğunu bilmenizde fayda vardır.
Bölgeyi gezerken verebileceğimiz bir diğer tavsiye ise bölgede çok fazla yemek yeme imkanı yok. Bu nedenle yanınıza ya alternatif şeyler alıp atıştırabilirsiniz. Ya da piknik sepeti ile gölün çevresindeki çardaklarda piknik imkanı sağlayabilirsiniz. Gezinirken çevredeki küçük yabani hayvanlara denk gelme ihtimali unutmayıp gezi öncesi önlem alabilirsiniz. Bunun dışındaki bölge de bulunan doğal içme suları sayesinde yanınıza su almanıza gerek kalmadan sadece yiyecek almanızda fayda var. Peki Yedigöller’in isimleri nelerdir?
Ortala olarak 770 metre yüksekliğinde ve derinliği yaklaşık 14 metreyi bulan göllerin en büyük gölü olan Büyükgöl’den başlayarak tüm gölleri gezebilirsiniz. Büyükgöl adı üzerinden ismini en büyük göl olmasından almıştır. Yılın 5. ve 9. aylarında balıkçılık için kullanımı daha da artmaktadır. Bu nedenle belli bir ücret karşılığı kiralayacağınız olta takımı ile balık tutma deneyimini yaşayabilirsiniz.
Derinliği 10 metreyi bulun ve 15 metrekarelik bir hektara sahip olan göllerden diğer olan Deringöl. Büyükgöl’ün güneydoğusunda yerini alan bu göl de alabalık tesisleri ile de balık kültürü yaygındır ve hatta bu tesis sayesinde canlı olarak alabalık almanız mümkün.
Büyükgöl’ün kuzeyinde bulunan ve diğer göllere göre küçük olarak nitelendirilebilecek Seringöl 2-3 kilometrelik alanda bulunuyor. Seringöl’de Derigöl’den farklı olarak alabalık yerine gölün içerisindeki rengarenk gökkuşağı balığı ile sevenlerin ilgisini çekiyor. Bunun yanında ağaç türleri ve bitki türleri bakımdan görülmesi gereken göllerden bir tanesi kesinlikle Seringöl’dür.
Diğer bir göl olan İncegöl’de Yedigöller’in Bolu tarafındaki kapasının girişinde bulunmaktadır. Yine küçük bir alana ev sahipliği yapan bu gölün yanında Kurugöl bulunmaktadır. Gölün bu isimle anılmasının nedeni ise Bir yılda belli dönemlerde kuru olmasından kaynaklanıyor.
Sazlıgöl ise 6 metrekarelik alanı ile orta büyüklükteki göllerden biridir. Gölün içindeki sazlardan dolayı bu isimle adlandırılan göl bolca yosun ve yaprakla kaplıdır.Bu nedenle görülmeye değer göllerden biri olarak nitelendiriliyor. Gölün atmosferinin ve görüntüsünün insana iyi geldiği bu yerde yürüyüş yapmakta eşsiz olur doğrusu.
Kartpostal manzarasını andıran göllerden olan Nazlıgöl yaklaşık 15 kilometre hektarlık alanda bulunur. Gölün içindeki suların oluşturduğu “Nazlıgöl Şelalesi” de göl içerindedir. İnsana sağladığı huzur ortamı ile şelaleden gelen su sesleri, bölgede ki kuş sesleri ve eşsiz manzarası ile hem dinlenme hem de rahatlama noktalarından olan göl diyebiliriz.
Yedigöller’in son gölü olan Küçükgöl yaklaşık 1.5 metrekarelik hektarlık alan içinde bulunan bu göl. Kuruması nedeniyle bizleri üzer nitelikte ancak bölge daha çok kampçıların uğradığı ve çadırlarını kurduğu kamp alanı olarak da kullanılmaktadır.